You are not logged in.

#51 2008-10-25 23:08:43

SyXbiT
Member
Registered: 2008-06-28
Posts: 160
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

the new -02 catalyst package works MUCH better for me
great job
still have issues with compiz, but metacity it fast.
i can live with that smile

Offline

#52 2008-10-26 01:24:14

thayer
Fellow
From: Vancouver, BC
Registered: 2007-05-20
Posts: 1,560
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I just updated to -02 as well and it actually loads X which is a good thing. But I'm still getting slow client redraws (using dwm for instance). Before upgrading I completely removed the old version of catalyst/utils so this is vanilla.  I'm just glad it works...thanks Jan and/or Andy!


thayer williams ~ cinderwick.ca

Offline

#53 2008-10-26 12:31:53

Mikko777
Member
From: Suomi, Finland
Registered: 2006-10-30
Posts: 837

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Finally got this to work! roll

Now I don't know whether it the catalyst-utils 8.11-0.3 or the installing of mesa 7.2-1 and xf86-input-evdev 2.0.7-1
(combined with all the fixes in this thread), that finally fixed this for me.

Great driver anyways, no checkerboard of doom, no tearing in videos and its fast.

Offline

#54 2008-10-27 11:42:29

Mikko777
Member
From: Suomi, Finland
Registered: 2006-10-30
Posts: 837

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Ugh, so changing anything in amdcccle results in x freezing on black screen on startup.

Anyone have an idea howto fix that?

Offline

#55 2008-10-27 12:12:51

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,639

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Mikko777 wrote:

Ugh, so changing anything in amdcccle results in x freezing on black screen on startup.

Anyone have an idea howto fix that?

Is amdcccle shown in your desktop menu? It's not on my Xfce 4.6beta.

Last edited by AndyRTR (2008-10-27 12:17:33)

Offline

#56 2008-10-27 13:08:32

Inkaine
Member
From: Germany
Registered: 2008-07-14
Posts: 88

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Mikko777 wrote:

Ugh, so changing anything in amdcccle results in x freezing on black screen on startup.

Anyone have an idea howto fix that?

Your Post finally gave me the idea how to possibly fix X starting with a black screen only - I deleted /etc/ati/amdpcsdb and regenerated it again with "sudo aticonfig --initial". Afterwards X started as normal, and even changes in xorg.conf followed by a call of aticonfig worked. Maybe this solution will help you as well.

Offline

#57 2008-10-27 13:31:11

Corneliax
Member
From: Indianapolis, IN
Registered: 2004-04-27
Posts: 43
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Finally playing DVDs and live HD smoothly! MythTV is still a mess (menus and playback), but that's another battle. The bad news is that my glxgears fps were cut in half from 2000 to 950. Anyone else experience that? Might be a configuration problem, but for now, I'll sacrifice 3d for video.

(AMD 5600+ w/ Radeon HD 3200)

Offline

#58 2008-10-27 14:07:07

SyXbiT
Member
Registered: 2008-06-28
Posts: 160
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I'm getting 10258.815 FPS in glxgears with a 4870.
I don't know if this is normal though, as I don't remember what I used to get sad

Offline

#59 2008-10-27 14:27:39

Mikko777
Member
From: Suomi, Finland
Registered: 2006-10-30
Posts: 837

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

AndyRTR wrote:

Is amdcccle shown in your desktop menu? It's not on my Xfce 4.6beta.

Yes it is in kde4's menu atleast.

SyXbiT wrote:

I'm getting 10258.815 FPS in glxgears with a 4870.
I don't know if this is normal though, as I don't remember what I used to get

My Radeon 4850 OC edition:

[~]: glxgears
54360 frames in 5.0 seconds = 10871.938 FPS
55214 frames in 5.0 seconds = 11042.657 FPS
55093 frames in 5.0 seconds = 11018.479 FPS

Offline

#60 2008-10-27 14:46:39

thayer
Fellow
From: Vancouver, BC
Registered: 2007-05-20
Posts: 1,560
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

@Mikko777: would you mind posting your xorg.conf somewhere for me?  I'm just wondering if I've missed something because I'm lucky to get to 200 fps in glxgears and resizing windows are like watching a slideshow, sometimes taking up to 30 seconds to complete.

I've tried disabling/enabling AIGLX, Xv overlay, and GL overlay, and linking libdri.xorg to libdri.so instead of the default libdri.ati. Nothing seems to improve performance for this X1400 card.


thayer williams ~ cinderwick.ca

Offline

#61 2008-10-27 15:37:26

Mikko777
Member
From: Suomi, Finland
Registered: 2006-10-30
Posts: 837

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

thayer wrote:

@Mikko777: would you mind posting your xorg.conf somewhere for me?  I'm just wondering if I've missed something because I'm lucky to get to 200 fps in glxgears and resizing windows are like watching a slideshow, sometimes taking up to 30 seconds to complete.

I've tried disabling/enabling AIGLX, Xv overlay, and GL overlay, and linking libdri.xorg to libdri.so instead of the default libdri.ati. Nothing seems to improve performance for this X1400 card.

Sure, altho since this is a new arch64bit install my xorg.conf is pretty much the default one.
Remember to add nopat on kernel boot options tho.

Section "ServerLayout"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Evdev Mouse" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    Option         "blank" "2"
EndSection

Section "Files"
    ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
    FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath     "/usr/share/fonts/Type1"
EndSection

Section "Module"
    Load  "dbe"
    Load  "glx"
    Load  "extmod"
    Load  "xtrap"
    Load  "dri"
    Load  "freetype"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option        "XkbLayout" "fi"
EndSection

#Section "InputDevice"
#    Identifier  "Mouse0"
#    Driver      "mouse"
#    Option        "Protocol" "auto"
#    Option        "Device" "/dev/input/mice"
#    Option        "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
#EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier  "Evdev Mouse"
    Driver      "evdev"
    Option      "Name" "Logitech USB Receiver"
    Option      "CorePointer"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "Monitor0"
    VendorName   "Monitor Vendor"
    ModelName    "Monitor Model"
    Option         "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier  "Card0"
    Driver      "fglrx"
    VendorName  "ATI Technologies Inc"
    BoardName   "Radeon HD4850"
    BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device     "Card0"
    Monitor    "Monitor0"
    DefaultDepth     24
    SubSection "Display"
        Viewport   0 0
        Depth     24
        Modes    "1680x1050" "1280x1024" "1024x768" "800x600"
    EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
    Mode         0666
EndSection

Offline

#62 2008-10-27 17:15:37

thayer
Fellow
From: Vancouver, BC
Registered: 2007-05-20
Posts: 1,560
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Mikko777 wrote:

Sure, altho since this is a new arch64bit install my xorg.conf is pretty much the default one.
Remember to add nopat on kernel boot options tho.

Thanks for the info, I hadn't heard about the nopat option before. Unfortunately it didn't do the trick either and my xorg was pretty much identical to yours already.


thayer williams ~ cinderwick.ca

Offline

#63 2008-10-27 18:57:02

Inkaine
Member
From: Germany
Registered: 2008-07-14
Posts: 88

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

nopat had only been required for the slightly buggy 8.8 release, all has been fine again since catalyst 8.9. Anyways, glxgears is no reliable benchmark (in fact it's no benchmark at all). You can ignore this value completely. Only actual performance in 3D applications will give you a true result of the latest release. I've read about glxgears value changes from 8000 to 2000, while the performance in opengl raised...

Offline

#64 2008-11-06 21:45:22

pedepy
Member
Registered: 2007-02-21
Posts: 198

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

well .. im using this testing package as we speak, and although a few of the more annoying bugs from 8.8 remain, i get horrible X crashes seemingly at random & kwin compositing is noticeably slower..

I guess this is a beta version ... But what ever happened to the real 8.10 ? ... why didnt catalyst from extra/ ever get the update?..

from what i can see now its either use 8.8 from extra or 8.11 beta from testing .. or build & pray ABS ..

let me know.. i have a feeling most of my issues stem from the newer x server rather than catalyst itself..


chupocabra ... psupsuspsu psu psu

Offline

#65 2008-11-06 23:41:56

SyXbiT
Member
Registered: 2008-06-28
Posts: 160
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

because the official 8.10 never supported xserver 1.5

Offline

#66 2008-11-07 16:37:42

pedepy
Member
Registered: 2007-02-21
Posts: 198

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

well .. why did it fetch it as a dependency? .. lemme check my stuff..


chupocabra ... psupsuspsu psu psu

Offline

#67 2008-11-09 01:57:59

valandil
Member
Registered: 2008-03-11
Posts: 62

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Hi!

For a while I stuck with kernel 2.6.26, ndiswrapper 1.52 and catalyst 8.9 but today I tried to upgrade catalyst (supposed to support the new kernel). However, now that I have installed catalyst 8.11, when I startx the mouse and keyboard won't respond. Is this an issue with synaptics?

Offline

#68 2008-11-09 02:54:20

thayer
Fellow
From: Vancouver, BC
Registered: 2007-05-20
Posts: 1,560
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

valandil wrote:

However, now that I have installed catalyst 8.11, when I startx the mouse and keyboard won't respond. Is this an issue with synaptics?

This is an issue with the xorg-server/xf86-input-evdev packages and is being discussed elsewhere here on the forums...the quickest solution that should work is to add the following to the ServerFlags section of /etc/X11/xorg.conf:

    Option  "AutoAddDevices"    "false"     # disable hotplugging?
    Option  "AllowEmptyInput"   "false"     # enable legacy input drivers (kbd, mouse, etc.)

If that doesn't do the trick for you, have a look through the forums here for more in-depth discussion.

Last edited by thayer (2008-11-09 02:55:06)


thayer williams ~ cinderwick.ca

Offline

#69 2008-11-13 13:53:55

Inkaine
Member
From: Germany
Registered: 2008-07-14
Posts: 88

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

valandil wrote:

when I startx the mouse and keyboard won't respond.

Maybe you want to check this site of the wiki: http://wiki.archlinux.org/index.php/Xor … otplugging (Thanks to the new .install file in the latest xorg-server-update. Whoever did that gets a free hug from me. tongue )

Catalyst 8.11 final is out now. I haven't tried it yet, will once I get back to my desktop. Nothing special to be expected I'd say. But no longer some cheap beta. We'll surely see updated packages in testing soon. wink You can get it here and try for yourself:

Catalyst 8.11 (via akamei as from AMD website)
Catalyst 8.11 (directly from ATI server)

EDIT: Corrected first link (directed to 8.10 at first)

Last edited by Inkaine (2008-11-13 14:19:38)

Offline

#70 2008-11-14 03:50:55

Wintervenom
Member
From: /home/wintervenom
Registered: 2008-08-20
Posts: 1,011
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I tried to make update the PKGBUILD for it, but couldn't ever get it to work right after working with it for a while.
I've got to wait for the properly-done one to hit testing.

Last edited by Wintervenom (2009-08-05 14:19:46)


My [GitHub] and my [artwork].
Data is guaranteed to stay crunchy in milk.
Keep your _✍ hand strong.

Offline

#71 2008-11-14 04:29:28

hpestilence
Member
Registered: 2005-06-20
Posts: 67

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

I had to enable Magic SysRq under kernel hacking in my kernel config in order to compile 8.11. Didn't even need a patch smile  Just used the same PKGBUILD from abs but with the patch removed.

Last edited by hpestilence (2008-11-14 04:30:23)

Offline

#72 2008-11-14 05:17:00

Wintervenom
Member
From: /home/wintervenom
Registered: 2008-08-20
Posts: 1,011
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

For the new or the current X.org/X server?


My [GitHub] and my [artwork].
Data is guaranteed to stay crunchy in milk.
Keep your _✍ hand strong.

Offline

#73 2008-11-14 05:26:50

hpestilence
Member
Registered: 2005-06-20
Posts: 67

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

Wintervenom wrote:

For the new or the current X.org/X server?

What's in core right now, btw I use the x86_64 driver.

Offline

#74 2008-11-16 17:00:12

pjjanak
Member
Registered: 2008-08-17
Posts: 128

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

So, I noticed that the testing package was updated to 8.11 final. So, I updated and now when X is started, I get a black screen, indefinitely. I tried removing amdpcsdb to no avail. Is anyone else having this problem, and or know how to fix it?

Peter

Offline

#75 2008-11-16 18:16:00

thayer
Fellow
From: Vancouver, BC
Registered: 2007-05-20
Posts: 1,560
Website

Re: The AMD/ATI Bar & Grill

pjjanak wrote:

So, I noticed that the testing package was updated to 8.11 final. So, I updated and now when X is started, I get a black screen, indefinitely. I tried removing amdpcsdb to no avail. Is anyone else having this problem, and or know how to fix it?

Did you also comment out the Rgbpath in /etc/X11/xorg.conf?  That's a common cause of black screen (the path is no longer necessary as of xorg-server 1.5.

Last edited by thayer (2008-11-16 18:17:36)


thayer williams ~ cinderwick.ca

Offline

Board footer

Powered by FluxBB