You are not logged in.

#1 2011-02-22 18:44:53

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I'm having a strange issue with my E6410 laptop that's happened since recent updates, though I'm not sure which update is causing it. Sometimes when I shut down, the machine will stop at "Power Off" (which is the last thing that appears, about two seconds before the power gets turned off) and it will stay there indefinitely. I think this may only happen if I shut down after resuming from standby, but I've not done enough testing yet to know 100%. Have you guys experienced similar issues?

Offline

#2 2011-02-22 18:52:16

skunktrader
Member
From: Brisbane, Australia
Registered: 2010-02-14
Posts: 1,321

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I had the same problem but it was fixed withe 2.6.37.1 kernel update

Offline

#3 2011-02-22 18:54:05

SoleSoul
Member
From: Israel
Registered: 2009-06-29
Posts: 309

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

http://ompldr.org/vN2lvMA/IMG_2466.JPG

This is my Thinkpad T61 8898-6DG

What happens:
Archlinux works great except for shutdown. It hangs after saying " > POWER OFF ". If I wait a few minutes the frightening thing in the screenshot happens (sorry for the size & quality).

WindowsXP rarely works, usually goes blue screen before the desktop is ready and then reboots. I didn't get a picture of it yet.

Windows Server 2008 R2 sometimes works. Usually it also goes blue screen right before the desktop is ready. Once it suddenly turned off on me like a hard shutdown.

* This laptop has no battery since it stopped sending power. I always use the cable now.

Any hints would be great.
Thanks!

Offline

#4 2011-02-22 19:11:31

Inxsible
Forum Fellow
From: Chicago
Registered: 2008-06-09
Posts: 9,079

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Merged threads.....


Forum Rules

There's no such thing as a stupid question, but there sure are a lot of inquisitive idiots !

Offline

#5 2011-02-22 20:51:32

Jelle
Member
From: Netherlands
Registered: 2011-01-30
Posts: 84

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I had (have?) the same issue as the OP, although my computer never goes to standby, but things look better with the update to 2.6.37.1. Will report back if it happens again.

Offline

#6 2011-02-27 18:19:48

SoleSoul
Member
From: Israel
Registered: 2009-06-29
Posts: 309

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Thanks guys.
The problem was solved by the update. Windows blue screens were probably unrelated.

Offline

#7 2011-02-28 03:38:03

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

It seems like the problem was fixed by the 2.6.37.1 kernel update, but the problem seems to be back with 2.6.38.

Offline

#8 2011-02-28 04:02:08

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Actually, I take that back. I was using 2.6.37.1 and just a few minutes ago, went to reboot. Same problem. It said "Rebooting..." and hung there. I guess this problem isn't fixed, at least for me.

Offline

#9 2011-03-20 22:50:46

MAC!EK
Member
Registered: 2005-09-27
Posts: 265

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I have the same problem. It appears sometimes during power off and reboot. I'm having it for a month or more, but didn't have time to debug it before.

I tried to debug it and added "set -x" line in the /etc/rc.shutdown. When the problem appeared the system hanged executing the line:
"/sbin/poweroff -d -f -h -i" (during Power off) or "/sbin/reboot -d -f -i" (during Rebooting).

Offline

#10 2011-03-20 22:55:59

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

MAC!EK wrote:

I have the same problem. It appears sometimes during power off and reboot. I'm having it for a month or more, but didn't have time to debug it before.

I tried to debug it and added "set -x" line in the /etc/rc.shutdown. When the problem appeared the system hanged executing the line:
"/sbin/poweroff -d -f -h -i" (during Power off) or "/sbin/reboot -d -f -i" (during Rebooting).

Still having the problem too. I tried the latest Kubuntu beta on a spare hard drive and didn't have the problem so perhaps they found a way to fix it.

Offline

#11 2011-03-26 15:46:45

veox
Member
Registered: 2008-10-28
Posts: 45

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Very unsure about this, but seems this happens if big services (think Java) are running.

Offline

#12 2011-03-26 22:17:12

MAC!EK
Member
Registered: 2005-09-27
Posts: 265

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I think all processes are SIGTERMed/SIGKILLed before the reboot/poweroff is called. But I'll try to list all processes with ps -ef, before the reboot/poweroff line.

Offline

#13 2011-03-26 22:33:09

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I don't think I'm using Java but I could be wrong.

Offline

#14 2011-03-26 22:55:28

MAC!EK
Member
Registered: 2005-09-27
Posts: 265

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I think java has nothing to do here.
I listed all the processes before reboot/poweroff was called in rc.shutdown. There were only kernel processes, initd, ps -ef, and bash rc.shutdown.

I'll try to run strace poweroff/reboot and will see on which call the execution hangs, then maybe I'll do reboots/poweroffs with only one parameter.

EDIT:
after running reboot using strace I got these messages during reboot:
dsc00013vxt.th.jpg
System hanged on the last line

Last edited by MAC!EK (2011-03-27 09:59:48)

Offline

#15 2011-03-28 19:54:20

DarioP
Member
From: Geneva
Registered: 2011-01-05
Posts: 110

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

Same problem here (asus U36JC)

It always sticks when running on battery, never on AC power...

Offline

#16 2011-03-28 20:24:48

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

DarioP wrote:

Same problem here (asus U36JC)

It always sticks when running on battery, never on AC power...

Mine happens on both AC and battery.

Offline

#17 2011-04-18 03:12:47

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I have the same issue with Asus A52JC laptop. Poweroff sometimes work, but mostly hung at the last 'Power Off' message. Reboot is a little more weird, the laptop just shut down with a 'click' sound on the harddisk, which freaks me out. I tried to add '-h' (spin down harddisk) to /etc/rc.shutdown on call to /sbin/reboot but it's no effect.

I'm using the latest kernel-26 2.6.38.2-1

Last edited by anezch (2011-04-18 03:58:30)

Offline

#18 2011-04-18 03:29:15

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I tested with kernel26-2.6.38.3 (from testing) and it has the same problem, but this time it's complaining about IRQ #16 when it fails to reboot or shut down.

Do any of you with this issue also have an atheros card, and/or use wicd? It's a long shot but I thought I'd ask.

Offline

#19 2011-04-18 04:01:08

anezch
Member
Registered: 2011-03-08
Posts: 23

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

jlacroix wrote:

I tested with kernel26-2.6.38.3 (from testing) and it has the same problem, but this time it's complaining about IRQ #16 when it fails to reboot or shut down.

Do any of you with this issue also have an atheros card, and/or use wicd? It's a long shot but I thought I'd ask.

lsmod | grep ath shows:

ath9k                  74937  0 
mac80211              181798  1 ath9k
ath9k_common            1473  1 ath9k
ath9k_hw              260403  2 ath9k,ath9k_common
ath                    11442  2 ath9k,ath9k_hw
cfg80211              123549  3 ath9k,mac80211,ath

I don't use wicd, but I do use networkmanager

Offline

#20 2011-04-18 12:22:30

MAC!EK
Member
Registered: 2005-09-27
Posts: 265

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

- upgrading the T61 notebooks BIOS to the latest version but that didn't help
- upgrading Arch and kernel to latest testing packages didn't help (kernel 2.6.38.3-1)
- nor have I atheros modules loaded, neither using wicd

Offline

#21 2011-04-18 14:31:11

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I have the same problem with a ThinkPad T510 (model 4313CTO) running Arch Linux x86-64. The problem is when I shutdown or reboot and on "> POWER OFF" the system would hang with messages such as "Disabling IRQ #19" or similar.

I can reproduce the issue if I load "laptop-mode" with the default modules on DAEMONS under /etc/rc.conf, if I take this off the problem goes away, so I'm just running without laptop-mode for now.

System specs:

Arch Linux x86-64
kernel 2.6.38-ARCH
ThinkPad T510 (model 4313CTO)
Intel Core i7-620M Processor (2.66GHz, 4MB L3, 1066MHz FSB)
4 GB PC3-10600 DDR3 SDRAM 1333MHz SODIMM Memory (1 DIMM)

Last edited by diegoviola (2011-04-19 10:59:54)

Offline

#22 2011-04-18 14:54:27

diegoviola
Member
Registered: 2010-12-16
Posts: 124

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

maybe someone could report this issue upstream?

https://bugzilla.kernel.org/

Offline

#23 2011-04-18 15:21:56

Inxsible
Forum Fellow
From: Chicago
Registered: 2008-06-09
Posts: 9,079

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

diegoviola wrote:

maybe someone could report this issue upstream?

https://bugzilla.kernel.org/

Feel free to do so smile


Forum Rules

There's no such thing as a stupid question, but there sure are a lot of inquisitive idiots !

Offline

#24 2011-04-18 16:06:06

jlacroix
Member
Registered: 2009-08-16
Posts: 576

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

So is anyone else with this problem using laptop-mode-tools? I am, but I probably don't need it all that badly.

Offline

#25 2011-04-18 16:09:56

MAC!EK
Member
Registered: 2005-09-27
Posts: 265

Re: System Sometimes Hangs @ "Power Off" While Halting

I ran 3 test shutdown's without laptop-mode-tools and the system shutdown properly.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB