You are not logged in.

#1 2023-09-17 12:41:47

imm0nv1nhtv
Member
Registered: 2023-09-17
Posts: 6

[SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

While I was using Arch, I noticed that my Windows Thin PC (7) installation doesn't boot anymore and the error is winload.exe not found in Windows\System32 and blah blah
And, I use GRUB 2 (not the legacy one)
Well, I tried many stuff but it doesn't work
Even tho, winload.exe does **EXIST** in the installation
(I actually manually installed Arch)
EDIT: Sorry for my bad English
EDIT 2: It's solved now.

Last edited by imm0nv1nhtv (2023-09-19 12:20:25)


PC specs:
Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz + 2GB of DDR2 RAM + 80GB Seagate HDD
Twitter: https://twitter.com/iamvinh123
Inactive now since I don't use Arch anymore.

Offline

#2 2023-09-17 15:24:42

bonkmaykr
Member
Registered: 2022-12-22
Posts: 19

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=57855

Is this an MBR or a GPT disk?

Can you paste the result of lsblk? Please also give us a rundown of the commands you ran during installation (especially anything to do with fdisk, gdisk, mount, or anything in "/dev/").

Last edited by bonkmaykr (2023-09-17 15:37:46)


I bought shoes from my drug dealer. I dunno what he laced them with, but I've been tripping all day.
Website - KangWorlds - Screw Gravity!

Offline

#3 2023-09-18 05:38:02

imm0nv1nhtv
Member
Registered: 2023-09-17
Posts: 6

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

bonkmaykr wrote:

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=57855

Is this an MBR or a GPT disk?

Can you paste the result of lsblk? Please also give us a rundown of the commands you ran during installation (especially anything to do with fdisk, gdisk, mount, or anything in "/dev/").

It's an MBR disk

I forgot the commands I ran but here's lsblk's output

[user@arch-pc ~]$ sudo lsblk
[sudo] password for user: [it's empty]
NAME   MAJ:MIN RM  SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda      8:0    0 74.5G  0 disk 
├─sda1   8:1    0    1K  0 part 
├─sda2   8:2    0 26.7G  0 part /run/media/user/Data
├─sda3   8:3    0  7.5G  0 part 
└─sda5   8:5    0 40.3G  0 part /
[user@arch-pc ~]$

sda3 is the Windows partition
Well, I used the partition from my Debian installation, so I didn't do fdisk or cfdisk (I formatted it before installing Arch)

Last edited by imm0nv1nhtv (2023-09-18 05:48:02)


PC specs:
Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz + 2GB of DDR2 RAM + 80GB Seagate HDD
Twitter: https://twitter.com/iamvinh123
Inactive now since I don't use Arch anymore.

Offline

#4 2023-09-18 06:23:34

bonkmaykr
Member
Registered: 2022-12-22
Posts: 19

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

imm0nv1nhtv wrote:
sda      8:0    0 74.5G  0 disk 
├─sda1   8:1    0    1K  0 part 
├─sda2   8:2    0 26.7G  0 part /run/media/user/Data
├─sda3   8:3    0  7.5G  0 part 
└─sda5   8:5    0 40.3G  0 part /

sda3 is the Windows partition

7GB is small, even for Windows Thin. Did you resize sda3?
Since you're sure that the files are still there, were you able to mount the partition to somewhere in /mnt/ with ntfs-3g?

As this isn't a Windows forum I can't really provide much help on the Windows side, but I'd suggest having a look at this thread and telling us if it helps at all: https://superuser.com/questions/1204290 … ther-drive


I bought shoes from my drug dealer. I dunno what he laced them with, but I've been tripping all day.
Website - KangWorlds - Screw Gravity!

Offline

#5 2023-09-18 07:49:03

imm0nv1nhtv
Member
Registered: 2023-09-17
Posts: 6

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

bonkmaykr wrote:
imm0nv1nhtv wrote:
sda      8:0    0 74.5G  0 disk 
├─sda1   8:1    0    1K  0 part 
├─sda2   8:2    0 26.7G  0 part /run/media/user/Data
├─sda3   8:3    0  7.5G  0 part 
└─sda5   8:5    0 40.3G  0 part /

sda3 is the Windows partition

7GB is small, even for Windows Thin. Did you resize sda3?
Since you're sure that the files are still there, were you able to mount the partition to somewhere in /mnt/ with ntfs-3g?

As this isn't a Windows forum I can't really provide much help on the Windows side, but I'd suggest having a look at this thread and telling us if it helps at all: https://superuser.com/questions/1204290 … ther-drive

Yes, I resized sda3
I was able to mount it

[root@arch-pc user]# cd /mnt
[root@arch-pc mnt]# mount /dev/sda3 /mnt
[root@arch-pc mnt]# ls
[root@arch-pc mnt]# cd /mnt
[root@arch-pc mnt]# ls
'$RECYCLE.BIN'   Boot      config.sys                Intel    MSDOS.SYS      PerfLogs     'Program Files'  'System Volume Information'   Windows
 autoexec.bat    bootmgr  'Documents and Settings'   IO.SYS   pagefile.sys   ProgramData   Regfdata         Users
[root@arch-pc mnt]# 

And, when I tried to mount to /mnt/Windows

[root@arch-pc ~]# cd /mnt
[root@arch-pc mnt]# mkdir Windows
[root@arch-pc mnt]# mount /dev/sda3 /mnt/Windows
[root@arch-pc mnt]# cd Windows
[root@arch-pc Windows]# ls
'$RECYCLE.BIN'   Boot      config.sys                Intel    MSDOS.SYS      PerfLogs     'Program Files'  'System Volume Information'   Windows
 autoexec.bat    bootmgr  'Documents and Settings'   IO.SYS   pagefile.sys   ProgramData   Regfdata         Users
[root@arch-pc Windows]# 

It still works.
EDIT: Looks like I still got the same error and the post didn't help at all
Maybe I need to reinstall Windows...

Last edited by imm0nv1nhtv (2023-09-18 08:31:38)


PC specs:
Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz + 2GB of DDR2 RAM + 80GB Seagate HDD
Twitter: https://twitter.com/iamvinh123
Inactive now since I don't use Arch anymore.

Offline

#6 2023-09-18 12:08:57

i6n8pn3g
Member
Registered: 2023-09-17
Posts: 5

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

Did you resize before installing Arch? I am not sure how MBR work but it might reference the "location" of the "boot files" instead of the partition thus resizing breaks the MBR, you can simply fix the MBR instead of installing. Don't quote me on that though, haven't really touched MBR.

Offline

#7 2023-09-18 13:27:50

imm0nv1nhtv
Member
Registered: 2023-09-17
Posts: 6

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

i6n8pn3g wrote:

Did you resize before installing Arch? I am not sure how MBR work but it might reference the "location" of the "boot files" instead of the partition thus resizing breaks the MBR, you can simply fix the MBR instead of installing. Don't quote me on that though, haven't really touched MBR.

Yep. I resized before installing Arch


PC specs:
Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz + 2GB of DDR2 RAM + 80GB Seagate HDD
Twitter: https://twitter.com/iamvinh123
Inactive now since I don't use Arch anymore.

Offline

#8 2023-09-19 07:07:38

imm0nv1nhtv
Member
Registered: 2023-09-17
Posts: 6

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

Looks like reinstalling solved the thing
Thanks y'all


PC specs:
Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz + 2GB of DDR2 RAM + 80GB Seagate HDD
Twitter: https://twitter.com/iamvinh123
Inactive now since I don't use Arch anymore.

Offline

#9 2023-09-20 21:00:52

bonkmaykr
Member
Registered: 2022-12-22
Posts: 19

Re: [SOLVED] My Windows Thin PC doesn't boot anymore after installing Arch

Reinstalling Windows seems like a workaround solution rather than tackling the root problem. In the case where someone else runs into this problem and doesn't want to reinstall, they can't really use this thread for help. hmm


I bought shoes from my drug dealer. I dunno what he laced them with, but I've been tripping all day.
Website - KangWorlds - Screw Gravity!

Offline

Board footer

Powered by FluxBB