You are not logged in.

#76 2008-09-08 04:02:32

Blind
Member
From: Desert mountain
Registered: 2005-02-06
Posts: 383

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek,

would you mind posting your PKGBUILD for the kernel?

I will have to change the config a bit for my needs...

Thanks,
Blind

Offline

#77 2008-09-08 04:14:03

chori
Member
From: Wisconsin, USA
Registered: 2008-09-02
Posts: 145

Re: Arch on Asus EEE 901

Ok, a little more research, and I discovered you can (or at least I can) live without RT2860STA.dat.  It appears that you can set all the parameters with the "iwpriv" command, the command that allows you to pass driver-specific parameters directly to the driver:

$ sudo ifconfig ra0 up
$ sudo iwpriv ra0 set AuthMode=WEPAUTO
$ sudo iwpriv ra0 set EncrypType=WEP
$ sudo iwpriv ra0 set SSID=my_essid
$ sudo iwconfig ra0 key s:my passphrase

You'll notice those are the same parameters (with the exception of the key) defined in the RT2860STA.dat file.  I moved that file out of the way, rebooted my 901, executed the above commands, and I was connected.  smile

Which leads me to wonder if there's some bug with the iwconfig wrapper around the rt2860sta driver.  In any event, the contents of the RT2860STA.dat file definitely bear more scrutiny.

Offline

#78 2008-09-08 10:22:02

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Blind wrote:

Robertek,

would you mind posting your PKGBUILD for the kernel?

I will have to change the config a bit for my needs...

Thanks,
Blind

Here are the sources.

http://robertek.brevnov.net/files/linux … ee.tar.bz2
http://robertek.brevnov.net/files/linux … it.tar.bz2

But I dont think the testing would work now, because zen git is down now (maintenance). And I have my copy saved on disk.

Offline

#79 2008-09-08 10:24:41

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

I have made an upgrade for acp-eee901. It is in my repo.

Top silver buttons should now work out of the box (see eee.conf). Also make some cleaning in wlan.sh and suspend.sh

Last edited by Robertek (2008-09-08 10:25:12)

Offline

#80 2008-09-08 10:54:42

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Please do not uncomment modprobe pciehp in /etc/acpi/wlan.sh, it breaks sometimes (for me). Best way is to have pciehp loaded all the time.

And if some may test that, please do that and report. (because pciehp cause lots of interupts so it should be unloaded)

Offline

#81 2008-09-08 12:11:01

klobass
Member
Registered: 2008-06-01
Posts: 11

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:

I have made an upgrade for acp-eee901. It is in my repo.

Top silver buttons should now work out of the box (see eee.conf). Also make some cleaning in wlan.sh and suspend.sh

good work smile this kernel works even with vga=788 parameter but anyway all your kernels are unable to load snd-hda-intel module :-/ so sound doesnt work at all

Offline

#82 2008-09-08 12:20:36

klobass
Member
Registered: 2008-06-01
Posts: 11

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:

I have made an upgrade for acp-eee901. It is in my repo.

Top silver buttons should now work out of the box (see eee.conf). Also make some cleaning in wlan.sh and suspend.sh

in my openbox after first button is pressed (in /acpi/eee.conf is default - xset dpms force suspend) i get "image_open error."

Last edited by klobass (2008-09-08 12:21:25)

Offline

#83 2008-09-08 12:54:17

D-Locked
Member
Registered: 2008-08-22
Posts: 31

Re: Arch on Asus EEE 901

klobass wrote:

good work smile this kernel works even with vga=788 parameter but anyway all your kernels are unable to load snd-hda-intel module :-/ so sound doesnt work at all

Are you sure you need that module ? Sound works fine for me with the following modules in /etc/rc.conf :

MODULES=(...snd-mixer-oss snd-pcm-oss snd-hwdep ...)

Offline

#84 2008-09-08 13:17:28

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

1) I have sound module compiled in

2) Now kernels should work with vga=788 (fixed that)

3) I heve sometimes also problems with the buttons (for me they work after that I restart acpid ?!?!? )

Do you have xset?  (maybe it will be needed as dependency)
Try in terminal 
   

xset dpms force suspend

Last edited by Robertek (2008-09-08 13:21:14)

Offline

#85 2008-09-08 13:25:35

klobass
Member
Registered: 2008-06-01
Posts: 11

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:

Do you have xset?  (maybe it will be needed as dependenc

yes in terminal it works great

iwill work on sound somtimes it works sometimes not i need some time to get familiar with arch smile

Offline

#86 2008-09-08 13:29:37

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Maybe to standartize the modules, someone who use also stock kernel can write me what modules need to be loaded and I will compile that as modules. Because a lot of people testing that and then ask why this and that module doesnt insert.

Offline

#87 2008-09-08 15:24:53

adriaan
Member
Registered: 2008-08-26
Posts: 4

Re: Arch on Asus EEE 901

chori wrote:

Ok, a little more research, and I discovered you can (or at least I can) live without RT2860STA.dat.  It appears that you can set all the parameters with the "iwpriv" command, the command that allows you to pass driver-specific parameters directly to the driver:

$ sudo ifconfig ra0 up
$ sudo iwpriv ra0 set AuthMode=WEPAUTO
$ sudo iwpriv ra0 set EncrypType=WEP
$ sudo iwpriv ra0 set SSID=my_essid
$ sudo iwconfig ra0 key s:my passphrase

You'll notice those are the same parameters (with the exception of the key) defined in the RT2860STA.dat file.  I moved that file out of the way, rebooted my 901, executed the above commands, and I was connected.  smile

Which leads me to wonder if there's some bug with the iwconfig wrapper around the rt2860sta driver.  In any event, the contents of the RT2860STA.dat file definitely bear more scrutiny.

I had the same problem, also 64 bit WEP. In the end I settled on using wicd instead of the network daemon/wireless_tools (partly because I move my laptop around between school & home), and wicd seems to work out of the box. Just mentioning in case someone else has the same problems.

Offline

#88 2008-09-08 16:18:22

chori
Member
From: Wisconsin, USA
Registered: 2008-09-02
Posts: 145

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:

Maybe to standartize the modules, someone who use also stock kernel can write me what modules need to be loaded and I will compile that as modules. Because a lot of people testing that and then ask why this and that module doesnt insert.

This first post by adamm over in the eeeuser forums would be a good starting place:  http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=38030

His posts are for the Ubuntu eeepc kernel, but at this low level, the differences are pretty minor.

In general, adamm's kernel seems to be pretty far advanced... I've been cribbing lots of pointers from the eee Ubuntu folk to help get ArchLinux configured.

Offline

#89 2008-09-08 19:38:01

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek,

It seems i cant boot your zeneee kernel if I use lvm. I tried to build a initrd image but all i get is kernel panic. The error is

export: 36: /dev/mapper/lvm_root: bad variable name

igheas kernel works fine with lvm + custom initrd

Last edited by inf (2008-09-08 19:41:57)

Offline

#90 2008-09-08 20:57:03

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

inf wrote:

Robertek,

It seems i cant boot your zeneee kernel if I use lvm. I tried to build a initrd image but all i get is kernel panic. The error is

export: 36: /dev/mapper/lvm_root: bad variable name

igheas kernel works fine with lvm + custom initrd

Added some new modules to raid and dm. If it wouldnt boot, so maybe it is problem in rc version

Offline

#91 2008-09-08 21:11:21

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Nope still doesn't work. It tries to load /dev/mapper/lvm_root but the real device is /dev/mapper/lvm-root.

And this happens with both kernels...the normal zeneee and the -git version

Offline

#92 2008-09-08 22:28:03

Blind
Member
From: Desert mountain
Registered: 2005-02-06
Posts: 383

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:
Blind wrote:

Robertek,

would you mind posting your PKGBUILD for the kernel?

I will have to change the config a bit for my needs...

Thanks,
Blind

Here are the sources.

http://robertek.brevnov.net/files/linux … ee.tar.bz2
http://robertek.brevnov.net/files/linux … it.tar.bz2

But I dont think the testing would work now, because zen git is down now (maintenance). And I have my copy saved on disk.

Thanks for your work.

Offline

#93 2008-09-09 06:31:33

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

inf wrote:

Nope still doesn't work. It tries to load /dev/mapper/lvm_root but the real device is /dev/mapper/lvm-root.

And this happens with both kernels...the normal zeneee and the -git version

And what tries to load? initrd? You may have some bad configuration in grub, initrd or fstab.

Anyway, when I use LVM2 I then use /dev/lvm/root paths, not the /dev/mapper/....

Offline

#94 2008-09-09 21:37:29

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:

Anyway, when I use LVM2 I then use /dev/lvm/root paths, not the /dev/mapper/....

That actually did the trick. Thanks smile Don't know why it doesn't work with /dev/mapper, because don't think it should matter which you use?

Offline

#95 2008-09-09 23:11:07

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

@ Robertek

Should the pciehp module work with the git kernel? When i try to load it (manually or from rc.conf) I get this

FATAL: Error inserting pciehp (/lib/modules/2.6.27-rc5-zen2eee/kernel/drivers/pci/hotplug/pciehp.ko): Invalid argument

Offline

#96 2008-09-09 23:57:08

Robertek
Member
From: Czech Republic
Registered: 2007-06-02
Posts: 165
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

yes, pciehp should work

I use git version all the time

have you correct entries in modprobe.conf???

Offline

#97 2008-09-10 08:01:41

klobass
Member
Registered: 2008-06-01
Posts: 11

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek, I still cant get git kernel working.
i have y entry iin grub like

title  Arch zen-eee
root   (hd1,1)
kernel /boot/zeneee-git root=/dev/disk/by-uuid/XXXXX_XXXXX_XXXXXXXX vga=788 ro
initrd /boot/kernel26.img

and getting kernel panic. but when i delete "-git" while bootingand boot old zeneee kernel it works - so everything in this grub entry should be fine

Last edited by klobass (2008-09-10 10:38:29)

Offline

#98 2008-09-10 16:15:45

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

Robertek wrote:

yes, pciehp should work

I use git version all the time

have you correct entries in modprobe.conf???

Yeah i followed the wiki and put the options line in modprobe.conf

The OSD works but the wifi can't find any networks to connect. Although I'm using NetworkManager, so i guess the problem can be also in NM? But I don't think it's because of it. I can't even manually or through rc.conf load the pciehp module which is needed for it to work sad

Last edited by inf (2008-09-10 16:17:22)

Offline

#99 2008-09-10 16:25:53

chori
Member
From: Wisconsin, USA
Registered: 2008-09-02
Posts: 145

Re: Arch on Asus EEE 901

After installing and working with Robertek's kernel, booting off the stock kernel26.img initrd, I discovered these errors in dmesg:

modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.26-zen2eee/modules.dep: No such file or directory
modprobe: FATAL: Could not load /lib/modules/2.6.26-zen2eee/modules.dep: No such file or directory

After doing some googling, it looked like the most common problem that causes these errors was an inconsistency between what's in the image file and what's on disk:  /lib/modules/2.6.26-zen2eee/modules.dep is on disk, but it's not in the image, and modprobe complains when the image is loaded.

To fix it, I basically repeated the steps I posted above:

$ cp /etc/mkinitcpio.conf /etc/mkinitcpio-zen2eee.conf
$ vi /etc/mkinitcpio-zen2eee.conf
   MODULES=""
$ mkinitcpio -c /etc/mkinitcpio-zen2eee.conf -k 2.6.26-zen2eee -g /boot/kernel-zen2eee.img
$ vi /boot/grub/menu.lst
    # (0) Arch Linux
    title  Arch Linux for EEE 901
    root   (hd0,0)
    kernel /boot/zeneee root=/dev/disk/by-uuid/3abc437c-23c3-4ae2-9530-a8725a57ad57 ro
    initrd /boot/kernel-zen2eee.img

and rebooted.  The modprobe errors then went away.

Last edited by chori (2008-09-10 16:28:45)

Offline

#100 2008-09-10 17:46:50

inf
Member
From: Vantaa, Finland
Registered: 2006-07-18
Posts: 102
Website

Re: Arch on Asus EEE 901

That actually seems to do the trick, so thanks chori smile I will report back if i have more problems.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB