You are not logged in.

#1 2013-11-18 15:34:42

Habi
Member
Registered: 2013-11-18
Posts: 24

failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

Above error occured when trying to run this command.

pacman -S xorg-server-utils xorg-xinit

I came to know that everytime I use pacman command, I get that error.

First I thought that may be due to interenet problem. But, when I used ping -c 3 google.com , it worked fine. Still, I can't find out the problem. I'm using 64 bit of Arch linux. I've already configured pacman.conf too.

Last edited by Habi (2013-11-18 16:57:47)

Offline

#2 2013-11-18 17:20:27

Scimmia
Bug Wrangler
Registered: 2012-09-01
Posts: 4,977

Re: failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

Are you chrooted into the system? Booted up?

What did you configure in pacman.conf?

Offline

#3 2013-11-18 17:41:18

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 5,265

Re: failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

Do you have a separate /var partition? Can you confirm whether or not /var/lib/pacman exists?


Sakura:-
Mobo: ASUS P8Z77-V PRO // Processor: Intel Core i7-3770K 3.4GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 Ti // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR3 (@ 2133MHz) // Storage: 1x 3TB Seagate SATAII 5x 1TB Samsung SATAII, 2x 120GB Corsair SSD

Offline

#4 2013-11-18 18:07:07

Habi
Member
Registered: 2013-11-18
Posts: 24

Re: failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

@Scimmia I added the following lines to the bottom of the config file:
[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

@WorMzy Yes, I've seperate partition for /var , /home, /root and /data directory and /var is in /dev/sda4.

Offline

#5 2013-11-18 18:08:37

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,428

Re: failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

Are all these partitions mounted?

WorMzy wrote:

Can you confirm whether or not /var/lib/pacman exists?

Offline

#6 2013-11-18 18:25:33

Habi
Member
Registered: 2013-11-18
Posts: 24

Re: failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

I knew where I went wrong. I forgot to mount that /var partition. Now, problem solved. Thanks everyone.

Offline

#7 2013-11-18 18:38:10

karol
Archivist
Registered: 2009-05-06
Posts: 25,428

Re: failed to initialize alpm library(couldn't find or read directory)

Next time please search before posting https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 0#p1288460


Please remember to mark the thread as solved https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=130309

Offline

Board footer

Powered by FluxBB