You are not logged in.

#1 2011-07-11 10:17:55

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

DWM & connection to X server lost

Hello,

I am not sure what happened, but I am unable to launch X. When I type startx, I see the wallpaper set by feh (I use DWM), and after a second it disappears and I'm back to console.

To rule out problems in .xinitrc, I tried to launch X as root (no .xinitrc), and the same problem happened: almost in X for a second, then all was lost.

$ startx &> startx.log
$ cat startx.log

X.Org X Server 1.10.3
Release Date: 2011-07-08
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.39-ARCH x86_64 
Current Operating System: Linux archfm 2.6.39-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Jul 9 14:57:41 CEST 2011 x86_64
Kernel command line: root=/dev/disk/by-uuid/a881a157-aeea-4bb1-9702-ab43285bf0a0 ro
Build Date: 09 July 2011  07:52:32AM
 
Current version of pixman: 0.22.2
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jul 11 10:25:52 2011
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols
>                   Ignoring extra symbols
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down 

(The xkbcomp warning has always been there, and has never created any problem.)

$ cat /var/log/Xorg.0.log

[   127.043] 
X.Org X Server 1.10.3
Release Date: 2011-07-08
[   127.043] X Protocol Version 11, Revision 0
[   127.043] Build Operating System: Linux 2.6.39-ARCH x86_64 
[   127.043] Current Operating System: Linux archfm 2.6.39-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Jul 9 14:57:41 CEST 2011 x86_64
[   127.043] Kernel command line: root=/dev/disk/by-uuid/a881a157-aeea-4bb1-9702-ab43285bf0a0 ro
[   127.043] Build Date: 09 July 2011  07:52:32AM
[   127.043]  
[   127.043] Current version of pixman: 0.22.2
[   127.043]     Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[   127.043] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   127.043] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Jul 11 10:26:20 2011
[   127.043] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   127.043] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   127.043] (**) |-->Screen "S" (0)
[   127.043] (**) |   |-->Monitor "M"
[   127.043] (**) |   |-->Device "D"
[   127.043] (==) Automatically adding devices
[   127.043] (==) Automatically enabling devices
[   127.043] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[   127.043]     Entry deleted from font path.
[   127.043] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[   127.043]     Entry deleted from font path.
[   127.043]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[   127.043] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[   127.043]     Entry deleted from font path.
[   127.043]     (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[   127.043] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/misc/,
    /usr/share/fonts/TTF/,
    /usr/share/fonts/Type1/
[   127.043] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   127.043] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   127.043] (II) Loader magic: 0x7d3440
[   127.043] (II) Module ABI versions:
[   127.043]     X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   127.043]     X.Org Video Driver: 10.0
[   127.043]     X.Org XInput driver : 12.2
[   127.043]     X.Org Server Extension : 5.0
[   127.044] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:103c:167d rev 9, Mem @ 0xd4000000/4194304, 0xc0000000/268435456, I/O @ 0x00006000/64
[   127.044] (--) PCI: (0:1:0:0) 1002:6760:103c:167d rev 0, Mem @ 0xb0000000/268435456, 0xd4900000/131072, I/O @ 0x00005000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[   127.044] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[   127.044] (II) LoadModule: "extmod"
[   127.044] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[   127.044] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[   127.044]     compiled for 1.10.3, module version = 1.0.0
[   127.044]     Module class: X.Org Server Extension
[   127.044]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.044] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[   127.044] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[   127.044] (II) Loading extension XFree86-DGA
[   127.044] (II) Loading extension DPMS
[   127.044] (II) Loading extension XVideo
[   127.044] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[   127.044] (II) Loading extension X-Resource
[   127.044] (II) LoadModule: "dbe"
[   127.044] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[   127.044] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[   127.044]     compiled for 1.10.3, module version = 1.0.0
[   127.044]     Module class: X.Org Server Extension
[   127.044]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.044] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[   127.044] (II) LoadModule: "glx"
[   127.044] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   127.044] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   127.044]     compiled for 1.10.3, module version = 1.0.0
[   127.044]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.044] (==) AIGLX enabled
[   127.044] (II) Loading extension GLX
[   127.044] (II) LoadModule: "record"
[   127.045] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[   127.045] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[   127.045]     compiled for 1.10.3, module version = 1.13.0
[   127.045]     Module class: X.Org Server Extension
[   127.045]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.045] (II) Loading extension RECORD
[   127.045] (II) LoadModule: "dri"
[   127.045] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[   127.045] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[   127.045]     compiled for 1.10.3, module version = 1.0.0
[   127.045]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.045] (II) Loading extension XFree86-DRI
[   127.045] (II) LoadModule: "dri2"
[   127.045] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[   127.045] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[   127.045]     compiled for 1.10.3, module version = 1.2.0
[   127.045]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.045] (II) Loading extension DRI2
[   127.045] (II) LoadModule: "intel"
[   127.045] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[   127.045] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[   127.045]     compiled for 1.10.2, module version = 2.15.0
[   127.045]     Module class: X.Org Video Driver
[   127.045]     ABI class: X.Org Video Driver, version 10.0
[   127.045] (II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
    i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G, 915G,
    E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM, Pineview G,
    965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, GM45,
    4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, B43, Clarkdale, Arrandale,
    Sandybridge Desktop (GT1), Sandybridge Desktop (GT2),
    Sandybridge Desktop (GT2+), Sandybridge Mobile (GT1),
    Sandybridge Mobile (GT2), Sandybridge Mobile (GT2+),
    Sandybridge Server, Ivybridge Mobile (GT1), Ivybridge Mobile (GT2),
    Ivybridge Desktop (GT1), Ivybridge Desktop (GT2), Ivybridge Server
[   127.045] (--) using VT number 7

[   127.049] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[   127.049] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[   127.049] drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
[   127.049] drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:00:02.0
[   127.049] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[   127.049] drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
[   127.049] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 8
[   127.049] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0
[   127.049] (II) intel(0): Creating default Display subsection in Screen section
    "S" for depth/fbbpp 24/32
[   127.049] (==) intel(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[   127.049] (==) intel(0): RGB weight 888
[   127.049] (==) intel(0): Default visual is TrueColor
[   127.049] (II) intel(0): Integrated Graphics Chipset: Intel(R) Sandybridge Mobile (GT2)
[   127.049] (--) intel(0): Chipset: "Sandybridge Mobile (GT2)"
[   127.049] (**) intel(0): Relaxed fencing enabled
[   127.049] (**) intel(0): Framebuffer tiled
[   127.049] (**) intel(0): Pixmaps tiled
[   127.049] (**) intel(0): 3D buffers tiled
[   127.049] (**) intel(0): SwapBuffers wait enabled
[   127.049] (==) intel(0): video overlay key set to 0x101fe
[   127.049] (II) intel(0): Output LVDS1 using monitor section M
[   127.049] (II) intel(0): found backlight control interface /sys/class/backlight/acpi_video1
[   127.049] (II) intel(0): Output VGA1 has no monitor section
[   127.072] (II) intel(0): Output HDMI1 has no monitor section
[   127.074] (II) intel(0): Output DP1 has no monitor section
[   127.074] (II) intel(0): EDID for output LVDS1
[   127.074] (II) intel(0): Manufacturer: CMO  Model: 15a1  Serial#: 0
[   127.074] (II) intel(0): Year: 2009  Week: 53
[   127.074] (II) intel(0): EDID Version: 1.3
[   127.074] (II) intel(0): Digital Display Input
[   127.074] (II) intel(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 35  vert.: 19
[   127.074] (II) intel(0): Gamma: 2.20
[   127.074] (II) intel(0): No DPMS capabilities specified
[   127.074] (II) intel(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4 
[   127.074] (II) intel(0): First detailed timing is preferred mode
[   127.074] (II) intel(0): redX: 0.602 redY: 0.340   greenX: 0.306 greenY: 0.530
[   127.074] (II) intel(0): blueX: 0.151 blueY: 0.120   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
[   127.074] (II) intel(0): Manufacturer's mask: 0
[   127.074] (II) intel(0): Supported detailed timing:
[   127.074] (II) intel(0): clock: 69.3 MHz   Image Size:  344 x 193 mm
[   127.074] (II) intel(0): h_active: 1366  h_sync: 1382  h_sync_end 1416 h_blank_end 1466 h_border: 0
[   127.074] (II) intel(0): v_active: 768  v_sync: 770  v_sync_end 776 v_blanking: 788 v_border: 0
[   127.074] (II) intel(0):  N156B6-L0A
[   127.074] (II) intel(0):  CMO
[   127.074] (II) intel(0):  N156B6-L0A
[   127.074] (II) intel(0): EDID (in hex):
[   127.074] (II) intel(0):     00ffffffffffff000dafa11500000000
[   127.074] (II) intel(0):     35130103802313780a07f59a574e8726
[   127.074] (II) intel(0):     1e505400000001010101010101010101
[   127.074] (II) intel(0):     010101010101121b5664500014301022
[   127.074] (II) intel(0):     260058c110000018000000fe004e3135
[   127.074] (II) intel(0):     3642362d4c30410a2020000000fe0043
[   127.074] (II) intel(0):     4d4f0a202020202020202020000000fe
[   127.074] (II) intel(0):     004e31353642362d4c30410a20200013
[   127.074] (II) intel(0): EDID vendor "CMO", prod id 5537
[   127.074] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[   127.074] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   69.30  1366 1382 1416 1466  768 770 776 788 -hsync -vsync (47.3 kHz)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "320x240" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "400x300" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "400x300" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "512x384" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "640x480" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "640x512" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "800x600" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "896x672" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "928x696" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "960x720" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "700x525" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Not using default mode "1024x768" (doublescan mode not supported)
[   127.074] (II) intel(0): Printing probed modes for output LVDS1
[   127.074] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x60.0   69.30  1366 1382 1416 1466  768 770 776 788 -hsync -vsync (47.3 kHz)
[   127.074] (II) intel(0): Modeline "1024x768"x60.0   65.00  1024 1048 1184 1344  768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
[   127.074] (II) intel(0): Modeline "800x600"x60.3   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
[   127.074] (II) intel(0): Modeline "800x600"x56.2   36.00  800 824 896 1024  600 601 603 625 +hsync +vsync (35.2 kHz)
[   127.074] (II) intel(0): Modeline "640x480"x59.9   25.18  640 656 752 800  480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
[   127.074] (II) intel(0): EDID for output VGA1
[   127.097] (II) intel(0): EDID for output HDMI1
[   127.098] (II) intel(0): EDID for output DP1
[   127.098] (II) intel(0): Output LVDS1 connected
[   127.098] (II) intel(0): Output VGA1 disconnected
[   127.098] (II) intel(0): Output HDMI1 disconnected
[   127.098] (II) intel(0): Output DP1 disconnected
[   127.098] (II) intel(0): Using exact sizes for initial modes
[   127.098] (II) intel(0): Output LVDS1 using initial mode 1366x768
[   127.098] (II) intel(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
[   127.098] (II) intel(0): Kernel page flipping support detected, enabling
[   127.098] (**) intel(0): Display dimensions: (350, 190) mm
[   127.098] (**) intel(0): DPI set to (99, 102)
[   127.098] (II) Loading sub module "fb"
[   127.098] (II) LoadModule: "fb"
[   127.099] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   127.099] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   127.099]     compiled for 1.10.3, module version = 1.0.0
[   127.099]     ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   127.099] (II) Loading sub module "dri2"
[   127.099] (II) LoadModule: "dri2"
[   127.099] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[   127.099] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[   127.099]     compiled for 1.10.3, module version = 1.2.0
[   127.099]     ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   127.099] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[   127.099] (II) intel(0): [DRI2] Setup complete
[   127.099] (II) intel(0): [DRI2]   DRI driver: i965
[   127.099] (II) intel(0): Allocated new frame buffer 1408x768 stride 5632, tiled
[   127.100] (II) UXA(0): Driver registered support for the following operations:
[   127.100] (II)         solid
[   127.100] (II)         copy
[   127.100] (II)         composite (RENDER acceleration)
[   127.100] (II)         put_image
[   127.100] (II)         get_image
[   127.100] (==) intel(0): Backing store disabled
[   127.100] (==) intel(0): Silken mouse enabled
[   127.100] (II) intel(0): Initializing HW Cursor
[   127.156] (II) intel(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
[   127.157] (==) intel(0): DPMS enabled
[   127.157] (==) intel(0): Intel XvMC decoder enabled
[   127.157] (II) intel(0): Set up textured video
[   127.157] (II) intel(0): [XvMC] xvmc_vld driver initialized.
[   127.157] (II) intel(0): direct rendering: DRI2 Enabled
[   127.157] (==) intel(0): hotplug detection: "enabled"
[   127.157] (--) RandR disabled
[   127.157] (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   127.157] (II) Initializing built-in extension SHAPE
[   127.157] (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
[   127.157] (II) Initializing built-in extension XInputExtension
[   127.157] (II) Initializing built-in extension XTEST
[   127.157] (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   127.157] (II) Initializing built-in extension SYNC
[   127.157] (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   127.157] (II) Initializing built-in extension XC-MISC
[   127.157] (II) Initializing built-in extension SECURITY
[   127.157] (II) Initializing built-in extension XINERAMA
[   127.157] (II) Initializing built-in extension XFIXES
[   127.157] (II) Initializing built-in extension RENDER
[   127.157] (II) Initializing built-in extension RANDR
[   127.157] (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
[   127.157] (II) Initializing built-in extension DAMAGE
[   127.163] (II) AIGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
[   127.163] (II) AIGLX: enabled GLX_INTEL_swap_event
[   127.163] (II) AIGLX: enabled GLX_SGI_swap_control and GLX_MESA_swap_control
[   127.163] (II) AIGLX: enabled GLX_SGI_make_current_read
[   127.163] (II) AIGLX: GLX_EXT_texture_from_pixmap backed by buffer objects
[   127.163] (II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/xorg/modules/dri/i965_dri.so
[   127.163] (II) GLX: Initialized DRI2 GL provider for screen 0
[   127.163] (II) intel(0): Setting screen physical size to 361 x 203
[   127.193] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[   127.193] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.193] (II) LoadModule: "evdev"
[   127.193] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.193] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[   127.193]     compiled for 1.10.0, module version = 2.6.0
[   127.193]     Module class: X.Org XInput Driver
[   127.193]     ABI class: X.Org XInput driver, version 12.2
[   127.193] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[   127.193] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.193] (**) Power Button: always reports core events
[   127.193] (**) Power Button: Device: "/dev/input/event3"
[   127.226] (--) Power Button: Found keys
[   127.226] (II) Power Button: Configuring as keyboard
[   127.226] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input3/event3"
[   127.226] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
[   127.226] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.226] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.226] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.242] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event5)
[   127.242] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.242] (II) Using input driver 'evdev' for 'Video Bus'
[   127.242] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.242] (**) Video Bus: always reports core events
[   127.242] (**) Video Bus: Device: "/dev/input/event5"
[   127.283] (--) Video Bus: Found keys
[   127.283] (II) Video Bus: Configuring as keyboard
[   127.283] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:01/input/input5/event5"
[   127.283] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD)
[   127.283] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.283] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.283] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.284] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event4)
[   127.284] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.284] (II) Using input driver 'evdev' for 'Video Bus'
[   127.284] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.284] (**) Video Bus: always reports core events
[   127.284] (**) Video Bus: Device: "/dev/input/event4"
[   127.310] (--) Video Bus: Found keys
[   127.310] (II) Video Bus: Configuring as keyboard
[   127.310] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A08:00/device:01/LNXVIDEO:00/input/input4/event4"
[   127.310] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD)
[   127.310] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.310] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.310] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.312] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event2)
[   127.312] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.312] (II) config/udev: Adding input device Sleep Button (/dev/input/event1)
[   127.312] (**) Sleep Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.312] (II) Using input driver 'evdev' for 'Sleep Button'
[   127.312] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.312] (**) Sleep Button: always reports core events
[   127.312] (**) Sleep Button: Device: "/dev/input/event1"
[   127.336] (--) Sleep Button: Found keys
[   127.336] (II) Sleep Button: Configuring as keyboard
[   127.336] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0E:00/input/input1/event1"
[   127.336] (II) XINPUT: Adding extended input device "Sleep Button" (type: KEYBOARD)
[   127.336] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.336] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.336] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.339] (II) config/udev: Adding input device HDA Digital PCBeep (/dev/input/event9)
[   127.339] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.339] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH Mic at Ext Front Jack (/dev/input/event10)
[   127.339] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.339] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH HP Out at Ext Front Jack (/dev/input/event11)
[   127.339] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.341] (II) config/udev: Adding input device HP HD Webcam [Fixed] (/dev/input/event13)
[   127.341] (**) HP HD Webcam [Fixed]: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.341] (II) Using input driver 'evdev' for 'HP HD Webcam [Fixed]'
[   127.341] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.341] (**) HP HD Webcam [Fixed]: always reports core events
[   127.341] (**) HP HD Webcam [Fixed]: Device: "/dev/input/event13"
[   127.360] (--) HP HD Webcam [Fixed]: Found keys
[   127.360] (II) HP HD Webcam [Fixed]: Configuring as keyboard
[   127.360] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.4/2-1.4:1.0/input/input13/event13"
[   127.360] (II) XINPUT: Adding extended input device "HP HD Webcam [Fixed]" (type: KEYBOARD)
[   127.360] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.360] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.360] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.362] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[   127.362] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.362] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[   127.362] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.362] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[   127.362] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[   127.386] (--) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[   127.386] (II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[   127.386] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[   127.386] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
[   127.386] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.386] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.386] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.387] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/event7)
[   127.387] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[   127.387] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
[   127.387] (II) LoadModule: "synaptics"
[   127.387] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[   127.387] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[   127.387]     compiled for 1.10.2, module version = 1.4.1
[   127.387]     Module class: X.Org XInput Driver
[   127.387]     ABI class: X.Org XInput driver, version 12.2
[   127.387] (II) Using input driver 'synaptics' for 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'
[   127.387] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[   127.387] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[   127.387] (**) Option "Device" "/dev/input/event7"
[   127.520] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5756
[   127.520] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4876
[   127.520] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255
[   127.520] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 15
[   127.520] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right double triple
[   127.520] (**) Option "TapButton1" "1"
[   127.520] (**) Option "TapButton2" "2"
[   127.520] (**) Option "TapButton3" "3"
[   127.626] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[   127.626] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[   127.693] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio4/input/input7/event7"
[   127.693] (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD)
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) MinSpeed is now constant deceleration 2.5
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: MaxSpeed is now 1.75
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: AccelFactor is now 0.036
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 1
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[   127.693] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
[   127.773] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[   127.773] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse0)
[   127.773] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.773] (II) config/udev: Adding input device ST LIS3LV02DL Accelerometer (/dev/input/event12)
[   127.773] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.774] (II) config/udev: Adding input device ST LIS3LV02DL Accelerometer (/dev/input/js0)
[   127.774] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.774] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event6)
[   127.774] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[   127.775] (II) config/udev: Adding input device HP WMI hotkeys (/dev/input/event8)
[   127.775] (**) HP WMI hotkeys: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[   127.775] (II) Using input driver 'evdev' for 'HP WMI hotkeys'
[   127.775] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   127.775] (**) HP WMI hotkeys: always reports core events
[   127.775] (**) HP WMI hotkeys: Device: "/dev/input/event8"
[   127.800] (--) HP WMI hotkeys: Found keys
[   127.800] (II) HP WMI hotkeys: Configuring as keyboard
[   127.800] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/virtual/input/input8/event8"
[   127.800] (II) XINPUT: Adding extended input device "HP WMI hotkeys" (type: KEYBOARD)
[   127.800] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[   127.800] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[   127.800] (**) Option "xkb_layout" "it"
[   127.818] (II) intel(0): EDID vendor "CMO", prod id 5537
[   127.818] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
[   127.818] (II) intel(0): Modeline "1366x768"x0.0   69.30  1366 1382 1416 1466  768 770 776 788 -hsync -vsync (47.3 kHz)
[   128.966] (II) Power Button: Close
[   128.966] (II) UnloadModule: "evdev"
[   128.966] (II) Unloading evdev
[   129.006] (II) Video Bus: Close
[   129.006] (II) UnloadModule: "evdev"
[   129.006] (II) Unloading evdev
[   129.060] (II) Video Bus: Close
[   129.060] (II) UnloadModule: "evdev"
[   129.060] (II) Unloading evdev
[   129.103] (II) Sleep Button: Close
[   129.103] (II) UnloadModule: "evdev"
[   129.103] (II) Unloading evdev
[   129.156] (II) HP HD Webcam [Fixed]: Close
[   129.156] (II) UnloadModule: "evdev"
[   129.156] (II) Unloading evdev
[   129.210] (II) AT Translated Set 2 keyboard: Close
[   129.210] (II) UnloadModule: "evdev"
[   129.210] (II) Unloading evdev
[   129.330] (II) UnloadModule: "synaptics"
[   129.330] (II) Unloading synaptics
[   129.383] (II) HP WMI hotkeys: Close
[   129.383] (II) UnloadModule: "evdev"
[   129.383] (II) Unloading evdev
$ lspci

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b4)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 6 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M]
24:00.0 System peripheral: JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller (rev 30)
24:00.2 SD Host controller: JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller (rev 30)
24:00.3 System peripheral: JMicron Technology Corp. MS Host Controller (rev 30)
25:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
26:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)

I do not have an xorg.conf: before today I did not have the need as things worked.

I'm using the 2.6.39.3-1 kernel.

Recent pacman activity was this:

[2011-07-10 15:32] upgraded kernel26 (2.6.39.2-1 -> 2.6.39.3-1)
[2011-07-10 15:32] upgraded logrotate (3.7.9-1 -> 3.8.0-1)
[2011-07-10 15:32] upgraded tzdata (2011g-1 -> 2011h-1)
[2011-07-10 15:32] upgraded xorg-server-common (1.10.2-1 -> 1.10.3-1)
[2011-07-10 15:32] upgraded xorg-server (1.10.2-1 -> 1.10.3-1)

I've downgraded to the previous version of xorg-server and xorg-server-common, but nothing changed.


I'd be grateful if someone could shed some light!

Last edited by One (2011-07-11 14:38:25)


First time Archer

Offline

#2 2011-07-11 11:09:55

dobedo
Member
From: Belgium
Registered: 2008-10-04
Posts: 113

Re: DWM & connection to X server lost

Can you post your .xinitrc ?

Offline

#3 2011-07-11 12:39:31

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

Re: DWM & connection to X server lost

Here it is, but I must point out that even as root I had the same problem, and root uses the default xinitrc provided by xorg.

#!/bin/bash

##----------- start apps
#mpd ~/.mpd.conf &
xbindkeys &
sh ~/bin/mysynaptics.sh &
thunar --daemon &
urxvtd &
xset -b &
xbacklight -set 80 &

##----------- set background
feh --bg-fill ~/Pictures/Wallpapers/Clouds\ Wallpaper/Clouds.png

##----------- start dwm
while true
do
  xsetroot -name "$(perl ~/bin/status.pl)"
  sleep 30
done &

exec ck-launch-session dbus-launch dwm

First time Archer

Offline

#4 2011-07-11 13:08:15

dobedo
Member
From: Belgium
Registered: 2008-10-04
Posts: 113

Re: DWM & connection to X server lost

well, things you could try if not already done:
1. try with only dwm in .xinitrc (and redirect dwm output in a file, just in case something interesting would be in the output)
2. try with another window manager e.g. openbox
3. recompile dwm

Offline

#5 2011-07-11 14:03:10

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

Re: DWM & connection to X server lost

Thank you dobedo.

With only dwm in .xinitrc I get the same problem, and no output at all to help.
Recompiling dwm did not help either.

I installed xfce, and that did work, although the xcursor did not show.

So the problem must lie in dwm, right?


First time Archer

Offline

#6 2011-07-11 14:18:20

dobedo
Member
From: Belgium
Registered: 2008-10-04
Posts: 113

Re: DWM & connection to X server lost

Looks like.
I'm not using dwm but for what I remembered in the past, its config is built in the code.

What you could try (if not already done):
1. the new version of dwm 5.9 posted yesterday in the suckless.org site ; without your config (in case it's a problem somewhere in your config)
2. if it works then the new version with your config
... if it doesn't work...mmmh, don't know.

Offline

#7 2011-07-11 14:28:46

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

Re: DWM & connection to X server lost

I've tried 5.9 but nothing changes. sad
All dwm is saying is that some fontsets are missing, but that should not matter.

Last edited by One (2011-07-11 14:38:01)


First time Archer

Offline

#8 2011-07-11 15:53:36

lolilolicon
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 1,716

Re: DWM & connection to X server lost

Have you tried rebooting? tongue


This silver ladybug at line 28...

Offline

#9 2011-07-11 17:42:32

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

Re: DWM & connection to X server lost

Rebooting? Why would that matter? :s


First time Archer

Offline

#10 2011-07-11 18:32:24

lolilolicon
Member
Registered: 2009-03-05
Posts: 1,716

Re: DWM & connection to X server lost

Well, you have to reboot after a kernel update anyway.
Have you tried that or not?


This silver ladybug at line 28...

Offline

#11 2011-07-11 18:38:25

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

Re: DWM & connection to X server lost

Oh yes, I've rebooted after the kernel update.


First time Archer

Offline

#12 2011-07-11 22:37:34

One
Member
From: .eu
Registered: 2011-07-05
Posts: 29

Re: DWM & connection to X server lost

I think I can rule out DWM as the cause of the problem. I've uninstalled dwm and with no xinitrc I launched startx, expecting to get the basic screen with some xterms and the xclock. Instead, the problem persists: The connection to the X server is lost, and X is shut down.

With this lack of error messages I really don't know where to look.

[edit]
At the same time, XFCE does start up. It acts really wierdly though: no cursor, it does not find any apps (not even thunar, which is installed), and whenever I try to launch something the screen flashes black and nothing else happens. WTF?!

Last edited by One (2011-07-11 22:55:17)


First time Archer

Offline

#13 2011-07-12 07:03:43

dobedo
Member
From: Belgium
Registered: 2008-10-04
Posts: 113

Re: DWM & connection to X server lost

If xfce & dwm doesn't work properly, might be linked to X and/or the driver.
Try to downgrade everything from the last -Syu

Offline

#14 2011-07-13 16:04:53

patroclo7
Member
From: Bassano del Grappa, ITALY
Registered: 2006-01-11
Posts: 913

Re: DWM & connection to X server lost

Looking at the log, there is something odd with your fonts: it does not find basic fonts in /usr/share/fonts/100dpi. This can be a problem with dwm (which can not display its bar) and with many other window managers which need fonts for various reasons. Are the packages xorg-fonts-100dpi and xorg-fonts-75 dpi installed? Also if they are installed try to reinstall them with pacman.


Mortuus in anima, curam gero cutis

Offline

Board footer

Powered by FluxBB