You are not logged in.

#26 2011-01-07 18:40:32

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,637

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Does your user belong to the storage group?

Offline

#27 2011-01-07 19:12:58

xerverius
Member
From: ~
Registered: 2004-11-02
Posts: 230
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

lambchops468 wrote:

I can't get usb device mounting working in Thunar. I have disks, thunar-volman, and gvfs. (but not the full xfce install). I told thunar to automount usb stuff in
preferences->advanced->"enable volume management" and also
preferences->advanced->"configure volume management"

Are you in the storage group? Does normal mounting work in thunar (click in side pane)? Error dialog shown?

Offline

#28 2011-01-07 19:27:45

Skyalmian
Member
Registered: 2009-06-28
Posts: 120
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

xerverius wrote:

You need gvfs for that too.

It was already installed at the time of that statement... My login is a part of "storage" as well ("storage:x:95:skyalmian,hal")... o_O

xerverius wrote:

Are you in the storage group? Does normal mounting work in thunar (click in side pane)? Error dialog shown?

To first, I am; to second, no, when plugging in flash drive:

thunar-volman: Unsupported USB device type.
thunar-volman: Unsupported USB device type.
thunar-volman: Unknown block device type.
thunar-volman: Could not detect the volume corresponding to the device.

I think udev or ConsoleKit were messed with a long time ago for something, but I don't remember what/where...

Last edited by Skyalmian (2011-01-07 19:37:01)


[arch] [git]

Offline

#29 2011-01-07 21:01:29

xerverius
Member
From: ~
Registered: 2004-11-02
Posts: 230
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Could you paste the output of 'udevadm monitor --property' after plugging in the device?

Offline

#30 2011-01-07 22:26:56

Skyalmian
Member
Registered: 2009-06-28
Posts: 120
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

xerverius wrote:

paste

udevadm monitor --property. I entered the command, plugged the drive in, waited for it to finish the output, then unplugged it and again waited.

Last edited by Skyalmian (2011-01-07 22:46:18)


[arch] [git]

Offline

#31 2011-01-07 22:33:49

lambchops468
Member
From: USA
Registered: 2008-04-25
Posts: 17

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Skyalmian wrote:
xerverius wrote:

You need gvfs for that too.

It was already installed at the time of that statement... My login is a part of "storage" as well ("storage:x:95:skyalmian,hal")... o_O

xerverius wrote:

Are you in the storage group? Does normal mounting work in thunar (click in side pane)? Error dialog shown?

To first, I am; to second, no, when plugging in flash drive:

thunar-volman: Unsupported USB device type.
thunar-volman: Unsupported USB device type.
thunar-volman: Unknown block device type.
thunar-volman: Could not detect the volume corresponding to the device.

I think udev or ConsoleKit were messed with a long time ago for something, but I don't remember what/where...

Exactly my problems.
No device shows up in side pane, and `groups` shows 'storage'.
same error messages from thunar-volman.

Offline

#32 2011-01-07 22:45:41

GogglesGuy
Member
From: Rocket City
Registered: 2005-03-29
Posts: 603
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

So we do we still need HAL for XFCE (since we can use gvfs can be used for mounting drives)?

Offline

#33 2011-01-08 09:17:26

nbvcxz
Member
From: Poland
Registered: 2007-12-29
Posts: 188

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

GogglesGuy wrote:

So we do we still need HAL for XFCE (since we can use gvfs can be used for mounting drives)

Please look at https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=108068&p=2. I thought I can use thunar -volman with pure UDEV and UDISKS (like LXDE does), but it seems that everything is done by GIO


Lenovo G50 | LXDE | compton | conky

Offline

#34 2011-01-08 16:19:02

toofishes
Developer
From: Chicago, IL
Registered: 2006-06-06
Posts: 602
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Andy- a few packaging things I noticed:

  1. The description is all messed up on this package (both architectures): http://www.archlinux.org/packages/testi … ibxfce4ui/

  2. libxfce4ui is in the xfce4 group, but libxfce4menu, libxfce4util, libxfcegui4, and exo are not. That means I have to do silly tricks to prevent me from getting this just yet (pacman -Syu --ignoregroup xfce4,xfce4-goodies --ignore libxfce4menu,libxfce4util,libxfcegui4,exo), rather than just the ignoregroup command line flags. Although with libxfce4menu, garcon (the replacement) is at least in the group so not much you can do there.

Offline

#35 2011-01-08 21:25:09

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,637

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

1) fixed in trunk for  next build
2) libxfce4menu is deprecated and replaced by garcon, I think it's no more needed and helpful to add the group in extra,
    group added to exo, libxfce4util, libxfcegui4.

Offline

#36 2011-01-09 01:12:35

Allan
Developer
From: Brisbane, AU
Registered: 2007-06-09
Posts: 10,367
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Anyone else noticing gaps in thier system tray:
systray-gaps.png

The one at the right end disappears when I set any icon to hidden - I wonder if the length calculation always includes the button to click on for hidden icons...   The other one is cherrytree (the cherry icon...) seems to be twice as wide as it should.  Putting the mouse over the gap gives the popup for cherrytree.


Edit: "xfce4-panel -r" fixes this issue.   This appears to known upstream:  http://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7057 and maybe http://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=7066

Offline

#37 2011-01-09 05:50:01

Allan
Developer
From: Brisbane, AU
Registered: 2007-06-09
Posts: 10,367
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Also, with xfce4-power-manager, I can no longer control my screens brightness.   The on-screen widget shows it adjusting the brightness but nothing happens.   The version in [extra] works (as far a adjusting brightness goes).

Edit: and this one is my fault...   I have two different kernel modules loaded to control screen brightness.  Getting rid of the one that does not work fixes this issue.   Strange the old version was unaffected by this.

Offline

#38 2011-01-09 12:09:51

zodmaner
Member
Registered: 2007-07-11
Posts: 653

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

I got a weird problem with Thunar 1.1.6-5. When you delete a file or folder, they somehow end up in Trash with read-only permission and Thunar will complain that it can't delete the file/folder. Manually delete them using rm works just fine though.


Memento mori

Offline

#39 2011-01-10 04:37:46

lambchops468
Member
From: USA
Registered: 2008-04-25
Posts: 17

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

nbvcxz wrote:
GogglesGuy wrote:

So we do we still need HAL for XFCE (since we can use gvfs can be used for mounting drives)

Please look at https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=108068&p=2. I thought I can use thunar -volman with pure UDEV and UDISKS (like LXDE does), but it seems that everything is done by GIO

Aha, so we need gvfs, udisks, udev, thunar-volman, and

for users who don't use xfce, thunar has to be launched like so:

dbus-launch thunar

assuming dbus is running

and then everything magically works.

Offline

#40 2011-01-10 05:03:59

Skyalmian
Member
Registered: 2009-06-28
Posts: 120
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

lambchops468 wrote:

Aha, so we need gvfs, udisks, udev, thunar-volman, and

for users who don't use xfce, thunar has to be launched like so:

dbus-launch thunar

assuming dbus is running

and then everything magically works.

/tests. Indeed it does...


[arch] [git]

Offline

#41 2011-01-10 22:58:58

Skyalmian
Member
Registered: 2009-06-28
Posts: 120
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Should all instances of Thunar be triggered with "dbus-launch thunar" from here on out, or will [any] future changes to Thunar void the necessity of dbus-launcher?

thunar-volman: Unsupported USB device type.
thunar-volman: Unsupported USB device type.
thunar-volman: Unknown block device type.
thunar-volman: Could not detect the volume corresponding to the device.

The error still appears but the tested flash drive works. smile

Last edited by Skyalmian (2011-01-10 23:04:38)


[arch] [git]

Offline

#42 2011-01-10 23:54:42

Gusar
Member
Registered: 2009-08-25
Posts: 3,409

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

"dbus-launch thunar" is just a kludge, you'll get a new dbus instance every time you run it. You should start one dbus instance for the whole session.
If your ~/.xinitrc is now 'exec ck-launch-session xfce4-session', you should change that to 'exec ck-launch-session dbus-launch --sh-syntax --exit-with-session xfce4-session'. That's the theory at least, my experience with udisks based mounting is not exactly solid.

Offline

#43 2011-01-11 00:07:44

Skyalmian
Member
Registered: 2009-06-28
Posts: 120
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Okay: "exec ck-launch-session dbus-launch openbox-session" smile


[arch] [git]

Offline

#44 2011-01-11 10:37:18

eworm
Trusted User (TU)
From: Oberhausen, Germany
Registered: 2010-01-30
Posts: 95
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

xfce4-clipman-plugin needs a recompile. It is linked against libexo-0.3.so.0 which is not present in latest exo.

Last edited by eworm (2011-01-11 10:37:38)


ArchLinux - make it simple & lightweight

Offline

#45 2011-01-11 17:23:43

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,637

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Clipman-plugin fixed. As I don't use all the plugins on my systems please report if more are broken.

Offline

#46 2011-01-11 17:54:23

zodmaner
Member
Registered: 2007-07-11
Posts: 653

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

An update on problem that Thunar complains about file/folder in trash being read-only when trying to empty trash bin. It seems that the problem only occur when you try to delete a folder with file or other folder in it. Thunar can delete item in trash just fine as long as there are only file in trash folder.


Memento mori

Offline

#47 2011-01-12 14:57:10

gour
Member
From: Croatia
Registered: 2007-07-28
Posts: 64

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Hiya,

just a short note that I've moved my desktop from LXDE to xfce-4.8pre3 and, so far, everything works very nicely.

Thanks a lot for a nice job enabling me to use, again, XFCE desktop. wink


Sincerely,
Gour

Offline

#48 2011-01-13 04:40:50

Allan
Developer
From: Brisbane, AU
Registered: 2007-06-09
Posts: 10,367
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

squeeze: error while loading shared libraries: libthunar-vfs-1.so.2: cannot open shared object file: No such file or directory

OK...   install thunar-vfs

squeeze: error while loading shared libraries: libexo-0.3.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory

Hmm...  rebuild needed!

Offline

#49 2011-01-13 13:15:50

AndyRTR
Developer
From: Magdeburg/Germany
Registered: 2005-10-07
Posts: 1,637

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

Done!

Offline

#50 2011-01-14 00:12:39

miffe
Member
Registered: 2005-07-10
Posts: 7
Website

Re: Xfce 4.8pre3 in testing

xfce4-genmon-plugin seems to have stopped working. Is it possible to fix it?

Offline

Board footer

Powered by FluxBB