You are not logged in.

#1 2018-04-04 09:36:14

aphirst
Member
From: Hull, England
Registered: 2008-06-30
Posts: 98
Website

[chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

Thinkpad X230, using Trackpoint scroll (middle-click-hold + move up/down).

In all other applications, scrolling works as expected.

In Chromium, with seemingly no specific cause, Trackpoint scroll suddenly stops working for a specific tab, and persists for that tab until it is refreshed. Trackpoint scroll does however continue to work in other applications, *and* in other Chromium tabs. Also, "normal" mouse-wheel scrolling works in the affected tab, as does middle-click-then-scroll (as provided by the Extension "Autoscroll").

linux 4.15.14-1
xorg-server 1.19.6+13+gd0d1a694f-1
xf86-input-libinput 0.27.0-2
xorg-xinput 1.6.2-1
chromium-vaapi-bin 65.0.3325.181-5 (I'll try with vanilla Chromium momentarily and update the post.) EDIT: also occurs with chromium 65.0.3325.181-5

No special trackpoint-related config in /etc/X11/xorg.conf.d/.

If there's any other info which would be useful for diagnosis, I'd be grateful for any suggestions.

EDIT: I can further confirm that this happens on a T430 with slightly older versions of relevant software:
chromium 65.0.3325.162-1
linux 4.15.10-1
xorg-server 1.19.6+13+gd0d1a694f-1
libinput 1.10.3-1
xf86-input-libinput 0.26.0-1

Last edited by aphirst (2018-04-04 10:45:36)


ArchLinux | x86_64 | linux-ck-ivybridge
ThinkPad X230 | 12.5" | i5-3320M (2.5GHz) | HD 4000 | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 2TB HDD
ThinkPad T430 | 14.1" | i7-3520M (2.9GHz) | GF108M (NVS 5400M) | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 1TB HDD | 500GB HDD

Offline

#2 2018-04-04 11:08:34

foutrelis
Developer
From: Athens, Greece
Registered: 2008-07-28
Posts: 687
Website

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

It might be this bug upstream: http://crbug.com/797708

Try this test build which includes a possible upstream fix.

Offline

#3 2018-04-04 12:21:06

aphirst
Member
From: Hull, England
Registered: 2008-06-30
Posts: 98
Website

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

Interesting. I've so far been unable to reproduce the issue while using the test build, but will continue to test for the rest of the day. If I can "confirm" that it really does help, I'll perhaps add a comment to the upstream thread.

Thanks, @foutrelis !


ArchLinux | x86_64 | linux-ck-ivybridge
ThinkPad X230 | 12.5" | i5-3320M (2.5GHz) | HD 4000 | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 2TB HDD
ThinkPad T430 | 14.1" | i7-3520M (2.9GHz) | GF108M (NVS 5400M) | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 1TB HDD | 500GB HDD

Offline

#4 2018-04-04 16:44:05

foutrelis
Developer
From: Athens, Greece
Registered: 2008-07-28
Posts: 687
Website

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

I included the patch in chromium 65.0.3325.181-6 and upstream has merged it into the Chromium 66 branch.

Hopefully that's the end of this issue.

Offline

#5 2018-04-05 08:13:15

aphirst
Member
From: Hull, England
Registered: 2008-06-30
Posts: 98
Website

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

False solution, it seems.

After more extensive testing, it seems as if the issue does still occur. It's hard to say whether it's really "less often" than before, though it does "feel" so.

Last edited by aphirst (2018-05-03 22:22:06)


ArchLinux | x86_64 | linux-ck-ivybridge
ThinkPad X230 | 12.5" | i5-3320M (2.5GHz) | HD 4000 | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 2TB HDD
ThinkPad T430 | 14.1" | i7-3520M (2.9GHz) | GF108M (NVS 5400M) | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 1TB HDD | 500GB HDD

Offline

#6 2018-05-27 08:06:53

aphirst
Member
From: Hull, England
Registered: 2008-06-30
Posts: 98
Website

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

I can confirm that the issue still persists with 66.0.3359.181-1.


ArchLinux | x86_64 | linux-ck-ivybridge
ThinkPad X230 | 12.5" | i5-3320M (2.5GHz) | HD 4000 | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 2TB HDD
ThinkPad T430 | 14.1" | i7-3520M (2.9GHz) | GF108M (NVS 5400M) | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 1TB HDD | 500GB HDD

Offline

#7 2018-05-28 08:49:07

aphirst
Member
From: Hull, England
Registered: 2008-06-30
Posts: 98
Website

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

On the recommendation of "sahel" in the upstream bug report, I have opened my own ticket.

https://bugs.chromium.org/p/chromium/is … ?id=847153


ArchLinux | x86_64 | linux-ck-ivybridge
ThinkPad X230 | 12.5" | i5-3320M (2.5GHz) | HD 4000 | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 2TB HDD
ThinkPad T430 | 14.1" | i7-3520M (2.9GHz) | GF108M (NVS 5400M) | 16GB (1600MHz) | 256GB mSATA SSD | 1TB HDD | 500GB HDD

Offline

#8 2018-06-13 05:57:57

kts
Member
Registered: 2016-12-20
Posts: 17

Re: [chromium] X230 Trackpoint Scroll - Intermittently stops working

Is it fixed with 67.0.3396.87? If it is, I'm going to install it.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB