You are not logged in.

#1 2005-03-03 08:09:48

MNKyDeth
Member
From: MI
Registered: 2003-09-13
Posts: 89

Audigy2zs and mic problem

I have been using Arch for some time now and it never really bugges me till lately. I use TeamSpeak for playing games on my machine but I have always had to use Alsa 1.06 in order to use mic. Alsa 1.07 and 1.08 in Arch Linux remove the mic capture from the alsamixer control.

I have tried some experimenting and turned all the volume levels all the way up but I still didn't get any output to the guys on TeamSpeak. If I use Alsa 1.06 it works perfectly. I don't use any modules in Arch, I compile my own kernel so all my hardware is built into it.

I was just wondering if this is a package problem or some sort of compat problem with alsa after 1.06.

I have read on alsa's site and have done many searches but can't seem to find much pertinent info to help me with this.
I dislike the modules.conf and such that's why i always do sutom kernels as I know all my hardware is supported this way and loaded.

Any info on how to get mic capture working with alsa 1.07 or 1.08 on an Audigy2zs would be great.

Offline

#2 2005-03-03 16:18:16

T-Dawg
Forum Fellow
From: Wilmington, NC
Registered: 2005-01-29
Posts: 2,734

Re: Audigy2zs and mic problem

I have the same sound card and had the same experience with the mic. The best info I could get out of this is the enable full duplex, but I still couldn't get it to work. I also cant get 3D depth control to work or some of the other adjustments either - do you have this problem as well? It almost seems as if alsa is using a generic driver for it.

Anyways, I dont have a solution to your problem but I thought I would mention my experience with it too...maybe it would help determine the problem. smile

Offline

#3 2005-03-03 19:51:59

MNKyDeth
Member
From: MI
Registered: 2003-09-13
Posts: 89

Re: Audigy2zs and mic problem

Well, I have alsamixer mic boost unmuted and the mic playback all the way up. I can hear myself in the headset from my mic but the guys are not hearing me talk when I do.

With alsa 1.06 I have the mic capture option in the alsamixer panel aswell as the mic boost and the mic playback. They can hear me with mic capture volume up, mic boost unmuted. I can have the mic playback all the way down and they can still hear me. I am just not understanding why 1.07 or 1.08 removes the mic capture feature from the panel.

As for the 3d depth and such I havn't messed with those as I use a headset with a mic. I don't have any regular comp speakers currently. But, I did have all the volume controls turned all the way up at one point to see if one of the settings was acting as the mic capture but I don't think any are.

Offline

#4 2005-03-09 03:14:59

MNKyDeth
Member
From: MI
Registered: 2003-09-13
Posts: 89

Re: Audigy2zs and mic problem

Well, such a simple problem giving so many troubles lol. Anyways, i figured it out for all that have an Audigy2zs and a mic and have been having this problem.

Type alsamixer -V all and it should show all the output and capture that your card is capable of. This worked for me and what lead me to what it was is that I finally decided to try gnome and it had all the volume controls for me, while I had the 1.08 alsa-utils installed.

alsamixer was showing just the output of the OSS and not alsa or capture. Doing the -V all option after alsamixer shows every possible feature that your sound card supports.

alsamixer -V all

>.<

Offline

Board footer

Powered by FluxBB