You are not logged in.

#1 2021-03-25 18:57:35

raphaelabb
Member
From: France
Registered: 2021-02-03
Posts: 14

[Solved] Firefox and pulseaudio

Hello,

While reading the Wiki, I noticed that the Firefox article states that Firefox needs pulseaudio installed for audio playback.

Here's the part in question in the "Multimedia playback" section:
"Firefox uses PulseAudio for audio playback and capture. For sound to work, you need to install the pulseaudio package."

I use Firefox but don't have pulseaudio installed on my system and audio through Firefox works just fine, I have libpulse installed though.
I have mentioned it in the Discussion tab on the article but didn't go further than that. I am not competent enough to change the Wiki, that's why I'm posting here.

I know pulseaudio is not necessary for Firefox audio playback, is it that it just needs libpulse?

Last edited by raphaelabb (2021-03-27 19:43:04)

Offline

#2 2021-03-25 19:16:15

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2014-02-20
Posts: 5,844
Website

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

The package is compiled with --enable-alsa: https://github.com/archlinux/svntogit-p … GBUILD#L86

But I am also not competent enough to be sure that this means Pulseaudio (or apulse) is not needed. I use GNOME (and hence PA, or Pipewire) and I'm not stripping it out just to check.

Offline

#3 2021-03-26 02:29:09

porcelain1
Member
Registered: 2020-01-18
Posts: 84

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

Hey

I believe libpulse [1] and PulseAudio [2] are different things. Without PulseAudio installed (an optional dependency of Firefox), YouTube and Google Meet will have audio for some reason, but if you try to play a Web game or participate on a videoconference on 8x8, there won't be audio. Don't ask me why tho haha.

[1] https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/libpulse/
[2] https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/pulseaudio/

Edit: so sound on games are working without PulseAudio? That's nice. I couldn't test 8x8 tho

Last edited by porcelain1 (2021-03-26 02:57:34)


Behemoth, wake up!

Offline

#4 2021-03-27 13:12:31

lahwaacz
Wiki Admin
From: Czech Republic
Registered: 2012-05-29
Posts: 702

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

raphaelabb wrote:

I have mentioned it in the Discussion tab on the article but didn't go further than that. I am not competent enough to change the Wiki, that's why I'm posting here.

I don't get this argument. How does posting the same question in a different place help you with editing the wiki?

For the record, link to the original discussion: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ta … Pulseaudio

Offline

#5 2021-03-27 13:32:53

Flemur
Member
Registered: 2012-05-24
Posts: 71

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

https://wiki.archlinux.org/index.php/firefox
"The factual accuracy of this article or section is disputed.
Reason: firefox depends on libpulse, not pulseaudio (Discuss in Talk:Firefox#Firefox and Pulseaudio)"

That's good to know; at one point I was starting FF with "apulse firefox" to get audio.


"If you do not change direction, you may end up where you are heading." -- L.T.

Offline

#6 2021-03-27 13:34:35

archimboldo
Member
Registered: 2016-03-07
Posts: 226

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

Head_on_a_Stick wrote:

The package is compiled with --enable-alsa: https://github.com/archlinux/svntogit-p … GBUILD#L86

Isn't that clear enough?


Rules for problems.
Everyone has problems. Animals have problems. And buildings. And cats, and trees.
Problems are your friends. Treat them well.

Offline

#7 2021-03-27 14:39:13

progandy
Member
Registered: 2012-05-17
Posts: 4,516

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

archimboldo wrote:
Head_on_a_Stick wrote:

The package is compiled with --enable-alsa: https://github.com/archlinux/svntogit-p … GBUILD#L86

Isn't that clear enough?

Since mozilla does not actively maintain the alsa code path, it may break from time to time, especially during sandbox changes.


| alias CUTF='LANG=en_XX.UTF-8@POSIX ' |

Offline

#8 2021-03-27 19:41:37

raphaelabb
Member
From: France
Registered: 2021-02-03
Posts: 14

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

lahwaacz wrote:
raphaelabb wrote:

I have mentioned it in the Discussion tab on the article but didn't go further than that. I am not competent enough to change the Wiki, that's why I'm posting here.

I don't get this argument. How does posting the same question in a different place help you with editing the wiki?

For the record, link to the original discussion: https://wiki.archlinux.org/index.php/Ta … Pulseaudio

Because a thread in the forum will get more views and therefore technical info on the subject than the wiki discussion.

Offline

#9 2021-03-27 19:42:19

raphaelabb
Member
From: France
Registered: 2021-02-03
Posts: 14

Re: [Solved] Firefox and pulseaudio

archimboldo wrote:
Head_on_a_Stick wrote:

The package is compiled with --enable-alsa: https://github.com/archlinux/svntogit-p … GBUILD#L86

Isn't that clear enough?

Yes it is.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB