You are not logged in.

#1 2005-04-16 17:43:34

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

kcontrol hangs my system :(

Hi all,

Well, one month ago i had archlinux in my system, but i changed to debian because kcontrol hanged my system, and amsn didn't work.

Today i return to archlinux and kcontrol still hanging my system!!! simply open kcontrol and the system hangs, i can do nothing, only reset the PC with button sad

I don't know why, but is very frustrating.

Any body knows anything about this??

My machine:
abit an7, amd athlon mobile 2500+ @ 2100Mhz, 1Gb ram, soundblaster live (the motherboard sound is disabled), geforce4 mx420.

Offline

#2 2005-04-16 20:50:12

Snowman
Developer/Forum Fellow
From: Montreal, Canada
Registered: 2004-08-20
Posts: 5,212

Re: kcontrol hangs my system :(

When you installed KDE, did you followed the instructions in the wiki? Try running it in a terminal and maybe use gdb or strace to get debugging info.

Offline

#3 2005-04-17 03:08:29

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: kcontrol hangs my system :(

Yes, i have read the wiki. There is one thing that can cause problems:

==> dbus and hal from testing repository are incompatible with kde at the moment.

from here:
http://wiki2.archlinux.org/index.php/KDE

I have dbus and hal in my rc.conf, i have to remove these daemons??

But some lines down, wiki writes:

* Dbus/Hal Stuff:

==> Please add 'dbus' 'hal' to rc.conf daemon's list for full media:/ kioslave experience.
==> 'pacman -S dbus hal'

What is right or wrong?

Nobody has my problem?

What is gdb and strace? how can i try it?

Thanks

Offline

#4 2005-04-17 06:24:57

Snowman
Developer/Forum Fellow
From: Montreal, Canada
Registered: 2004-08-20
Posts: 5,212

Re: kcontrol hangs my system :(

Check what version of hal/dbus is installed.  If it's:
hal 0.4.7.1
dbus 0.23.2-3
or lower you should be fine.  Still, you can remove them from rc.conf to see if it solves your problem.

gdb is a debugger (pacman -S gdb)
to use:
gdb kcontrol
then type run at the (db) prompt. I don't know if gdb will work for kcontrol  (it doesn't for me :? )

strace is a debug tool (pacman -S strace.
to use:
strace kcontrol

Offline

#5 2005-04-17 10:48:34

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: kcontrol hangs my system :(

Yes, i have these versions.

I stoped hal and dbus and exec "strace kcontrol" and.... hangs sad

But i can't read the strace because kcontrol is over xterm.... How can i save the strace output in an archive for reading after kcontrol crash the system?

gdb doesn't work with kcontrol.

Offline

#6 2005-04-17 13:10:16

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: kcontrol hangs my system :(

k3b hangs my system too sad

i don't know what to do. AL and my PC are incompatibles?? may be i change my distro....

Offline

#7 2005-04-17 18:04:49

tpowa
Developer
From: Lauingen , Germany
Registered: 2004-04-05
Posts: 2,262

Re: kcontrol hangs my system :(

please run pacman -Syu
then pacman -S kde
and check if it works again after that
and also try a new created user

Offline

#8 2005-04-17 20:40:42

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: kcontrol hangs my system :(

My home was new, so i think that the problem isn't in ~/.kde and .qt, also i removed my .kde directory two times with the same result sad

And i installed AL 2 days ago, and all packages was in last version (of stable release, no testing).

But now i'm installing gentoo, maybe i'll try AL in few months...

Offline

#9 2005-04-17 20:50:29

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: kcontrol hangs my system :(

what kernel do you use?
do you use hotplug?
is there some info from the logs or dmesg what happened while hanging?


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#10 2005-04-17 21:32:12

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: kcontrol hangs my system :(

I used kernel vanilla 2.6.11 (the same that i used in debian)
Yes, i used hotplug.
And i couldn't find some info in logs (i forgot dmesg).

Offline

#11 2005-04-17 22:07:20

dp
Member
From: Zürich, Switzerland
Registered: 2003-05-27
Posts: 3,366
Website

Re: kcontrol hangs my system :(

thanx

2.6.11.3? 2.6.11.5? 2.6.11.7?

if you by chance have this arch installtion still available, check dmesg ... if not, never mind (i cannot reproduce this hanging)


The impossible missions are the only ones which succeed.

Offline

#12 2005-04-18 07:24:57

luisfeser
Member
From: Spain / España
Registered: 2004-02-21
Posts: 46

Re: kcontrol hangs my system :(

Was only 2.6.11

I haven't got AL now, i formated this partitions for gentoo. If i have time this week i'll do a partition for AL and if this bug persist i'll write here.

Thanks smile

Offline

Board footer

Powered by FluxBB