You are not logged in.

#1 2021-02-23 15:38:23

raider_1010
Member
Registered: 2021-02-05
Posts: 6

network stuck in configuration - systemd-networkd-wait-online.service

im running a single cable vlan trunk to a switch with multiple ports assigned to the vlans.
But at boot systemd-networkd-wait-online fails because of timeout. I have disabled it ant it looks like systemd-network is having some issues.

IDX LINK        TYPE     OPERATIONAL SETUP
  1 lo          loopback carrier     unmanaged
  2 enp1s0      ether    routable    configuring
  3 wlp0s20u3   wlan     routable    configuring
  4 tun0        none     routable    configuring
  5 tun1        none     routable    configuring
  6 tun2        none     routable    configuring
  7 tun3        none     routable    configuring
  8 tun4        none     routable    configuring
  9 enp1s0.1002 vlan     routable    configuring
 10 enp1s0.1003 vlan     routable    configuring
 11 enp1s0.1004 vlan     routable    configuring
 12 enp1s0.1001 vlan     routable    configuring
 13 enp1s0.1005 vlan     routable    configured
cat ./enp0s20u1.network
[Match]0u3.network" 13 lines, 198 characters
Name=enp0s20u1

[Network]
DHCP=yes

[DHCP]
UseDNS=no

cat ./enp1s0.1001.netdev
[NetDev]
Name=enp1s0.1001
Kind=vlan

[VLAN]
Id=1001

cat ./enp1s0.1001.network
[Match]
Name=enp1s0.1001

[Network]
DHCP=no
DHCPServer=true
IPMasquerade=true

[Address]
Address=10.0.1.1/24

[DHCPServer]
PoolOffset=100
PoolSize=20
EmitDNS=yes

cat ./enp1s0.1002.netdev
[NetDev]
Name=enp1s0.1002
Kind=vlan

[VLAN]
Id=1002

cat ./enp1s0.1002.network
[Match]
Name=enp1s0.1002

[Network]
DHCP=no
DHCPServer=true
IPMasquerade=true

[Address]
Address=10.0.2.1/24

[DHCPServer]
PoolOffset=100
PoolSize=20
EmitDNS=yes

cat ./enp1s0.1003.netdev
[NetDev]
Name=enp1s0.1003
Kind=vlan

[VLAN]
Id=1003

cat ./enp1s0.1003.network
[Match]
Name=enp1s0.1003

[Network]
DHCP=no
DHCPServer=true
IPMasquerade=true

[Address]
Address=10.0.3.1/24

[DHCPServer]
PoolOffset=100
PoolSize=20
EmitDNS=yes

[RoutingPolicyRule]
IncomingInterface=enp1s0.1003
Table=5001

cat ./enp1s0.1004.netdev
[NetDev]
Name=enp1s0.1004
Kind=vlan

[VLAN]
Id=1004

cat ./enp1s0.1004.network
[Match]
Name=enp1s0.1004

[Network]
DHCP=no
DHCPServer=true
IPMasquerade=true

[Address]
Address=10.0.4.1/24

[DHCPServer]
PoolOffset=100
PoolSize=20
EmitDNS=yes

cat ./enp1s0.1005.netdev
[NetDev]
Name=enp1s0.1005
Kind=vlan

[VLAN]
Id=1005

cat ./enp1s0.1005.network
[Match]
Name=enp1s0.1005

[Network]
DHCP=yes

[DHCP]
UseDNS=no

cat ./enp1s0.network
[Match]
Name=enp1s0
[Network]
Address=192.168.2.1/24
VLAN=enp1s0.1001
VLAN=enp1s0.1002
VLAN=enp1s0.1003
VLAN=enp1s0.1004
VLAN=enp1s0.1005

cat ./tun0.netdev
[NetDev]
Name=tun0
Kind=tun

[Tun]
User=openvpn
Group=openvpn

cat ./tun0.network
[Match]
Name=tun0
[Network]
DNS=1.1.1.1#cloudflare-dns.com 8.8.8.8#dns.google.com 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.96.100 1.0.0.1#cloudflare-dns.com 8.8.4.4#dns.google 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.99.100
Domains=~.
DNSDefaultRoute=true

cat ./tun1.netdev
[NetDev]
Name=tun1
Kind=tun

[Tun]
User=openvpn
Group=openvpn

cat ./tun1.network
[Match]
Name=tun1

[Network]
DNS=1.1.1.1#cloudflare-dns.com 8.8.8.8#dns.google.com 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.96.100 1.0.0.1#cloudflare-dns.com 8.8.4.4#dns.google 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.99.100
Domains=~.
DNSDefaultRoute=true

cat ./tun2.netdev
[NetDev]
Name=tun2
Kind=tun

[Tun]
User=openvpn
Group=openvpn

cat ./tun2.network
[Match]
Name=tun2

[Network]
DNS=1.1.1.1#cloudflare-dns.com 8.8.8.8#dns.google.com 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.96.100 1.0.0.1#cloudflare-dns.com 8.8.4.4#dns.google 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.99.100
Domains=~.
DNSDefaultRoute=true

cat ./tun3.netdev
[NetDev]
Name=tun3
Kind=tun

[Tun]
User=openvpn
Group=openvpn

cat ./tun3.network
[Match]
Name=tun3

[Network]
DNS=1.1.1.1#cloudflare-dns.com 8.8.8.8#dns.google.com 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.96.100 1.0.0.1#cloudflare-dns.com 8.8.4.4#dns.google 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.99.100
Domains=~.
DNSDefaultRoute=true

cat ./tun4.netdev
[NetDev]
Name=tun4
Kind=tun

[Tun]
User=openvpn
Group=openvpn

cat ./tun4.network
[Match]
Name=tun4

[Network]
DNS=1.1.1.1#cloudflare-dns.com 8.8.8.8#dns.google.com 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.96.100 1.0.0.1#cloudflare-dns.com 8.8.4.4#dns.google 9.9.9.9#dns.quad9.net 103.86.99.100
Domains=~.
DNSDefaultRoute=true

cat ./wlp0s20u3.network
[Match]
Name=wlp0s20u3

[Network]
Address=10.1.0.1/24
DHCPServer=true
IPMasquerade=true

[DHCPServer]
PoolOffset=100
PoolSize=20
EmitDNS=yes

[RoutingPolicyRule]
IncomingInterface=wlp0s20u3
Table=5001
 cat /etc/systemd/resolved.conf
[Resolve]
DNS=1.1.1.1#cloudflare-dns.com 2606:4700:4700::1111#cloudflare-dns.com
DNS=8.8.8.8#dns.google.com 2001:4860:4860::8888#dns.google.com
DNS=9.9.9.9#dns.quad9.net 2620:fe::fe#dns.quad9.net
DNS=103.86.96.100
FallbackDNS=1.0.0.1#cloudflare-dns.com 2606:4700:4700::1001#cloudflare-dns.com
FallbackDNS=8.8.4.4#dns.google.com 2001:4860:4860::8844#dns.google.com
FallbackDNS=9.9.9.9#dns.quad9.net 2620:fe::fe#dns.quad9.net
FallbackDNS=103.86.99.100
#Domains=
DNSSEC=yes
DNSOverTLS=yes
#MulticastDNS=yes
#LLMNR=yes
Cache=yes
#DNSStubListener=no
DNSStubListener=yes
DNSStubListenerExtra=10.0.1.1
DNSStubListenerExtra=10.0.2.1
DNSStubListenerExtra=10.0.3.1
DNSStubListenerExtra=10.0.4.1
DNSStubListenerExtra=10.1.0.1
#ReadEtcHosts=yes
#ResolveUnicastSingleLabel=no

Offline

#2 2021-02-23 15:59:00

raider_1010
Member
Registered: 2021-02-05
Posts: 6

Re: network stuck in configuration - systemd-networkd-wait-online.service

found the solution
disabling ipv6 by adding

[Network]
LinkLocalAddressing=no
IPv6AcceptRA=no
ConfigureWithoutCarrier=yes

to *network files did the trick

Last edited by raider_1010 (2021-02-23 16:06:47)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB