You are not logged in.

#1 2013-07-25 13:33:24

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

After today's update of the Linux kernel to 3.10, I can not start X using the proprietary nvidia driver on my IdeaPad Y500 laptop (MBG2BMH with GeForce GT650M GPU).

When I try to do this, it takes a second or two in the "loading GLX" state, after which the screen goes black. My fan goes to max and after a few seconds, the system dies.
X logs don't show much:

[    49.888] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[    56.164] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please
[    56.164] (EE) NVIDIA(0):     check your system's kernel log for additional error
[    56.164] (EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[    56.164] (EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
[    56.164] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[    56.164] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[    56.164] (II) UnloadModule: "nvidia"
[    56.164] (II) UnloadSubModule: "shadow"
[    56.164] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[    56.164] (II) UnloadSubModule: "fb"
[    56.164] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

I will add a kernel log after rebooting, because I seem to have lost it.
I think the relevant message read "GPU fell off the bus", which I think indicates a crash of the GPU driver.

After rolling back to 3.9.9, the issue is gone.

My xorg.conf (and xorg.conf.d) does not contain anything special (only a DPI fix). I tried removing it, but the issue is still there.

EDIT: I seem to be unable to get a kernel log for these sessions.
Journalctl simply does not show the failing session.
I don't know why I did get a log before. It happened on a linux-ck build with a couple of modifications, a while back (and the logs seem to be gone).
I'll try again later, making sure I sync.

Last edited by TBoshoven (2013-07-25 13:57:22)

Offline

#2 2013-07-25 15:46:30

drog
Member
From: Chile
Registered: 2012-07-03
Posts: 30
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

i have the same problem with bumblebee

optirun -vv steam
[ 1565.862618] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1565.862854] [INFO]Configured driver: nvidia
[ 1565.862995] [DEBUG]optirun version 3.2.1 starting...
[ 1565.863013] [DEBUG]Active configuration:
[ 1565.863020] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1565.863027] [DEBUG] X display: :8
[ 1565.863033] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/nvidia:/usr/lib32/nvidia
[ 1565.863039] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[ 1565.863042] [DEBUG] Accel/display bridge: auto
[ 1565.863046] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[ 1565.863050] [DEBUG] VGLrun extra options: 
[ 1565.863054] [DEBUG] Primus LD Path: /usr/lib/primus:/usr/lib32/primus
[ 1565.863077] [DEBUG]Using auto-detected bridge virtualgl
[ 1565.876742] [INFO]Response: No - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[ 1565.876783] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[ 1565.876794] [DEBUG]Socket closed.
[ 1565.876826] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
[ 1565.876840] [DEBUG]Killing all remaining processes.

Offline

#3 2013-07-25 16:31:34

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Drog, do you happen to have the kernel log?

Offline

#4 2013-07-25 20:02:27

xunil
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 1

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

I am also having the same issue and experiencing the same symptoms.

Thinkpad W530, Nvidia Quadro K1000M - Discrete graphics mode

I also need to boot with the noapic flag. I don't know if this makes a difference or not.

Offline

#5 2013-07-25 20:11:59

Daerandin
Member
From: Norway
Registered: 2013-05-07
Posts: 150

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Having the exact same issue here on my Asus G75VX, Nvidia geforce GTX 670 MX. When I want to start x, it gets to the point where the dekstop would normally start (Loading extension GLX) and then my computer just shuts off.

Downgrading packages fixes the issue for me.

I started a topic on this in the pacman section, but nonody has commented yet. I wonder if this is an issue only on laptops.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=167200

Offline

#6 2013-07-25 20:18:23

colinazzam
Member
From: Denver
Registered: 2012-12-27
Posts: 24
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

I have the same issue on a Lenovo y500 as well. So far I have just downgraded the kernel and driver to fix the issue.

Offline

#7 2013-07-25 20:28:25

pcl
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 1

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Same issue on a W530. Resolved by downgrading as well.

Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: GPU at 0000:01:00.0 has fallen off the bus.
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: os_pci_init_handle: invalid context!
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: os_pci_init_handle: invalid context!
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: GPU at 0000:01:00.0 has fallen off the bus.
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: os_pci_init_handle: invalid context!
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: os_pci_init_handle: invalid context!
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: RmInitAdapter failed! (0x25:0x28:1148)
Jul 25 16:02:20 nwa kernel: NVRM: rm_init_adapter(0) failed

Offline

#8 2013-07-25 22:32:21

Adler
Member
From: Brazil
Registered: 2009-06-13
Posts: 5

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Same problem here. Lenovo IdeaPad Y580, Nvidia GTX 660M. Bumblebee stopped working after the kernel update.

Offline

#9 2013-07-26 06:38:12

grey.kinglet
Member
From: Munich, Germany
Registered: 2013-01-14
Posts: 2

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

As of yet, the proprietary Nvidia driver does not support kernel 3.10 and a certain patch has to be applied in order to compile it. This patch has a side effect of breaking Bumblebee and potentially some boot configurations.

Should you need to use Bumblebee right now - rollback to an earlier kernel is the way to go. Otherwise you'd have to wait until Nvidia fixes the driver and/or Bumblebee developers introduce a workaround.

Last edited by grey.kinglet (2013-07-26 06:38:31)

Offline

#10 2013-07-26 11:07:21

drasticraft
Member
From: mars
Registered: 2013-07-05
Posts: 55
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

It's generally preferred to use Nouveau over the proprietary drivers.
Try un-installing nvidia by doing

pacman -Rsnc nvidia nvidia-utils

And removing your X configurations. If you don't, X will look for the old driver, and when it can't find that module, it will crash.
Then start X. See if it works.


If nouveau does not work, simply re-install nvidia and

pacman -Rsnc nouveau

I use the Rsnc switches instead of just -R because it pretty much removes all traces of that package and everything that depends on it. It's a nice combo especially when you're troubleshooting.

Offline

#11 2013-07-26 12:07:09

pbCyanide
Member
Registered: 2012-06-15
Posts: 30

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

also, Lenovo Ideapad Y580, Nvidia 660M and after the kernel update bumblebee doesn't work... But i need new kernel because of the alx-module... although I don't need bumblebee right now, so I can wait for a fix/workaround...

[cyanide@EVE ~]$ optirun -b primus -vv glxspheres 
[79909.354597] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[79909.354974] [DEBUG]optirun version 3.2.1 starting...
[79909.354984] [DEBUG]Active configuration:
[79909.354988] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[79909.354991] [DEBUG] X display: :8
[79909.354993] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/nvidia:/usr/lib32/nvidia
[79909.354996] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[79909.354999] [DEBUG] Accel/display bridge: primus
[79909.355001] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[79909.355004] [DEBUG] VGLrun extra options: 
[79909.355007] [DEBUG] Primus LD Path: /usr/lib/primus:/usr/lib32/primus
[79909.365514] [INFO]Response: No - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)

[79909.365545] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)

[79909.365552] [DEBUG]Socket closed.
[79909.365582] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
[79909.365590] [DEBUG]Killing all remaining processes.

Offline

#12 2013-07-26 12:14:19

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Topic on NVidia forums

Also, I feel like these are two separate issues, unless the Bumblebee issue also causes the system crash...

Offline

#13 2013-07-29 17:12:04

colinazzam
Member
From: Denver
Registered: 2012-12-27
Posts: 24
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

The new nvidia driver and kernel from testing didn't resolve the issue for me on the Y500. I guess I get to wait longer.

Offline

#14 2013-07-29 23:41:10

lucasheringer
Member
From: Campinas - Brazil
Registered: 2010-12-02
Posts: 10

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Same issue here on my y500. Just downgrade to the last kernel and nvidia modules and got the X working again.
Didn't try any other drivers.

Anyone knows how is the SLI support on this new kernel?
Thanks.

Offline

#15 2013-08-04 21:06:07

cookiecaper
Member
Registered: 2007-09-22
Posts: 196

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

This seems to affect all Optimus-capable motherboards, even if Optimus is off. Does anyone have a contradictory data point? Are there Optimus motherboards out there that are NOT experiencing this? It doesn't affect my desktop system, which does not have Optimus (obviously).

I have a fairly recent non-Optimus nvidia laptop that I will try to install 3.10 on, and see if it hits the same issue.

Offline

#16 2013-08-05 04:12:36

unikum
Member
From: Russia
Registered: 2010-09-04
Posts: 151
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Same here with Acer Aspire V3-771G-53216G75Maii.

Offline

#17 2013-08-05 19:07:28

colinazzam
Member
From: Denver
Registered: 2012-12-27
Posts: 24
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

I do not have Optimus and I have the problem. I have a single dedicated video card (NVIDIA GeForce 750M).

The problem remains with the new nvidia 319.32-6 (testing) and the 3.10 kernel here.

Offline

#18 2013-08-05 19:50:10

colinazzam
Member
From: Denver
Registered: 2012-12-27
Posts: 24
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

So this is odd...

There is a brand new driver on NVIDIA's website 319.31-15 so I decided to download it and install it. X still wouldn't load so I tried to go back to nouveau. I couldn't get that either. Here is the odd part...When I boot up the computer, X will not load with just nvidia loaded...however, if I modprobe nouveau it loads. It's like I am using two drivers. The NVIDIA screen comes up and the driver settings are there with this latest build. I don't know what to make of it.

Offline

#19 2013-08-06 00:27:47

Jodell
Member
Registered: 2009-10-09
Posts: 285

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Nvidia released the 325.15 drivers today that fixes the incompatibility with the 3.10 kernel.

Offline

#20 2013-08-06 02:21:17

colinazzam
Member
From: Denver
Registered: 2012-12-27
Posts: 24
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

EDIT: It is in the repos now and I can confirm that it works for me on the Lenovo Y500 with an NVIDIA GeForce 750M.

Last edited by colinazzam (2013-08-06 15:21:16)

Offline

#21 2013-08-06 19:27:13

cmm7825
Member
Registered: 2012-04-08
Posts: 22

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Same problem on ideapad y510p

Offline

#22 2013-08-06 20:07:38

TBoshoven
Member
Registered: 2013-07-25
Posts: 44

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

colinazzam wrote:

EDIT: It is in the repos now and I can confirm that it works for me on the Lenovo Y500 with an NVIDIA GeForce 750M.

I have just updated and it does not work for me on the Lenovo Y500 with the 650M.

This is getting really annoying. I have to manually downgrade quite a few packages every time I test...

Offline

#23 2013-08-06 20:34:20

Daerandin
Member
From: Norway
Registered: 2013-05-07
Posts: 150

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

The problems still remains for me as well, and I had to downgrade again to be able to start x without the computer dying.

Offline

#24 2013-08-06 21:50:34

drog
Member
From: Chile
Registered: 2012-07-03
Posts: 30
Website

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

The problem persist for me with:

local/linux 3.10.5-1 (base)
    The Linux kernel and modules
local/bumblebee 3.2.1-3
    NVIDIA Optimus support for Linux through VirtualGL
local/nvidia 325.15-1
    NVIDIA drivers for linux
local/nvidia-utils 325.15-1
    NVIDIA drivers utilities

Xorg.8.log

[   414.008] 
X.Org X Server 1.14.2
Release Date: 2013-06-25
[   414.008] X Protocol Version 11, Revision 0
[   414.008] Build Operating System: Linux 3.9.7-1-ARCH x86_64 
[   414.008] Current Operating System: Linux drog-laptop 3.10.5-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Mon Aug 5 08:04:22 CEST 2013 x86_64
[   414.008] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-linux root=UUID=2d778b92-8e56-41d2-a238-cb1ea674849b ro quiet
[   414.008] Build Date: 01 July 2013  10:48:42AM
[   414.008]  
[   414.008] Current version of pixman: 0.30.0
[   414.008] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   414.008] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   414.008] (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Tue Aug  6 14:58:48 2013
[   414.022] (++) Using config file: "/etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia"
[   414.022] (++) Using config directory: "/etc/bumblebee/xorg.conf.d"
[   414.033] (==) ServerLayout "Layout0"
[   414.033] (==) No screen section available. Using defaults.
[   414.033] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   414.033] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   414.033] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[   414.033] (**) |   |-->Device "DiscreteNvidia"
[   414.033] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   414.033] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
[   414.033] (**) Option "AutoAddGPU" "false"
[   414.033] (**) Not automatically adding devices
[   414.033] (==) Automatically enabling devices
[   414.033] (**) Not automatically adding GPU devices
[   414.034] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[   414.034] 	Entry deleted from font path.
[   414.034] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[   414.034] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[   414.034] 	Entry deleted from font path.
[   414.034] 	(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[   414.034] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/misc/,
	/usr/share/fonts/TTF/,
	/usr/share/fonts/OTF/,
	/usr/share/fonts/Type1/
[   414.034] (++) ModulePath set to "/usr/lib/nvidia/xorg/,/usr/lib/xorg/modules"
[   414.034] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
[   414.034] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
[   414.034] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
	Using the default mouse configuration.
[   414.034] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
	Using the default keyboard configuration.
[   414.034] (II) Loader magic: 0x7fdc20
[   414.034] (II) Module ABI versions:
[   414.034] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   414.034] 	X.Org Video Driver: 14.1
[   414.034] 	X.Org XInput driver : 19.1
[   414.034] 	X.Org Server Extension : 7.0
[   414.034] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[   414.034] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[   414.034] setversion 1.4 failed
[   414.035] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0fd1:144d:c650 rev 161, Mem @ 0xf0000000/16777216, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/33554432, I/O @ 0x00003000/128
[   414.036] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[   414.036] Initializing built-in extension SHAPE
[   414.036] Initializing built-in extension MIT-SHM
[   414.036] Initializing built-in extension XInputExtension
[   414.036] Initializing built-in extension XTEST
[   414.036] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[   414.036] Initializing built-in extension SYNC
[   414.036] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[   414.036] Initializing built-in extension XC-MISC
[   414.036] Initializing built-in extension SECURITY
[   414.036] Initializing built-in extension XINERAMA
[   414.036] Initializing built-in extension XFIXES
[   414.036] Initializing built-in extension RENDER
[   414.036] Initializing built-in extension RANDR
[   414.036] Initializing built-in extension COMPOSITE
[   414.036] Initializing built-in extension DAMAGE
[   414.036] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[   414.036] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[   414.036] Initializing built-in extension RECORD
[   414.036] Initializing built-in extension DPMS
[   414.036] Initializing built-in extension X-Resource
[   414.036] Initializing built-in extension XVideo
[   414.036] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[   414.036] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[   414.036] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[   414.036] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[   414.036] Initializing built-in extension DRI2
[   414.036] (II) LoadModule: "glx"
[   414.064] (II) Loading /usr/lib/nvidia/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   415.388] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[   415.388] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   415.388] 	Module class: X.Org Server Extension
[   415.388] (II) NVIDIA GLX Module  325.15  Wed Jul 31 18:12:00 PDT 2013
[   415.424] Loading extension GLX
[   415.424] (II) LoadModule: "nvidia"
[   415.424] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   415.575] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   415.575] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   415.575] 	Module class: X.Org Video Driver
[   415.586] (II) LoadModule: "mouse"
[   415.586] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
[   415.598] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
[   415.598] 	compiled for 1.14.0, module version = 1.9.0
[   415.598] 	Module class: X.Org XInput Driver
[   415.598] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
[   415.598] (II) LoadModule: "kbd"
[   415.599] (WW) Warning, couldn't open module kbd
[   415.599] (II) UnloadModule: "kbd"
[   415.599] (II) Unloading kbd
[   415.599] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
[   415.599] (II) NVIDIA dlloader X Driver  325.15  Wed Jul 31 17:50:57 PDT 2013
[   415.599] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   415.599] (--) using VT number 7

[   415.614] (II) Loading sub module "fb"
[   415.614] (II) LoadModule: "fb"
[   415.614] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   415.631] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   415.631] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.0.0
[   415.631] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   415.631] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[   415.631] (II) Loading sub module "wfb"
[   415.631] (II) LoadModule: "wfb"
[   415.631] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[   415.647] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[   415.647] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.0.0
[   415.647] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   415.647] (II) Loading sub module "shadow"
[   415.647] (II) LoadModule: "shadow"
[   415.647] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[   415.648] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[   415.648] 	compiled for 1.14.2, module version = 1.1.0
[   415.648] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   415.648] (II) Loading sub module "ramdac"
[   415.648] (II) LoadModule: "ramdac"
[   415.648] (II) Module "ramdac" already built-in
[   415.668] (II) NVIDIA(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[   415.668] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[   415.668] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[   415.668] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[   415.668] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "NoLogo" "true"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "ProbeAllGpus" "false"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "UseEDID" "false"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "UseDisplayDevice" "none"
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Ignoring EDIDs
[   415.669] (**) NVIDIA(0): Option "UseDisplayDevice" set to "none"; enabling NoScanout
[   415.669] (**) NVIDIA(0):     mode
[   421.681] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please
[   421.681] (EE) NVIDIA(0):     check your system's kernel log for additional error
[   421.681] (EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   421.681] (EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
[   421.681] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[   421.681] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[   421.681] (II) UnloadModule: "nvidia"
[   421.681] (II) UnloadSubModule: "shadow"
[   421.681] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[   421.681] (II) UnloadSubModule: "fb"
[   421.681] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   421.681] (EE) 
Fatal server error:
[   421.681] (EE) no screens found(EE) 
[   421.681] (EE) 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   421.681] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
[   421.681] (EE) 
[   421.681] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.

dmesg

[   26.065828] bbswitch: version 0.7
[   26.065841] bbswitch: Found integrated VGA device 0000:00:02.0: \_SB_.PCI0.GFX0
[   26.065850] bbswitch: Found discrete VGA device 0000:01:00.0: \_SB_.PCI0.PEG0.PEGP
[   26.066059] bbswitch: detected an Optimus _DSM function
[   26.066076] pci 0000:01:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[   26.066122] bbswitch: Succesfully loaded. Discrete card 0000:01:00.0 is on
[   26.068197] bbswitch: disabling discrete graphics
[   26.119240] pci 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D3cold
[   26.258241] systemd-logind[1007]: Linked /tmp/.X11-unix/X0 to /run/user/1000/X11-display.
[   26.325508] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   33.492411] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[   33.492451] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[   37.846847] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   38.221072] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[   38.221110] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[   45.372589] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   48.517700] wlp2s0: authenticate with 00:25:c4:5a:3b:e1
[   48.537543] wlp2s0: send auth to 00:25:c4:5a:3b:e1 (try 1/3)
[   48.539639] wlp2s0: authenticated
[   48.539671] ath9k 0000:02:00.0 wlp2s0: disabling HT/VHT due to WEP/TKIP use
[   48.540740] wlp2s0: associate with 00:25:c4:5a:3b:e1 (try 1/3)
[   48.544916] wlp2s0: RX AssocResp from 00:25:c4:5a:3b:e1 (capab=0x431 status=0 aid=2)
[   48.545097] wlp2s0: associated
[   48.545113] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0: link becomes ready
[   51.051628] EXT4-fs (sda7): re-mounted. Opts: data=ordered,commit=0
[   51.539082] EXT4-fs (sda8): re-mounted. Opts: data=ordered,commit=0
[   95.719761] nf_conntrack: automatic helper assignment is deprecated and it will be removed soon. Use the iptables CT target to attach helpers instead.
[  396.531583] usb 1-4: USB disconnect, device number 2
[  397.445922] usb 1-4: new low-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[  397.463231] usb 1-4: ep 0x81 - rounding interval to 64 microframes, ep desc says 80 microframes
[  397.465641] input: USB Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-4/1-4:1.0/input/input14
[  397.466186] hid-generic 0003:15D9:0A33.0002: input,hidraw0: USB HID v1.10 Mouse [USB Mouse] on usb-0000:00:14.0-4/input0
[  408.307902] bbswitch: enabling discrete graphics
[  408.447228] pci 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
[  414.455675] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[  414.455679] Disabling lock debugging due to kernel taint
[  414.460793] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
[  414.461133] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20130102 for 0000:01:00.0 on minor 1
[  414.461140] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  325.15  Wed Jul 31 18:50:56 PDT 2013
[  416.186061] nvidia 0000:01:00.0: irq 47 for MSI/MSI-X
[  422.155242] NVRM: GPU at 0000:01:00.0 has fallen off the bus.
[  422.175315] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x25:0x28:1157)
[  422.175324] NVRM: rm_init_adapter(0) failed
[  457.892854] bbswitch: enabling discrete graphics
[  467.532288] bbswitch: enabling discrete graphics
[  467.532300] nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
[  467.542607] nvidia 0000:01:00.0: Refused to change power state, currently in D3
[  562.917909] bbswitch: enabling discrete graphics
[  562.917923] nvidia 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0

Offline

#25 2013-08-07 03:11:34

gsilvers
Member
Registered: 2013-06-22
Posts: 11

Re: Lenovo IdeaPad Y500, Linux 3.10, NVidia driver crashes

Same Here, Acer Aspire Timeline M5
I5 3317U
HD4000+640mle
Linux 3.10.5-1
Nvidia Binary 325.15-1

If I run any sort of primus or optirun my fan will actually kick on but I still get the same error:

[  397.548769] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[  397.548804] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
[  200.816773] bbswitch: enabling discrete graphics
[  200.877620] pci 0000:01:00.0: power state changed by ACPI to D0
[  200.982862] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[  200.982868] Disabling lock debugging due to kernel taint
[  200.990267] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:01:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=none
[  200.990533] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20130102 for 0000:01:00.0 on minor 1
[  200.990541] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  325.15  Wed Jul 31 18:50:56 PDT 2013
[  201.188517] nvidia 0000:01:00.0: irq 49 for MSI/MSI-X
[  206.133392] NVRM: GPU at 0000:01:00.0 has fallen off the bus.
[  206.166968] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x25:0x28:1157)
[  206.166978] NVRM: rm_init_adapter(0) failed
[  397.746284] bbswitch: enabling discrete graphics

Offline

Board footer

Powered by FluxBB