You are not logged in.

#1 2021-09-04 15:20:39

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

USB webcam mic not working

Hi, I have a USB webcam, video of the webcam is working fine, but despite a lot of effort I could not get the mic working.  Please help.  Device name is showing as USB PHY 2.0

Last edited by madhuraj (2021-09-04 15:21:04)

Offline

#2 2021-09-04 16:31:08

Morn
Member
Registered: 2012-09-02
Posts: 793

Re: USB webcam mic not working

Check in pavucontrol that the webcam is listed under input devices and not muted. You should see the gray volume bar in pavucontrol react when you type on your keyboard or make some other noise in the room.

Offline

#3 2021-09-05 09:42:06

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

Re: USB webcam mic not working

pacmd list-sources                                               ✔ 
3 source(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 1030
	volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB,   front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	monitor_of: 0
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
	module: 7
	properties:
		device.description = "Monitor of Built-in Audio Analog Stereo"
		device.class = "monitor"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7e00000 irq 32"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "1c20"
		device.product.name = "6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
  * index: 1
	name: <alsa_input.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 9039
	volume: front-left: 44647 /  68% / -10.00 dB,   front-right: 44647 /  68% / -10.00 dB
	        balance 0.00
	base volume: 8739 /  13% / -52.50 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 2ch 44100Hz
	channel map: front-left,front-right
	             Stereo
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
	module: 7
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "92HD87B1/3 Analog"
		alsa.id = "92HD87B1/3 Analog"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7e00000 irq 32"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "1c20"
		device.product.name = "6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "front:0"
		device.buffering.buffer_size = "352800"
		device.buffering.fragment_size = "176400"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "analog-stereo"
		device.profile.description = "Analog Stereo"
		device.description = "Built-in Audio Analog Stereo"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
	active port: <analog-input-internal-mic>
    index: 3
	name: <alsa_input.usb-Jieli_Technology_USB_PHY_2.0-02.mono-fallback>
	driver: <module-alsa-card.c>
	flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
	state: SUSPENDED
	suspend cause: IDLE
	priority: 9040
	volume: mono: 64881 /  99% / -0.26 dB
	        balance 0.00
	base volume: 35466 /  54% / -16.00 dB
	volume steps: 65537
	muted: no
	current latency: 0.00 ms
	max rewind: 0 KiB
	sample spec: s16le 1ch 44100Hz
	channel map: mono
	             Mono
	used by: 0
	linked by: 0
	configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 2000.00 ms
	card: 2 <alsa_card.usb-Jieli_Technology_USB_PHY_2.0-02>
	module: 26
	properties:
		alsa.resolution_bits = "16"
		device.api = "alsa"
		device.class = "sound"
		alsa.class = "generic"
		alsa.subclass = "generic-mix"
		alsa.name = "USB Audio"
		alsa.id = "USB Audio"
		alsa.subdevice = "0"
		alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
		alsa.device = "0"
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "USB PHY 2.0"
		alsa.long_card_name = "Jieli Technology USB PHY 2.0 at usb-0000:00:1a.0-1.1.1, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1a.0-usb-0:1.1.1:1.2"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.1/1-1.1.1/1-1.1.1:1.2/sound/card1"
		udev.id = "usb-Jieli_Technology_USB_PHY_2.0-02"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "1224"
		device.vendor.name = "Jieli Technology"
		device.product.id = "2a25"
		device.product.name = "USB PHY 2.0"
		device.serial = "Jieli_Technology_USB_PHY_2.0"
		device.form_factor = "webcam"
		device.string = "hw:1"
		device.buffering.buffer_size = "176400"
		device.buffering.fragment_size = "88200"
		device.access_mode = "mmap+timer"
		device.profile.name = "mono-fallback"
		device.profile.description = "Mono"
		device.description = "USB PHY 2.0 Mono"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "camera-web-usb"
	ports:
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset -40000 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
	active port: <analog-input-mic>

and Card details

 
pacmd list-cards                                                 ✔ 
2 card(s) available.
    index: 0
	name: <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 7
	properties:
		alsa.card = "0"
		alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
		alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7e00000 irq 32"
		alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0"
		device.bus = "pci"
		device.vendor.id = "8086"
		device.vendor.name = "Intel Corporation"
		device.product.id = "1c20"
		device.product.name = "6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller"
		device.form_factor = "internal"
		device.string = "0"
		device.description = "Built-in Audio"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "audio-card-pci"
	profiles:
		input:analog-stereo: Analog Stereo Input (priority 32833, available: unknown)
		output:analog-stereo: Analog Stereo Output (priority 39268, available: unknown)
		output:analog-stereo+input:analog-stereo: Analog Stereo Duplex (priority 39333, available: unknown)
		output:hdmi-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output (priority 5900, available: no)
		output:hdmi-stereo+input:analog-stereo: Digital Stereo (HDMI) Output + Analog Stereo Input (priority 5965, available: unknown)
		output:hdmi-surround: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output (priority 800, available: no)
		output:hdmi-surround+input:analog-stereo: Digital Surround 5.1 (HDMI) Output + Analog Stereo Input (priority 865, available: unknown)
		output:hdmi-surround71: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output (priority 800, available: no)
		output:hdmi-surround71+input:analog-stereo: Digital Surround 7.1 (HDMI) Output + Analog Stereo Input (priority 865, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <output:analog-stereo+input:analog-stereo>
	sinks:
		alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo/#0: Built-in Audio Analog Stereo
	sources:
		alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo.monitor/#0: Monitor of Built-in Audio Analog Stereo
		alsa_input.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo/#1: Built-in Audio Analog Stereo
	ports:
		analog-input-internal-mic: Internal Microphone (priority 8900, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"
		analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-speakers"
		analog-output-headphones: Headphones (priority 9900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "audio-headphones"
		hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: no)
			properties:
				device.icon_name = "video-display"
    index: 2
	name: <alsa_card.usb-Jieli_Technology_USB_PHY_2.0-02>
	driver: <module-alsa-card.c>
	owner module: 26
	properties:
		alsa.card = "1"
		alsa.card_name = "USB PHY 2.0"
		alsa.long_card_name = "Jieli Technology USB PHY 2.0 at usb-0000:00:1a.0-1.1.1, high speed"
		alsa.driver_name = "snd_usb_audio"
		device.bus_path = "pci-0000:00:1a.0-usb-0:1.1.1:1.2"
		sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.1/1-1.1.1/1-1.1.1:1.2/sound/card1"
		udev.id = "usb-Jieli_Technology_USB_PHY_2.0-02"
		device.bus = "usb"
		device.vendor.id = "1224"
		device.vendor.name = "Jieli Technology"
		device.product.id = "2a25"
		device.product.name = "USB PHY 2.0"
		device.serial = "Jieli_Technology_USB_PHY_2.0"
		device.form_factor = "webcam"
		device.string = "1"
		device.description = "USB PHY 2.0"
		module-udev-detect.discovered = "1"
		device.icon_name = "camera-web-usb"
	profiles:
		input:mono-fallback: Mono Input (priority 1, available: unknown)
		off: Off (priority 0, available: unknown)
	active profile: <input:mono-fallback>
	sources:
		alsa_input.usb-Jieli_Technology_USB_PHY_2.0-02.mono-fallback/#3: USB PHY 2.0 Mono
	ports:
		analog-input-mic: Microphone (priority 8700, latency offset -40000 usec, available: unknown)
			properties:
				device.icon_name = "audio-input-microphone"

Offline

#4 2021-09-05 10:49:53

Morn
Member
Registered: 2012-09-02
Posts: 793

Re: USB webcam mic not working

So, have you checked pavucontrol or not?

Offline

#5 2021-09-05 11:50:22

V1del
Forum Moderator
Registered: 2012-10-16
Posts: 14,058

Re: USB webcam mic not working

The output above confirms the mic is present but you are not attempting to record anything at all. What are you using for testing recording and as mentioned, check in pavucontrol that whatever you are recording is recording from the USB mic.

Offline

#6 2021-09-05 12:31:18

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

Re: USB webcam mic not working

I tried using google meet, zoom and also through mictest.com browser.  Only getting video feed in meeting apps but no mic input working.  Please help.

Offline

#7 2021-09-05 12:34:19

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

Re: USB webcam mic not working

Morn wrote:

So, have you checked pavucontrol or not?

Yes pavucontrol showing mic (USB PHY 2.0 Mono) in input tab

Offline

#8 2021-09-05 12:37:04

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

Re: USB webcam mic not working

V1del wrote:

The output above confirms the mic is present but you are not attempting to record anything at all. What are you using for testing recording and as mentioned, check in pavucontrol that whatever you are recording is recording from the USB mic.

While trying mictests.com site, pavucontrol is showing USB PHY device in firefox as being used in Recording tab.

Offline

#9 2021-09-05 13:18:16

Morn
Member
Registered: 2012-09-02
Posts: 793

Re: USB webcam mic not working

madhuraj wrote:
Morn wrote:

So, have you checked pavucontrol or not?

Yes pavucontrol showing mic (USB PHY 2.0 Mono) in input tab

Great, but is there activity in the volume bar in pavucontrol when you make noise?

Offline

#10 2021-09-05 13:24:19

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

Re: USB webcam mic not working

No, there is no activity in pavucontrol when making any noise.

Offline

#11 2021-09-05 14:15:16

Morn
Member
Registered: 2012-09-02
Posts: 793

Re: USB webcam mic not working

madhuraj wrote:

No, there is no activity in pavucontrol when making any noise.

Then make sure the mute button in pavucontrol is off and set the volume to 100%. If you still get nothing, then I don't know what else to do.

Googling for this Jieli cam, it looks like Linux support is not very good at the moment: https://www.spinics.net/lists/linux-med … 80041.html

So perhaps this is an issue with the Linux driver and there is nothing you can do except use a different cam. I have a Logitech C922, which works fine on Linux.

Offline

#12 2021-09-05 14:51:50

madhuraj
Member
Registered: 2012-07-21
Posts: 7

Re: USB webcam mic not working

Yes webcam works fine in Windows.  But looks like there is no support of Linux.  Thanks.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB