You are not logged in.

#1 2022-09-09 20:35:50

Substring
Member
Registered: 2022-02-20
Posts: 5

No audio on fresh install

Hi,

I've just installed Arch on a HP EliteDesk mini 705 G4 (mini PC, Ryzen 2200G), but can't get sound to work. /dev/snd is empty, /proc/asound/cards lists no cards, lspci returned some audio devices, but they look unsued :

0a:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven/Raven2/Fenghuang HDMI/DP Audio Controller
	Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 83e9
	Flags: fast devsel, IRQ 255, IOMMU group 1
	Memory at d0688000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=16K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel modules: snd_hda_intel

0a:00.6 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h/19h HD Audio Controller
	Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 83e9
	Flags: fast devsel, IRQ 255, IOMMU group 1
	Memory at d0680000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=32K]
	Capabilities: <access denied>
	Kernel modules: snd_hda_intel

Among the vaious things I have tried :
options snd_intel_dspcfg dsp_driver=1
options snd-hda-intel dmic_detect=0
options snd-hda-intel model=laptop-amic enable=yes

But none worked. The also.info.sh data is available at http://alsa-project.org/db/?f=3b4472574 … fe574425a5

Needless to say the BIOS is updated, the OS is also up to date. Sound works in Windows, named "Synaptics audio HD", something like that

Last edited by Substring (2022-09-09 20:37:03)

Offline

#2 2022-09-10 12:04:37

Substring
Member
Registered: 2022-02-20
Posts: 5

Re: No audio on fresh install

Answering myself : need to pass kernel arg amd_iommu=off
This is tracked at https://bugzilla.suse.com/show_bug.cgi?id=1202492

Offline

Board footer

Powered by FluxBB