You are not logged in.

#1 2018-08-25 05:04:22

folatt
Member
Registered: 2015-08-01
Posts: 96

[solved] Wi-fi not working; ASRock J4105 + Qualcomm Atheros QCA6174

I've bought a Qualcomm Atheros QCA6174 and installed it into my ASRock J4105-ITX.
Networkmanager can't seem find my device, so I've tried wpa_supplicant.
But that doesn't seem to work either.

[folatt@MyComputer ~]$ inxi -N
Network:   Card-1: Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac Wireless Network Adapter driver: ath10k_pci
                  Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
[folatt@MyComputer ~]$ rfkill
ID TYPE      DEVICE      SOFT      HARD
 0 bluetooth hci0   unblocked unblocked
 1 wlan      phy0   unblocked unblocked
[folatt@MyComputer ~]$ dmesg | grep ath10k
[   10.025486] ath10k_pci 0000:02:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   10.025867] ath10k_pci 0000:02:00.0: pci irq msi oper_irq_mode 2 irq_mode 0 reset_mode 0
[   10.290234] ath10k_pci 0000:02:00.0: qca6174 hw3.2 target 0x05030000 chip_id 0x00340aff sub 1043:86cd
[   10.290237] ath10k_pci 0000:02:00.0: kconfig debug 1 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[   10.290834] ath10k_pci 0000:02:00.0: firmware ver WLAN.RM.4.4.1-00079-QCARMSWPZ-1 api 6 features wowlan,ignore-otp crc32 fd869beb
[   10.357972] ath10k_pci 0000:02:00.0: board_file api 2 bmi_id N/A crc32 20d869c3
[   10.937337] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[   10.940241] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118
[   10.940887] ath10k_pci 0000:02:00.0: htt-ver 3.47 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1
[   11.022770] ath10k_pci 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[   11.762648] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 118809
[   11.765543] ath10k_pci 0000:02:00.0: Unknown eventid: 90118

ip addr
https://dpaste.de/hgV0

wpa_supplicant -d -i wlp2s0 -c<(wpa_passphrase "Fritzbox42" "fakepassword")
https://dpaste.de/P9Rs

Last edited by folatt (2019-12-27 21:50:25)

Offline

#2 2018-08-26 13:41:48

tbg
Member
Registered: 2017-06-22
Posts: 24

Re: [solved] Wi-fi not working; ASRock J4105 + Qualcomm Atheros QCA6174

Did you research if it was on your manufacturers approved whitelist before you purchased it. This sounds like it isn't being recognized because the bios wont accept this adapter.

(edit) Sorry, I misread and thought it was on a laptop.

Last edited by tbg (2018-08-26 13:44:04)

Offline

#3 2019-12-27 21:49:46

folatt
Member
Registered: 2015-08-01
Posts: 96

Re: [solved] Wi-fi not working; ASRock J4105 + Qualcomm Atheros QCA6174

Actually you were right.
It was not on the motherboard's approved whitelist, which only accepts Intel® CNVi cards.

Offline

#4 2020-02-12 07:42:23

Kirurgs
Member
Registered: 2008-10-20
Posts: 144

Re: [solved] Wi-fi not working; ASRock J4105 + Qualcomm Atheros QCA6174

folatt wrote:

I've bought a Qualcomm Atheros QCA6174 and installed it into my ASRock J4105-ITX.
...

folatt wrote:

Actually you were right.
It was not on the motherboard's approved whitelist, which only accepts Intel® CNVi cards.

This is NOT correct.
ASRock J4105-ITX supports both, 2230 and CNVi as per this link: https://www.asrock.com/MB/Intel/J4105-I … cification

- 1 x M.2 Socket (Key E), supports type 2230 WiFi/BT module and Intel® CNVi (Integrated WiFi/BT)

But I'll soon find it out as I'm I'm expecting this MB shortly and will be installing 2230 in it smile

Offline

#5 2020-02-17 07:45:16

Kirurgs
Member
Registered: 2008-10-20
Posts: 144

Re: [solved] Wi-fi not working; ASRock J4105 + Qualcomm Atheros QCA6174

Kirurgs wrote:

But I'll soon find it out as I'm I'm expecting this MB shortly and will be installing 2230 in it smile

For those who end up in this forum post regarding J4105-ITX + standard 2230 wifi/bt, it works. I'm including only relevant parts of inxi output (please note that I have additional eth controler in PCIe slot, thus 2 eth cards in the output).

System:    Host: ubuntu Kernel: 5.3.0-28-generic x86_64 bits: 64 Desktop: Gnome 3.28.4
           Distro: Ubuntu 18.04.4 LTS
Machine:   Device: desktop Mobo: ASRock model: J4105-ITX serial: N/A UEFI: American Megatrends v: P1.40 date: 08/06/2018
Network:   Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
           IF: enp1s0 state: down mac: xx:xx:xx:xx:xx:xx
           Card-2: Qualcomm Atheros QCA986x/988x 802.11ac Wireless Network Adapter driver: ath10k_pci
           IF: wlp2s0 state: up mac: xx:xx:xx:xx:xx:xx
           Card-3: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
           IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: xx:xx:xx:xx:xx:xx

As a test I downloaded ~ 2GB via 2.4GHz and 5GHz modes. Also I was able to put Atheros card to AP mode (standard gnome "Switch on the hotspot thing...").
You may ask why I'm posting results from Ubuntu here in Arch forums, well, Ubuntu was easier to just run and test whether OP is right or wrong about support for wifi for this MB smile

Last edited by Kirurgs (2020-02-17 07:47:48)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB