You are not logged in.

#1 2012-11-20 21:35:52

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

FAILED LOGIN error

Preamble: the title isn't caps-lock(ed) for screaming, it's caps-lock(ed) because is how the error message appears on my screen.

I've removed both GDM and SLiM, I'm logging in from shell, but it keeps failing:

Oct  8 18:03:37 localhost login[536]: FAILED LOGIN (1) on '/dev/tty1' FOR 'buntolo', Authentication failure
Oct  8 18:03:41 localhost login[536]: pam_unix(login:session): session opened for user root by LOGIN(uid=0)
Oct  8 18:03:41 localhost login[619]: ROOT LOGIN  on '/dev/tty1'

From internet the only results I've found seeming regard my problem are these two, but I don't know how to go on:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6531397.html
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=143030

Furthermore the login problem, using "ip link show" I see only "lo", where in the world "eth0" has gone?
I can't connect...

I don't know if an upgrade messed up something, this is the installed/removed/upgraded list from /var/log/pacman:

[2012-07-02 18:38] upgraded libdvdread (4.2.0-1 -> 4.2.0-1)
[2012-07-02 18:38] upgraded libdvdnav (4.2.0-2 -> 4.2.0-2)
[2012-07-02 18:38] installed libdvdcss (1.2.12-1)
[2012-07-10 19:49] upgraded poppler (0.18.4-2 -> 0.20.1-1)
[2012-07-10 19:49] upgraded poppler-glib (0.18.4-2 -> 0.20.1-1)
[2012-07-10 19:51] installed openslp (1.2.1-4)
[2012-07-10 19:51] upgraded libcups (1.5.2-2 -> 1.5.3-5)
[2012-07-10 19:51] installed cups-filters (1.0.18-3)
[2012-07-10 19:51] installed bc (1.06-8)
[2012-07-10 19:51] installed cups (1.5.3-5)
[2012-07-10 20:12] installed ghostscript (9.05-1)
[2012-07-10 20:12] installed foomatic-db (1:4.0.16_20120626-1)
[2012-07-10 20:12] installed foomatic-filters (1:4.0.16_20120626-1)
[2012-07-10 20:12] installed foomatic-db-engine (1:4.0.16_20120626-1)
[2012-07-10 20:12] installed gutenprint (5.2.9-1)
[2012-09-06 20:49] installed at (3.1.13-1)
[2012-09-12 15:34] installed trickle (1.07-6)
[2012-09-13 19:52] installed pilot-link (0.12.5-3)
[2012-09-13 19:52] installed libetpan (1.0-4)
[2012-09-13 19:52] installed claws-mail (3.8.1-1)
[2012-09-15 18:51] upgraded pacman (4.0.3-2 -> 4.0.3-3)
[2012-09-15 18:51] upgraded pacman (4.0.3-2 -> 4.0.3-3)
[2012-09-15 18:52] upgraded ffmpeg (20120509-1 -> 1:0.11.1-1)
[2012-09-17 21:27] installed thunderbird (15.0.1-1)
[2012-09-20 21:03] upgraded vlc (2.0.1-1 -> 2.0.3-3)
[2012-09-20 21:08] upgraded ffmpeg (1:0.11.1-1 -> 1:0.11.1-1)
[2012-09-20 21:10] upgraded ffmpeg (1:0.11.1-1 -> 1:0.11.1-1)
[2012-09-20 21:11] removed ffmpeg (1:0.11.1-1)
[2012-09-20 21:11] installed ffmpeg (1:0.11.1-1)
[2012-09-20 21:14] removed ffmpeg (1:0.11.1-1)
[2012-09-20 21:17] installed ffmpeg (1:0.11.1-1)
[2012-09-22 10:37] upgraded x264 (20120204-1 -> 20120705-1)
[2012-09-22 10:38] installed wildmidi (0.2.3.5-2)
[2012-09-22 10:38] upgraded gstreamer0.10-bad-plugins (0.10.23-1 -> 0.10.23-2)
[2012-09-22 10:38] upgraded gstreamer0.10-base-plugins (0.10.36-1 -> 0.10.36-1)
[2012-09-22 10:38] upgraded gstreamer0.10-ffmpeg (0.10.13-1 -> 0.10.13-1)
[2012-09-22 10:38] upgraded gstreamer0.10-good-plugins (0.10.31-1 -> 0.10.31-1)
[2012-09-22 10:38] installed gstreamer0.10-ugly (0.10.19-2)
[2012-09-22 10:38] installed libsidplay (1.36.59-5)
[2012-09-22 10:38] installed gstreamer0.10-ugly-plugins (0.10.19-2)
[2012-10-03 20:57] installed p7zip (9.20.1-6)
[2012-10-03 21:22] installed rar (4.2.0-4)
[2012-10-03 21:30] upgraded unrar (4.2.2-1 -> 4.2.4-1)
[2012-10-03 21:34] installed file-roller (3.4.2-1)
[2012-10-05 19:41] installed python-notify (0.1.1-11)
[2012-10-05 19:41] installed blueman (1.23-4)
[2012-10-06 12:53] installed swt (4.2-1)
[2012-10-06 12:53] installed lib32-ncurses (5.9-1)
[2012-10-06 12:53] installed lib32-sdl (1.2.15-3)
[2012-10-06 12:53] installed openal (1.14-1)
[2012-10-06 12:53] installed lib32-openal (1.14-1)
[2012-10-06 12:53] installed lib32-libstdc++5 (3.3.6-6)
[2012-10-06 14:59] installed android-sdk (r20.0.3-2)
[2012-10-06 15:31] installed android-sdk-platform-tools (r14-1)
[2012-10-08 16:53] removed libsystemd (44-7)
[2012-10-08 16:53] removed udev (182-2)
[2012-10-08 16:53] upgraded compiz-core (0.8.8-3 -> 0.8.8-3)
[2012-10-08 16:53] installed compiz-decorator-gtk (0.8.8-3)
[2012-10-08 16:53] installed boost-libs (1.50.0-2)
[2012-10-08 16:53] installed exiv2 (0.23-1)
[2012-10-08 16:53] installed strigi (0.7.7-2)
[2012-10-08 16:53] installed attica (0.4.1-1)
[2012-10-08 16:53] installed rasqal (1:0.9.29-1)
[2012-10-08 16:53] installed redland (1:1.0.15-3)
[2012-10-08 16:53] installed unixodbc (2.3.1-1)
[2012-10-08 16:53] installed redland-storage-virtuoso (1:1.0.15-3)
[2012-10-08 16:53] installed libiodbc (3.52.8-1)
[2012-10-08 16:53] installed virtuoso-base (6.1.6-1)
[2012-10-08 16:53] installed soprano (2.8.0-2)
[2012-10-08 16:53] installed grantlee (0.2.0-1)
[2012-10-08 16:53] installed shared-desktop-ontologies (0.10.0-1)
[2012-10-08 16:53] installed qca (2.0.3-2)
[2012-10-08 16:53] installed libdbusmenu-qt (0.9.2-1)
[2012-10-08 16:53] installed polkit-qt (0.103.0-1)
[2012-10-08 16:53] installed docbook-xsl (1.77.1-2)
[2012-10-08 16:53] installed phonon-gstreamer (4.6.2-1)
[2012-10-08 16:53] installed libqzeitgeist (0.8.0-2)
[2012-10-08 16:53] installed phonon (1:4.6.0-2)
[2012-10-08 16:53] installed qtwebkit (2.2.2-1)
[2012-10-08 16:53] installed hwids (20120922-1)
[2012-10-08 16:53] ln -s '/usr/lib/systemd/system/getty@.service' '/etc/systemd/system/getty.target.wants/getty@tty1.service'
[2012-10-08 16:53] Initializing machine ID from D-Bus machine ID.
[2012-10-08 16:53] :: Append 'init=/bin/systemd' to your kernel command line in your
[2012-10-08 16:53]    bootloader to replace sysvinit with systemd
[2012-10-08 16:53] installed systemd (194-1)
[2012-10-08 16:53] installed media-player-info (17-1)
[2012-10-08 16:54] installed kdelibs (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed nepomuk-core (4.9.2-2)
[2012-10-08 16:54] installed talloc (2.0.7-1)
[2012-10-08 16:54] installed libwbclient (3.6.8-1)
[2012-10-08 16:54] installed cifs-utils (5.6-2)
[2012-10-08 16:54] installed smbclient (3.6.8-1)
[2012-10-08 16:54] installed libssh (0.5.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed oxygen-icons (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed kactivities (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed kdebase-runtime (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed libmysqlclient (5.5.28-1)
[2012-10-08 16:54] installed mysql-clients (5.5.28-1)
[2012-10-08 16:54] Installing MySQL system tables...
[2012-10-08 16:54] installed mysql (5.5.28-1)
[2012-10-08 16:54] installed akonadi (1.8.0-1)
[2012-10-08 16:54] installed libdmtx (0.7.4-3)
[2012-10-08 16:54] installed qrencode (3.3.1-1)
[2012-10-08 16:54] installed prison (1.0-1)
[2012-10-08 16:54] installed kdepimlibs (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed qjson (0.7.1-2)
[2012-10-08 16:54] installed libkgapi (0.4.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed kdepim-runtime (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed cln (1.3.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed libqalculate (0.9.7-3)
[2012-10-08 16:54] installed qimageblitz (0.0.6-2)
[2012-10-08 16:54] installed polkit-kde (0.99.0-2)
[2012-10-08 16:54] installed khrplatform-devel (8.0.4-3)
[2012-10-08 16:54] installed libgles (8.0.4-3)
[2012-10-08 16:54] installed libgbm (8.0.4-3)
[2012-10-08 16:54] installed libegl (8.0.4-3)
[2012-10-08 16:54] installed kde-base-artwork (4.9.2-1)
[2012-10-08 16:54] installed kdebase-workspace (4.9.2-2)
[2012-10-08 16:54] installed compiz-decorator-kde (0.8.8-3)
[2012-10-08 16:59] upgraded fusion-icon (1:0.1-1 -> 1:0.1-1)
[2012-10-08 17:26] upgraded compizconfig-python (0.8.4-4 -> 0.8.4-4)
[2012-10-08 17:29] installed ccsm (0.8.4-3)
[2012-10-08 17:29] installed compiz-bcop (0.8.8-2)
[2012-10-08 17:29] installed compiz-fusion-plugins-main (0.8.8-2)
[2012-10-08 17:29] installed compiz-fusion-plugins-extra (0.8.8-2)
[2012-10-08 17:29] installed compizconfig-backend-gconf (0.8.8-2)



Now group, gshadow and passwd:

/etc/group

root:x:0:root
bin:x:1:root,bin,daemon
daemon:x:2:root,bin,daemon
sys:x:3:root,bin
adm:x:4:root,daemon
tty:x:5:
disk:x:6:root
lp:x:7:daemon,buntolo
mem:x:8:
kmem:x:9:
wheel:x:10:root,buntolo
ftp:x:11:
mail:x:12:
uucp:x:14:
log:x:19:root
utmp:x:20:
locate:x:21:
rfkill:x:24:
smmsp:x:25:
http:x:33:
games:x:50:buntolo
network:x:90:buntolo
video:x:91:buntolo
audio:x:92:buntolo
optical:x:93:buntolo
floppy:x:94:
storage:x:95:buntolo
scanner:x:96:buntolo
power:x:98:buntolo
nobody:x:99:
users:x:100:
dbus:x:81:
avahi:x:84:
gdm:x:120:
usbmux:x:140:
rtkit:x:133:
wireshark:x:150:
nx:x:85:nx
mysql:x:89:
kdm:x:135:

/etc/gshadow

root:::root
bin:::root,bin,daemon
daemon:::root,bin,daemon
sys:::root,bin
adm:::root,daemon
tty:::
disk:::root
lp:::daemon,buntolo
mem:::
kmem:::
wheel:::root,buntolo
ftp:::
mail:::
uucp:::
log:::root
utmp:x::
locate:::
rfkill:x::
smmsp:::
http:::
games:::buntolo
network:x::buntolo
video:x::buntolo
audio:::buntolo
optical:::buntolo
floppy:x::
storage:x::buntolo
scanner:x::buntolo
power:x::buntolo
nobody:::
users:::
dbus:!::
avahi:!::
gdm:!::
usbmux:!::
rtkit:!::
wireshark:!::
nx:!::nx
mysql:!::
kdm:!::

/etc/passwd

root:x:0:0:root:/root:/bin/bash
bin:x:1:1:bin:/bin:/bin/false
daemon:x:2:2:daemon:/sbin:/bin/false
mail:x:8:12:mail:/var/spool/mail:/bin/false
ftp:x:14:11:ftp:/srv/ftp:/bin/false
http:x:33:33:http:/srv/http:/bin/false
nobody:x:99:99:nobody:/:/bin/false
dbus:x:81:81:System message bus:/:/bin/false
avahi:x:84:84:avahi:/:/bin/false
buntolo:x:1000:100:buntolo,,,:/home/buntolo:/bin/bash
gdm:x:120:120:Gnome Display Manager:/var/lib/gdm:/sbin/nologin
usbmux:x:140:140:usbmux user:/:/sbin/nologin
rtkit:x:133:133:RealtimeKit:/proc:/sbin/nologin
nx:x:85:85:NX user:/var/lib/nxserver/home/nx:/usr/bin/nxserver
mysql:x:89:89::/var/lib/mysql:/bin/false
kdm:x:135:135::/var/lib/kdm:/bin/false



I think I have messed up something about systemd as I get:

$ systemctl status dbus.service
Failed to get D-Bus connection: No connection to service manager.

I've already set init=/usr/lib/systemd/systemd after kernel line as suggested by both pacman and the wiki.

Last edited by buntolo (2012-11-20 21:38:37)

Offline

#2 2012-11-21 01:37:44

joseperezc
Member
Registered: 2011-03-02
Posts: 80

Re: FAILED LOGIN error

chroot in
replace /etc/passwd with the old one

or

just update smile

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=151102


Hope to be helpfull

Offline

#3 2012-11-21 11:19:18

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

How do I get "eth0" back for updating purposes?

Offline

#4 2012-11-21 13:50:42

MyLordAngus
Member
Registered: 2010-12-23
Posts: 10

Re: FAILED LOGIN error

# ifconfig eth0 up
# dhcpcd eth0

Offline

#5 2012-11-21 18:56:02

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

MyLordAngus wrote:
# ifconfig eth0 up
# dhcpcd eth0

As I've written, I see only "lo" as interface:

# ifconfig eth0 up
eth0: ERROR while getting interface flags: No such device

# ifconfig
lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 16436  metric 1
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 4  bytes 200 (200.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 4  bytes 200 (200.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

# ip link show
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 16436 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT 
    link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00

# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset DRAM Controller (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset PCI Express Root Port (rev 03)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #4
00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #5
00:1a.2 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #6
00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #2
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 1
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 5
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 6
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #1
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #2
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #3
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #1
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 90)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801JIB (ICH10) LPC Interface Controller
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 4 port SATA IDE Controller #1
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) SMBus Controller
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 2 port SATA IDE Controller #2
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT200 [GeForce GTX 260] (rev a1)
03:00.0 IDE interface: JMicron Technology Corp. JMB368 IDE controller
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

This is what eth0 used to be:

04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)

Last edited by buntolo (2012-11-21 18:58:16)

Offline

#6 2012-11-23 18:55:42

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

Do I have to put more details?

Offline

#7 2012-11-24 01:03:33

gsgleason
Member
Registered: 2012-10-08
Posts: 60

Re: FAILED LOGIN error

So does that ethernet controller no longer show up in 'lspci' ?

Offline

#8 2012-11-24 18:36:32

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

It still show up in "lspci", simply it's not available under "ifconfig" or "ip link".

Offline

#9 2012-12-05 09:41:38

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

Is it clear?

Offline

#10 2012-12-05 10:02:49

rogue
Member
Registered: 2011-08-03
Posts: 68
Website

Re: FAILED LOGIN error

Read this. You may need to chroot with a LiveCD to get a working environment from which you can download and install what is necessary.

Offline

#11 2012-12-08 19:48:30

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

I've launched pacman -Syy && pacman -Su from crunchbang64 live, then I've booted arch with init=/usr/lib/systemd/systemd at the end of kernel line but then a loop start.

I see a lot of failures and problems like:

[1159:226839] systemd[1]: Failed to open /dev/autofs: No such file or directory
[1159:226839] systemd[1]: Failed to initialize automounter: No such file or directory
[1159:226839] systemd[1]: Failed to set up automount Arbitrary Executable File Formats File System Automount Point.
[1159:226839] systemd[1]: Failed to set up Additional Binary Formats.
systemd-fsck[number]: boot: clean, 31/32128 files, 23524/128488 blocks
other things about /dev/sdb7
Failed to start Journal Service.
Welcome to emergency mode! After logging in, type "journalctl -b" to view\\nsystem logs, "systemctl reboot" to reboot, "systemctl default" to try again to boot into default mode.

Offline

#12 2012-12-13 16:29:04

buntolo
Member
Registered: 2011-10-11
Posts: 121

Re: FAILED LOGIN error

Perhapse I'm near to solve everything.

I've managed to get "eth0" back and set its ip address and gatway.
I can ping 8.8.8.8 (Google's DNS) but I can't synchronize (and install as well) pacman.
NOTE: using chroot from crunchbang live I hadn't any problem at all with pacman, so it's not a mirrorlist problem and anyway I'm using also ftp.archlinux.org as mirror so it's not a mirrorlist problem.

Last edited by buntolo (2012-12-13 16:30:31)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB