You are not logged in.

#1 2019-01-11 13:13:54

santimoreno
Member
From: Spain
Registered: 2019-01-10
Posts: 4

[SOLVED] dhcp6_listen: Address already in use

Hi people, I have this problem with dhcpcd and I don't know how to resolve it.

$ journalctl -b -p3

-- Logs begin at Tue 2017-09-05 21:42:00 CEST, end at Fri 2019-01-11 14:05:17 CET. --
ene 11 14:03:58 archlinux systemd-udevd[352]: Failed to wait spawned command '/usr/bin/alsactl restore 0': Input/output error
ene 11 14:03:58 archlinux systemd-udevd[367]: Failed to wait spawned command '/usr/bin/alsactl restore 1': Input/output error
ene 11 14:04:05 archlinux dhcpcd[502]: virbr0: IAID conflicts with one assigned to virbr0-nic
ene 11 14:04:05 archlinux dhcpcd[502]: ipv6_addaddr1: Permission denied
ene 11 14:04:05 archlinux dhcpcd[502]: virbr0-nic: if_sendraw: Network is down
ene 11 14:04:09 archlinux dhcpcd[502]: dhcp6_listen: Address already in use
ene 11 14:04:23 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:04:28 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:04:31 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:04:39 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:04:45 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:04:54 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:05:02 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:05:10 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists
ene 11 14:05:17 archlinux dhcpcd[502]: if_route (ADD): File exists

Can someone help me?

Thanks,
Santi

P.D. Excuse me for my poor english.

Last edited by santimoreno (2019-01-20 20:38:36)

Offline

#2 2019-01-11 13:19:02

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 6,682

Re: [SOLVED] dhcp6_listen: Address already in use

How have you setup virbr0 / virbr0-nic ?


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Online

#3 2019-01-11 14:09:25

santimoreno
Member
From: Spain
Registered: 2019-01-10
Posts: 4

Re: [SOLVED] dhcp6_listen: Address already in use

I don't know. It's default config from virt-manager. How can I know?

Offline

#4 2019-01-11 14:13:25

2ManyDogs
Forum Moderator
Registered: 2012-01-15
Posts: 2,386

Re: [SOLVED] dhcp6_listen: Address already in use

Please edit your post and use [ code ] tags (not quote tags) when posting output.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Co … s_and_code
https://bbs.archlinux.org/help.php#bbcode

Offline

#5 2019-01-12 11:03:13

Lone_Wolf
Member
From: Netherlands, Europe
Registered: 2005-10-04
Posts: 6,682

Re: [SOLVED] dhcp6_listen: Address already in use

https://wiki.archlinux.org/index.php/Libvirt#Networks


open a x-terminal as user, run

$ virsh dumpxml --inactive --security-info name-of-your-virtual-machine > name-of-your-virtual-machine.xml 

post the contents of the created file using code tags .


Multi-init booting with apg Openrc and systemd coexisting
Automounting : not needed, i prefer pmount
Aur helpers : makepkg + my own local repo === rarely need them

Online

#6 2019-01-20 20:38:14

santimoreno
Member
From: Spain
Registered: 2019-01-10
Posts: 4

Re: [SOLVED] dhcp6_listen: Address already in use

Thanks Lone_Wolf and excuse me for the delay. I had to run this command as sudo and this is the result:

<domain type='kvm'>
  <name>ubuntu14.04</name>
  <uuid>0fe7feab-02af-4b8d-986d-b21b1717f3ac</uuid>
  <memory unit='KiB'>4194304</memory>
  <currentMemory unit='KiB'>4194304</currentMemory>
  <vcpu placement='static'>2</vcpu>
  <os>
    <type arch='x86_64' machine='pc-i440fx-3.0'>hvm</type>
    <boot dev='hd'/>
  </os>
  <features>
    <acpi/>
    <apic/>
    <vmport state='off'/>
  </features>
  <cpu mode='custom' match='exact' check='partial'>
    <model fallback='allow'>Skylake-Client-IBRS</model>
  </cpu>
  <clock offset='utc'>
    <timer name='rtc' tickpolicy='catchup'/>
    <timer name='pit' tickpolicy='delay'/>
    <timer name='hpet' present='no'/>
  </clock>
  <on_poweroff>destroy</on_poweroff>
  <on_reboot>restart</on_reboot>
  <on_crash>destroy</on_crash>
  <pm>
    <suspend-to-mem enabled='no'/>
    <suspend-to-disk enabled='no'/>
  </pm>
  <devices>
    <emulator>/usr/bin/qemu-system-x86_64</emulator>
    <disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='qcow2'/>
      <source file='/var/lib/libvirt/images/ubuntu14.04.qcow2'/>
      <target dev='vda' bus='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x07' function='0x0'/>
    </disk>
    <disk type='file' device='cdrom'>
      <driver name='qemu' type='raw'/>
      <target dev='hda' bus='ide'/>
      <readonly/>
      <address type='drive' controller='0' bus='0' target='0' unit='0'/>
    </disk>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-ehci1'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x7'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci1'>
      <master startport='0'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x0' multifunction='on'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci2'>
      <master startport='2'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='usb' index='0' model='ich9-uhci3'>
      <master startport='4'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x05' function='0x2'/>
    </controller>
    <controller type='pci' index='0' model='pci-root'/>
    <controller type='ide' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x01' function='0x1'/>
    </controller>
    <controller type='virtio-serial' index='0'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x06' function='0x0'/>
    </controller>
    <interface type='network'>
      <mac address='52:54:00:d0:5d:61'/>
      <source network='default'/>
      <model type='virtio'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x03' function='0x0'/>
    </interface>
    <serial type='pty'>
      <target type='isa-serial' port='0'>
        <model name='isa-serial'/>
      </target>
    </serial>
    <console type='pty'>
      <target type='serial' port='0'/>
    </console>
    <channel type='spicevmc'>
      <target type='virtio' name='com.redhat.spice.0'/>
      <address type='virtio-serial' controller='0' bus='0' port='1'/>
    </channel>
    <input type='tablet' bus='usb'>
      <address type='usb' bus='0' port='1'/>
    </input>
    <input type='mouse' bus='ps2'/>
    <input type='keyboard' bus='ps2'/>
    <graphics type='spice' port='5900' autoport='no'>
      <listen type='address'/>
      <image compression='off'/>
    </graphics>
    <sound model='ich6'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x04' function='0x0'/>
    </sound>
    <video>
      <model type='qxl' ram='65536' vram='65536' vgamem='65536' heads='1' primary='yes'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x02' function='0x0'/>
    </video>
    <video>
      <model type='qxl' ram='65536' vram='65536' vgamem='65536' heads='1'/>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x09' function='0x0'/>
    </video>
    <redirdev bus='usb' type='spicevmc'>
      <address type='usb' bus='0' port='2'/>
    </redirdev>
    <redirdev bus='usb' type='spicevmc'>
      <address type='usb' bus='0' port='3'/>
    </redirdev>
    <memballoon model='virtio'>
      <address type='pci' domain='0x0000' bus='0x00' slot='0x08' function='0x0'/>
    </memballoon>
  </devices>
</domain>

I changed to static ip and the message in log dissapeared. So that I change subject as SOLVED.

Thanks

Offline

Board footer

Powered by FluxBB