You are not logged in.

#1 2024-06-04 20:13:22

Throw
Member
Registered: 2024-06-04
Posts: 6

Installation not working UEFI

Ok so im starting to feel like an idiot, i installed arch just fine on my laptop (HP ZBOOK 14)

But when it comes to trying to install it on my main system it just refuses to work, i've tried everything, followed basic step by step tutorials.

i want to be able to dual boot windows 11 and arch. I've tried archinstall, manual formatting, pre mounted. absolutly everything gives a different error.


The only differnece from my laptop arch usb and my main usb is one is MBR and one is GPT.

Specs:
14600KF
RTX 4070 Super
32GB DDR5 ram
2TB samsung 990 PRO ssd

Offline

#2 2024-06-04 20:20:41

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 29,853
Website

Re: Installation not working UEFI

Throw wrote:

followed basic step by step tutorials.

Don't do that.  Follow the official instructions on our wiki.  Any other guides are likely to result in a broken system.

Throw wrote:

... everything gives a different error.

My crystal ball is in the shop - so you're going to actually have to tell as about the errors you are facing if you want help:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=57855


"UNIX is simple and coherent" - Dennis Ritchie; "GNU's Not Unix" - Richard Stallman

Offline

#3 2024-06-04 20:38:34

Throw
Member
Registered: 2024-06-04
Posts: 6

Re: Installation not working UEFI

I dont get any logs. it just refuses to find the correct mounting points now. which is why i stopped trying to search for solutions.

https://imgur.com/a/s4lhaxL

Offline

#4 2024-06-04 20:42:33

Throw
Member
Registered: 2024-06-04
Posts: 6

Re: Installation not working UEFI

https://imgur.com/a/wOaElhh

i went back and completly removed everything and started from here, and then i followed a video of someone doing it and it worked perfectly fine for him and for me on my laptop, but it just doesnt work at all on my main pc

Offline

#5 2024-06-04 21:12:30

Scimmia
Fellow
Registered: 2012-09-01
Posts: 11,774

Re: Installation not working UEFI

So you're having issues with archinstall. Have you tried doing a normal installation following the installation guide?

Offline

#6 2024-06-04 21:15:47

Throw
Member
Registered: 2024-06-04
Posts: 6

Re: Installation not working UEFI

Scimmia wrote:

So you're having issues with archinstall. Have you tried doing a normal installation following the installation guide?

I looked into it but it seems so simple to use archinstall, as it already allows me to set up the desktop env and everything i want.

Offline

#7 2024-06-04 23:16:06

Throw
Member
Registered: 2024-06-04
Posts: 6

Re: Installation not working UEFI

I also dont want to spend an hour installing arch manually just for it to fail in the end like archinstall did. cuz it seems like archinstall works for everyone else, why should i belive the issue is with archinstall and not installing arch in the first place.

Offline

#8 2024-06-05 01:14:13

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 29,853
Website

Re: Installation not working UEFI

Throw wrote:

... then i followed a video of someone doing it

Do not do that.  Seriously.  Don't.

Throw wrote:

... but it seems so simple to use archinstall

You have a very unusual definition of simple.  Archinstall is for experienced arch users, not those who are unfamiliar with it.

Installing via the official installation guide in our wiki is the only method of installing we can support.  If you run into any problems doing so, you can report back here with precisely which step fails and what the error is - and we can solve the problem them.

The question also isn't whether the problem is with archinstall or something else - the question is what the problem is in the first place.  And apparently, attempting to use archinstall or follow unsupported guides has left you completely incapable of telling us anything about the problem - which in turn results in us being completely unable to help.  If you follow the installation guide, then we can help - it's as simple as that.

Last edited by Trilby (2024-06-05 01:16:43)


"UNIX is simple and coherent" - Dennis Ritchie; "GNU's Not Unix" - Richard Stallman

Offline

#9 2024-06-05 08:31:34

cryptearth
Member
Registered: 2024-02-03
Posts: 341

Re: Installation not working UEFI

Throw wrote:

I also dont want to spend an hour installing arch manually just for it to fail in the end like archinstall did. cuz it seems like archinstall works for everyone else, why should i belive the issue is with archinstall and not installing arch in the first place.

As already noted: The current archinstall script is far from "an easy fire and forget" "simple" installer - it's meant as a tool for experienced users to speed up a base install - yet it still requires knowledge of the install basics. If you haven't done a clean install following the official install instructions it's an absolute must to learn and understand the basics of how to install Arch from scratch.

Install time depends on two factors: speed of your hardware and speed of your internet connection. With a good connection a basic system from cold boot to graphic desktop is done in 5 minutes. If you fear "hours of troubles" you seem to lack knowledge and experience of manual setup an os from scratch. In this case maybe Arch isn't a good choice for you yet - it's targeted for experienced Linux users who know thier way around. If you're a Linux beginner a more beginner-friendly distribution like Ubuntu may fits you better.

"It doesn' work" is no helpful issues explanation - in fact it's not an explanation at all. For us to help you please always specify:
- What you did exactly, with commands
- What's the expected result
- What's the actual result
- What is it that you want to accomplish in simple words - maybe you chasing down the wrong rabbit

Also: please post text as text - not as image

Offline

#10 2024-06-05 09:37:59

Throw
Member
Registered: 2024-06-04
Posts: 6

Re: Installation not working UEFI

I was mostly making this thread to find out if there was anything specific about UEFI install that was different, cuz I already installed it on my laptop just fine. So not really any specific errors, just wondering if there was anything specific to think about when installing on uefi

Offline

#11 2024-06-05 12:29:01

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 29,853
Website

Re: Installation not working UEFI

Throw wrote:

... just wondering if there was anything specific to think about when installing on uefi

Yes, there is.  And it's all covered in the installation guide.


"UNIX is simple and coherent" - Dennis Ritchie; "GNU's Not Unix" - Richard Stallman

Offline

#12 2024-06-05 13:31:39

cryptearth
Member
Registered: 2024-02-03
Posts: 341

Re: Installation not working UEFI

Throw wrote:

if there was anything specific about UEFI install that was different

different ... to what?
different to non-uefi bios?
different to uefi csm?
... secure boot?
laptop vs tower?
mac vs pc?

There're several differences between different systems.
Just yesterday I did a dual-boot Windows 10 on a SDcard on a SteamDeck - something Valve officially states is not supported (aside from "installing" windows on a removable media isn't supported either - but I got it running anyway).
If you have specific questions to specific steps of the official install guide and provide the requiered/requested informations - we maybe able to help.
This broad question of yours along with "worked on tower but not on laptop" - let me ask with a lot of irony and sarcasm: could you please be any more vague?

It's not like we don't want to help - but currently we really can't - hence again tge advice:
Please follow the officisl guide in the wiki - which likely already contain answers to most of your questions.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB