You are not logged in.

#1 2022-06-09 12:30:11

mouseman
Member
From: Outta nowhere
Registered: 2014-04-04
Posts: 284

xfce4 session wont open after updates (a rollback resolves)

maybe this helps someone running into the same issue with updates today. Its only a workaround I don't have permanent solution so any help is still welcome of course.

The updates:

[2022-06-09T12:55:33+0200] [ALPM] upgraded krb5 (1.19.3-1 -> 1.19.3-3)
[2022-06-09T12:55:34+0200] [ALPM] upgraded python (3.10.4-2 -> 3.10.5-1)
[2022-06-09T12:55:43+0200] [ALPM] upgraded ansible (5.8.0-1 -> 5.9.0-1)
[2022-06-09T12:55:43+0200] [ALPM] upgraded boost-libs (1.78.0-2 -> 1.78.0-3)
[2022-06-09T12:55:48+0200] [ALPM] upgraded boost (1.78.0-2 -> 1.78.0-3)
[2022-06-09T12:55:48+0200] [ALPM] upgraded libgpg-error (1.45-1 -> 1.45-2)
[2022-06-09T12:55:48+0200] [ALPM] upgraded btrfs-progs (5.18-1 -> 5.18.1-1)
[2022-06-09T12:55:48+0200] [ALPM] upgraded libx11 (1.8-1 -> 1.8.1-1)
[2022-06-09T12:55:48+0200] [ALPM] upgraded libnftnl (1.2.1-1 -> 1.2.2-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded discord (0.0.17-1 -> 0.0.18-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded edk2-ovmf (202202-2 -> 202205-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded grub (2:2.06-5 -> 2:2.06.r261.g2f4430cc0-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded gssproxy (0.9.1-1 -> 0.9.1-2)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded lv2 (1.18.2-1 -> 1.18.4-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded serd (0.30.10-1 -> 0.30.12-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded sord (0.16.8-1 -> 0.16.10-1)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded sratom (0.6.8-3 -> 0.6.10-2)
[2022-06-09T12:55:49+0200] [ALPM] upgraded lilv (0.24.12-4 -> 0.24.14-1)
[2022-06-09T12:55:51+0200] [ALPM] upgraded linux (5.18.1.arch1-1 -> 5.18.2.arch1-1)
[2022-06-09T12:55:51+0200] [ALPM] upgraded mtools (1:4.0.39-1 -> 1:4.0.40-1)
[2022-06-09T12:55:52+0200] [ALPM] upgraded nm-connection-editor (1.26.0-1 -> 1.28.0-1)
[2022-06-09T12:55:52+0200] [ALPM] upgraded network-manager-applet (1.26.0-1 -> 1.28.0-1)
[2022-06-09T12:55:52+0200] [ALPM] upgraded openmpi (4.1.2-1 -> 4.1.4-1)
[2022-06-09T12:55:52+0200] [ALPM] upgraded python-pylint (2.13.8-1 -> 2.14.1-1)
[2022-06-09T12:55:52+0200] [ALPM] upgraded python-zipp (3.8.0-1 -> 3.8.0-2)
[2022-06-09T12:55:52+0200] [ALPM] upgraded qt5-base (5.15.4+kde+r146-1 -> 5.15.4+kde+r152-1)
[2022-06-09T12:55:53+0200] [ALPM] upgraded qt5-webengine (5.15.9-3 -> 5.15.10-1)
[2022-06-09T12:55:53+0200] [ALPM] upgraded sudo (1.9.10-1 -> 1.9.11.p1-1)
[2022-06-09T12:55:53+0200] [ALPM] upgraded syncthing (1.20.1-1 -> 1.20.2-1)
[2022-06-09T12:55:53+0200] [ALPM] upgraded upower (0.99.18-1 -> 0.99.19-1)
[2022-06-09T12:55:58+0200] [ALPM] upgraded vivaldi (5.3.2679.38-1 -> 5.3.2679.51-1)
[2022-06-09T12:59:29+0200] [ALPM] upgraded webex-bin (42.5.0.22187-1 -> 42.6.0.22565-1)

The problem is that after logging in, the session stays back with a mouse pointer and nothing happens for several minutes, then it drops back to the login screen.

Parts of Xorg.0.log:

[   607.716] (**) Option "fd" "23"
[   607.716] (II) event2  - Power Button: device removed
...
[   607.718] (**) Option "fd" "32"
[   607.718] (II) event4  - ThinkPad Extra Buttons: device removed
[   607.802] (II) systemd-logind: got pause for 13:66
[   607.802] (II) systemd-logind: got pause for 13:64
...
[   609.116] (II) systemd-logind: got resume for 226:0
[   609.117] (II) intel(0): switch to mode 1920x1080@60.0 on eDP1 using pipe 0, position (0, 0), rotation normal, reflection none
...
[  1063.837] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1063.838] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:68
[  1063.856] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1063.856] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:67
[  1063.892] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1063.893] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:80
[  1063.936] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1063.936] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:79
[  1063.976] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1063.976] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:71
[  1064.023] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1064.023] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:64
[  1064.057] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1064.057] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:70
[  1064.101] (II) UnloadModule: "libinput"
[  1064.101] (II) systemd-logind: releasing fd for 13:66
[  1064.122] (EE) intel(0): Failed to set backlight intel_backlight for output eDP1, disabling
[  1064.125] (WW) xf86CloseConsole: KDSETMODE failed: Input/output error
[  1064.125] (WW) xf86CloseConsole: VT_GETMODE failed: Input/output error
[  1064.125] (WW) xf86OpenConsole: VT_GETSTATE failed: Input/output error
[  1064.127] (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.

I cleared my home to ensure it wasnt caused by some setting in my homedir, saved session, etc. This didn't help.

I looked over the packages that got updated and rolled back the following packages:

extra/boost       1.78.0-2        1.78.0-3          0.06 MiB               
extra/boost-libs  1.78.0-2        1.78.0-3          0.01 MiB               
core/gssproxy     0.9.1-1         0.9.1-2           0.00 MiB               
core/krb5         1.19.3-1        1.19.3-3         -0.07 MiB               
extra/liblouis    3.21.0-1        3.22.0-1          0.10 MiB       2.16 MiB
core/libnftnl     1.2.1-1         1.2.2-1           0.00 MiB               
core/libverto                     0.3.2-4           0.07 MiB               
extra/libx11      1.8-1           1.8.1-2           0.00 MiB       2.05 MiB
core/linux        5.18.1.arch1-1  5.18.2.arch1-1   -0.41 MiB 

I tried the kernel first, but that didn't resolve so then I did the others and removed the new gssproxy dependency libverto.

Maybe not all of these are causing the issue but it helped me for now. its not a real solution of course.

Last edited by mouseman (2022-06-09 12:32:33)

Offline

#3 2022-06-09 12:41:19

mouseman
Member
From: Outta nowhere
Registered: 2014-04-04
Posts: 284

Re: xfce4 session wont open after updates (a rollback resolves)

If those would have been posted in pacman upgrade issues where I looked and searched, I would have actually found those wink

Offline

Board footer

Powered by FluxBB