You are not logged in.

#1 2021-05-03 00:15:51

pHfactor
Member
Registered: 2019-03-07
Posts: 4

Blender no longer rendering audio

Blender 2.92. Arch kernel: 5.11.16-arch1-1.

I make simple lyric videos using Blender. Suddenly, my renders no longer render the audio, only the video information is rendered. I have changed no settings in Blender. I have checked older, previously working blend files and the same behavior applies. I tested the blend files on a laptop running Ubuntu Studio and the files render correctly: video and audio.

I've tried comparing dependencies on both machines, but decided that wouldn't show me anything as the Blender version from repos on Ubuntu is 2.83, and the 2.92 that's available is a SNAP version. I've tried launching Blender via CLI and verbose set, but I get no errors. I've tried setting various System->sound prefs, although, as I said, these were previously working blend files. No joy.

So my only guess is that a recent -Syu broke something. I'm a musician by training, but I have worked hard to learn enough so I can ask intelligent questions or understand the various article in the wiki. In this case, I'm not even sure where to begin. Can someone point me in a possible direction to investigate?

Thanks,

Offline

#2 2021-05-04 21:12:16

pHfactor
Member
Registered: 2019-03-07
Posts: 4

Re: Blender no longer rendering audio

Latest: I keep a clone of my drive, so I swapped it out and all my problems went away. So there is definitely some issue between the latest Blender and the latest Arch updates. And, most likely, it may have something to do with support for my hardware, which is aging. It may be a matter of going thru the dependency list as I was thinking before.

Offline

#3 2021-05-05 05:24:10

eschwartz
Trusted User/Bug Wrangler
Registered: 2014-08-08
Posts: 4,052

Re: Blender no longer rendering audio


Managing AUR repos The Right Way -- aurpublish (now a standalone tool)

Offline

#4 2021-05-05 12:54:20

cooperrc
Member
Registered: 2018-08-26
Posts: 13

Re: Blender no longer rendering audio

Is there a workaround for this issue?

Can we downgrade to Blender 2.90? or has anything else worked?

Update: If you remove blender and install from blender.org, the audio works fine.

Last edited by cooperrc (2021-05-05 13:10:47)

Offline

#5 2021-05-05 13:08:45

progandy
Member
Registered: 2012-05-17
Posts: 4,278

Re: Blender no longer rendering audio

You can use the upstream tar.xz release and put it in /usr/local or a directory in your home.
https://docs.blender.org/manual/en/late … linux.html

Last edited by progandy (2021-05-05 13:12:18)


| alias CUTF='LANG=en_XX.UTF-8@POSIX ' |

Offline

#6 2021-05-05 13:11:06

cooperrc
Member
Registered: 2018-08-26
Posts: 13

Re: Blender no longer rendering audio

progandy wrote:

You can use the upstream tar.xz release and put it in /usr/local or a directory in your home.
https://docs.blender.org/manual/en/late … linux.html

Thanks!

Offline

#7 2021-05-05 13:12:32

progandy
Member
Registered: 2012-05-17
Posts: 4,278

Re: Blender no longer rendering audio

The cause seems to be found: https://devtalk.blender.org/t/newest-ff … eo/18663/2

You can wait for 3.93 or patch and compile blender on your own. The maintainers might also add such a patch if you ask.


| alias CUTF='LANG=en_XX.UTF-8@POSIX ' |

Offline

#8 2021-05-05 13:12:59

cooperrc
Member
Registered: 2018-08-26
Posts: 13

Re: Blender no longer rendering audio

As an aside: this affects Openshot as well.

I tried using the Blender animation as video, and add audio in Openshot. The exported video was the same result, no sound.

Offline

#9 2021-05-05 22:09:22

pHfactor
Member
Registered: 2019-03-07
Posts: 4

Re: Blender no longer rendering audio

Thank you! It was driving me crazy!

Offline

#10 2021-05-07 02:58:20

neri
Forum Fellow
From: Victoria, Canada
Registered: 2003-05-04
Posts: 553

Re: Blender no longer rendering audio

I added a patch to the bug-report. It fixes the sound output for videos. It will NOT fix the generation of video proxy files.

Offline

#11 2021-05-09 10:28:43

vargagab
Member
Registered: 2014-07-09
Posts: 5

Re: Blender no longer rendering audio

Hi!

I have a same issue in OpenShot. I import a video with audio to the project. Than I export the video file and no audio track on it.

Offline

#12 2021-05-09 17:23:50

phunni
Member
From: Bristol, UK
Registered: 2003-08-13
Posts: 735

Re: Blender no longer rendering audio

Is there a workaround for this issue in openshot?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB