You are not logged in.

#1 2004-10-26 22:24:53

djhizz
Member
From: Bucharest (Romania)
Registered: 2004-10-26
Posts: 68
Website

sound problem

Hy, my name is alex. i recently instaled arch on my pc with the help of a very good friend of mine .i am not a beginer in linux ....but i have a major problem and i hoped you can help me big_smile.i have kde 3.3, sound device on bord(realteck ac 97).i have installed alsa and alsamixer.with xmms running other programs can not run with sounds...if i have some programs runnig then i can not use xmms.so i installed esd.first it worked very good.i could run 2000000000... programs with sounds tongue.but after the first reboot ....no sound.the only thing that could work on kde (ONLY IN KDE) were the programs that used alsa.i've tryed to reconfigure esd(pacman...) but nothing   ...and alsow kde gives me more and more crashes...:(....help....help


My mama said once: ...........***K OFF!!!!   She was right!
<a href="http://www.nobelcom.com">phone cards</a>

Offline

#2 2004-10-26 22:33:50

phrakture
Arch Overlord
From: behind you
Registered: 2003-10-29
Posts: 7,879
Website

Re: sound problem

did you check the wiki? http://wiki.archlinux.org/index.php/Alsa%20setup
This guide is for proper alsa installation under Arch.  Make sure you did all these steps.  Also, if you have no sound after a reboot, run alsamixer and check if you channels are muted... you may want to check the script listed in the wiki link above too - it will save sound level between reboots

Offline

#3 2004-10-27 01:36:40

neotuli
Lazy Developer
From: San Francisco, CA
Registered: 2004-07-06
Posts: 1,201
Website

Re: sound problem

djhizz wrote:

the only thing that could work on kde (ONLY IN KDE) were the programs that used alsa.

Sounds permissions related... Folllow the wiki religiously and you'll be fine.
http://wiki.archlinux.org/index.php/Alsa%20setup


The suggestion box only accepts patches.

Offline

#4 2004-10-27 23:44:38

onami
Member
From: Romania
Registered: 2004-05-05
Posts: 197

Re: sound problem

hei alex !!!
don't give up man !!!

Or I'll thell here about the garbage !!! tongue


Forever newbie !!!

Offline

#5 2004-10-27 23:55:12

dammit
Member
Registered: 2004-07-06
Posts: 67

Re: sound problem

I have sound problem with gaim notification when xmms, sound in flash website, and mplayer running all at the same time.  Is there a way in running them all ?
i have manage to run xmms flash and mplayer simultaneously by changing the sound drivers they use, but gaim seems to be the most inflexible.  Does anyone know a solution?
thankx

Offline

#6 2004-10-27 23:58:14

djhizz
Member
From: Bucharest (Romania)
Registered: 2004-10-26
Posts: 68
Website

Re: sound problem

i finally got the problem.i know what was wrong....it was me...i managed to open esd and everything is fine...and ...onami...plase don't tell them anyting about the garbage!!!! :oops:


My mama said once: ...........***K OFF!!!!   She was right!
<a href="http://www.nobelcom.com">phone cards</a>

Offline

#7 2004-10-28 00:23:25

xerxes2
Member
From: Malmoe, Sweden
Registered: 2004-04-23
Posts: 1,249
Website

Re: sound problem

hey, one more guy from o-zone land  big_smile
about your kde problems: there are like 10+ other desktops you can try out,


arch + gentoo + initng + python = enlisy

Offline

#8 2004-10-28 14:04:54

phrakture
Arch Overlord
From: behind you
Registered: 2003-10-29
Posts: 7,879
Website

Re: sound problem

dammit wrote:

I have sound problem with gaim notification when xmms, sound in flash website, and mplayer running all at the same time.  Is there a way in running them all ?
i have manage to run xmms flash and mplayer simultaneously by changing the sound drivers they use, but gaim seems to be the most inflexible.  Does anyone know a solution?
thankx

can you explain the problem a bit more?  does sound not work with all the apps running at once? is it garbled? what?

also, check the wiki link that neotuli and I posted earlier - make sure you followed all the steps

Offline

#9 2004-10-28 16:18:46

onami
Member
From: Romania
Registered: 2004-05-05
Posts: 197

Re: sound problem

Alex, is your sound on esd in gaim ? or is it on alsa, because, if it is on alsa it behaves badly !!!!


Forever newbie !!!

Offline

#10 2004-10-28 17:01:06

phrakture
Arch Overlord
From: behind you
Registered: 2003-10-29
Posts: 7,879
Website

Re: sound problem

onami wrote:

Alex, is your sound on esd in gaim ? or is it on alsa, because, if it is on alsa it behaves badly !!!!

my alsa setup behaves perfectly - I can watch a movie and still hear gaim sounds and/or listen to xmms audio at the same time...
all you have to do is follow the wiki setup exactly...

Offline

#11 2004-10-28 17:19:55

djhizz
Member
From: Bucharest (Romania)
Registered: 2004-10-26
Posts: 68
Website

Re: sound problem

there is no problem now.i worked it out.thanks anyway.it was from esd.


My mama said once: ...........***K OFF!!!!   She was right!
<a href="http://www.nobelcom.com">phone cards</a>

Offline

#12 2004-10-31 01:57:33

dammit
Member
Registered: 2004-07-06
Posts: 67

Re: sound problem

phrakture thanks for the suggestion, it fixed it.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB