You are not logged in.

#26 2019-09-12 23:23:03

svalee
Member
Registered: 2019-01-20
Posts: 21

Re: [SOLVED] Internet on new router doesn't work

Well yes, I guess you're right, although it seems really strange to me as to why NetworkManager randomly stopped working.

What also interesting is that once you started NetworkManager it's impossible to connect to the internet with dhclient. I tried to stop NetworkManager, then set the interface and start dhclient, I tried to physically reconnect the chord, but only rebooting can help.

As for journal with systemd-random-seed here it is:
http://dpaste.com/1BSMVD2

Offline

#27 2019-09-13 05:58:23

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,327

Re: [SOLVED] Internet on new router doesn't work

once you started NetworkManager it's impossible to connect to the internet with dhclient

Because you're losing the carrier (the NIC and the router completely stop talking to each other, it's like the cable was cut)
The reboot suggests that it's on the NICs site - reloading the kernel module might do.

Your new journal is indeed just the current systemd SNAFU; downgrade systemd and wait until this is fixed. It will rather not address the NM situation, though.
Edit: or alternatively https://wiki.archlinux.org/index.php/Haveged though I'm not sure whether it's the source for all systemd 243 related issues that popped up recently.

Last edited by seth (2019-09-13 06:07:08)

Offline

#28 2019-09-16 22:37:37

svalee
Member
Registered: 2019-01-20
Posts: 21

Re: [SOLVED] Internet on new router doesn't work

So I did a little bit digging around and NetworkManager is now working.

I'm not 100% sure why as it seems what happened is that I simply removed the old connection from the networks and it worked.

What I found strange is that systemd-resolved.service and NetworkManager-dispatcher.service both dead no matter how you start them.

I also downgraded systemd and now I don't have this annoying random seed message. Do you think I also need to downgrade systemd-libs and systemd-sysvcompat?

EDIT: I still have a pretty big delay when booting after grub, I think it's something like 10 seconds and my clock is always wrong after reboot which makes me very suspicious of windows, even though I haven't booted into it. (I mean that I can see a correct time on linux, then I type reboot, boot into linux again and the time is wrong)

Can you look into my journal again to see if something wrong, please?
http://dpaste.com/00DD5VT

Last edited by svalee (2019-09-16 22:44:14)

Offline

#29 2019-09-17 07:05:54

seth
Member
Registered: 2012-09-03
Posts: 12,327

Re: [SOLVED] Internet on new router doesn't work

Both services should be enabled/started implicitly by networkmanager.


Entropy is still slow:

Sep 17 04:38:21 halee kernel: Linux version 5.2.14-arch2-1-ARCH (builduser@heftig-683567) (gcc version 9.1.0 (GCC)) #1 SMP PREEMPT Thu Sep 12 10:42:38 UTC 2019
…
Sep 17 04:39:33 halee kernel: random: crng init done

https://wiki.archlinux.org/index.php/Haveged

Offline

#30 Yesterday 11:08:21

svalee
Member
Registered: 2019-01-20
Posts: 21

Re: [SOLVED] Internet on new router doesn't work

Haveged fixed the entropy, I think I will mark this is solved, although I'm not sure what exactly happened.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB