You are not logged in.

#1 2012-07-27 10:11:11

MindlessXD
Member
Registered: 2007-11-08
Posts: 18

[SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

After updating the (~2-month backlog of) packages on an Arch Linux VPS, I can no longer get netcfg to bring up eth0 with an IPv6 gateway.  However, if I bring up eth0 manually, it works...

[root@inception ~]# ifconfig
lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 16436  metric 1
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

[root@inception ~]# lsmod
Module                  Size  Used by
evdev                   9370  0
pcspkr                  1819  0
ext4                  374587  1
crc16                   1359  1 ext4
jbd2                   71543  1 ext4
mbcache                 5977  1 ext4
xen_netfront           17247  0
xen_blkfront           12625  2
xenbus_probe_frontend     3239  2 xen_blkfront,xen_netfront
[root@inception ~]# rc.d start net-profiles
:: eth0 up                                                                [BUSY] RTNETLIN
K answers: No route to host
 > Adding gateway 2a00:7b80:3008::1 failed
                                                                          [FAIL]
 > No profile started.
[root@inception ~]# ifconfig eth0 up
[root@inception ~]# rc.d start net-profiles
:: eth0 up                                                                [DONE]
[root@inception ~]# cat /etc/network.d/eth0
CONNECTION='ethernet'
DESCRIPTION='Ethernet 0'
INTERFACE='eth0'

IP='static'
ADDR='xx.xx.xxx.xxx'
GATEWAY='77.95.224.1'

IP6='static'
ADDR6=('xxxx:xxxx:xxxx:x::xxxx:xxxx' 'xxxx:xxxx:xxxx:x::xxxx:xxxx' 'xxxx:xxxx:xxxx:x::xxx
x:xxxx' 'xxxx:xxxx:xxxx:x::xxx:xxxx' 'xxxx:xxxx:xxxx:x::xxxx:xxxx')
GATEWAY6='2a00:7b80:3008::1'

DNS=('8.8.8.8' '8.8.4.4' '2001:4860:4860::8888' '2001:4860:4860::8844')

[root@inception ~]# uname -a
Linux inception 3.0.38-1-lts #1 SMP PREEMPT Fri Jul 20 09:22:28 CEST 2012 x86_64 GNU/Linu
x

I don't know if I borked something during the package upgrades -- there were those couple announced ones that required minor manual intervention.  Any ideas?

Last edited by MindlessXD (2013-01-26 16:44:42)

Offline

#2 2012-07-28 06:23:27

anonova
Member
Registered: 2009-07-22
Posts: 23

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

I have a pretty similar setup (lts kernel, kvm vps, net-profiles for static ipv6), and I'm having the same issue. Before, I had to load the ipv6 module at boot time for it to work, but this doesn't seem to be the case anymore. And you're right, manually bring up the interface and restarting net-profiles works. I take that back; despite it saying done, it actually didn't do anything.

Last edited by anonova (2012-07-28 06:38:30)

Offline

#3 2012-07-30 00:32:56

anonova
Member
Registered: 2009-07-22
Posts: 23

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

Well, I've narrowed it down to having something to do with the new netcfg package. I downgraded 2.8.8-1 => 2.8.5-3 => 2.8.5-1 until I hit 2.8.3-1, which didn't fail at adding the ipv6 gateway. I don't have netcfg 2.8.4-1 cached, so I didn't try that version. MindlessXD, can you try downgrading netcfg to confirm this regression?

Also, just for reference, adding the ipv6 module is not necessary anymore. It's built into the kernel now.

Offline

#4 2012-07-30 03:14:31

MindlessXD
Member
Registered: 2007-11-08
Posts: 18

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

anonova wrote:

And you're right, manually bring up the interface and restarting net-profiles works. I take that back; despite it saying done, it actually didn't do anything.

Strange; that makes it work for me.

anonova wrote:

Well, I've narrowed it down to having something to do with the new netcfg package. I downgraded 2.8.8-1 => 2.8.5-3 => 2.8.5-1 until I hit 2.8.3-1, which didn't fail at adding the ipv6 gateway. I don't have netcfg 2.8.4-1 cached, so I didn't try that version. MindlessXD, can you try downgrading netcfg to confirm this regression?

Rolling back to 2.8.3-1 did indeed fix the issue.

Offline

#5 2012-07-30 10:12:54

jouke
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 63

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

Thanks for the bisection. It kind of suggests that https://projects.archlinux.org/netcfg.g … /?id=5ac72 is the culprit, although I don't yet see why.
Could you post the output of

NETCFG_DEBUG="yes" netcfg eth0

Offline

#6 2012-07-30 19:23:20

anonova
Member
Registered: 2009-07-22
Posts: 23

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

(I've changed the IP addresses.)

# cat /etc/network.d/eth0     
INTERFACE="eth0"
DESCRIPTION="static IP for eth0"
CONNECTION="ethernet"

IP="static"
ADDR="204.51.26.215"
GATEWAY="204.51.26.1"

IP6="static"
ADDR6=(2402:4400:2:16c1::1/64)
GATEWAY6="2402:4400:2::2"

# netcfg -v
netcfg v2.8.3

# NETCFG_DEBUG="yes" netcfg eth0
DEBUG: Loading profile eth0
DEBUG: Configuring interface eth0
:: eth0 up DEBUG: status reported to profile_up as: 
DEBUG: Loading profile eth0
DEBUG: Configuring interface eth0
DEBUG: ethernet_up ifup
DEBUG: ethernet_up ip addr add 204.51.26.215/24 brd + dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip route add default via 204.51.26.1 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 addr add 2402:4400:2:16c1::1/64 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 route replace default via 2402:4400:2::2 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 addr show dev eth0 tentative
DEBUG: ethernet_up hostname galloway
[done]

# netcfg -v
netcfg v2.8.8

# NETCFG_DEBUG="yes" netcfg eth0
DEBUG: Loading profile eth0
DEBUG: Configuring interface eth0
:: eth0 up DEBUG: status reported to profile_up as: 
DEBUG: Loading profile eth0
DEBUG: Configuring interface eth0
DEBUG: ethernet_up bring_interface up eth0
DEBUG: ethernet_up ip addr add 204.51.26.215/24 brd + dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip route add default via 204.51.26.1 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 addr add 2402:4400:2:16c1::1/64 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 route replace default via 2402:4400:2::2 dev eth0
RTNETLINK answers: No route to host
Adding gateway 2402:4400:2::2 failed
DEBUG: profile_up connect failed
[fail]

Offline

#7 2012-07-31 10:33:39

jouke
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 63

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

Hmm, that doesn't really clarify anything. Could you try adding "sleep 3" on line 32 of /usr/lib/network/connections/ethernet and see if it helps?

Offline

#8 2012-07-31 16:25:44

anonova
Member
Registered: 2009-07-22
Posts: 23

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

jouke, yep, that did it! I tried both 1 and 2 seconds as well, but they're too short. 3 seems to work consistently.

Offline

#9 2012-08-01 11:19:41

jouke
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 63

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

Okay, that's something smile. Now if only I could see why this is the case hmm...

Offline

#10 2012-08-01 11:35:25

skanky
Member
From: WAIS
Registered: 2009-10-23
Posts: 1,838

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

Could it be that CARRIER_TIMEOUT needs to be longer? If the card is taking a few extra seconds to set up that could be the issue?
There was a recent issue that was solved by setting a longer CARRIER_TIMEOUT that had a similar behaviour. The issue was that dhcpcd was taking about 20 seconds to return.

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php … 3#p1082003


"...one cannot be angry when one looks at a penguin."  - John Ruskin
"Life in general is a bit shit, and so too is the internet. And that's all there is." - scepticisle

Offline

#11 2012-08-01 11:55:17

jouke
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 63

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

That's unlikely. Waiting for a carrier is done before going through dhcp and the timeout is dynamic.
Please replace /usr/lib/network/connections/ethernet with https://gist.github.com/3226171 and report back. If it works, it was a remainder of FS#28887.

Offline

#12 2012-08-03 02:12:44

anonova
Member
Registered: 2009-07-22
Posts: 23

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

No go on the new ethernet file. Again, adding sleep on line 31 makes it work.

# curl -o ethernet.new https://raw.github.com/gist/3226171/41e5baa829d431b55c6b6037c88de9f10af5ba20/ethernet
# rc.d stop net-profiles
# cd /usr/lib/network/connections
# cp ~/ethernet.new ethernet
# chown root:root ethernet
# chmod +x ethernet
# NETCFG_DEBUG="yes" netcfg eth0
DEBUG: Loading profile eth0
DEBUG: Configuring interface eth0
:: eth0 up DEBUG: status reported to profile_up as: 
DEBUG: Loading profile eth0
DEBUG: Configuring interface eth0
DEBUG: ethernet_up bring_interface up eth0
DEBUG: ethernet_up ip addr add 204.51.26.215/24 brd + dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip route add default via 204.51.26.1 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 addr add 2402:4400:2:16c1::1/64 dev eth0
DEBUG: ethernet_up ip -6 addr show dev eth0 tentative
DEBUG: ethernet_up ip -6 route replace default via 2402:4400:2::2 dev eth0
RTNETLINK answers: No route to host
Adding gateway 2402:4400:2::2 failed
DEBUG: profile_up connect failed
[fail]

Offline

#13 2012-08-03 10:35:25

jouke
Member
Registered: 2009-10-14
Posts: 63

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

The only thing I can think of now, is that the route that is missing is found through NDP. Is there a way to wait for NDP route advertisements? It could be that I'm entirely wrong, but this is the only thing I can think (limited IPv6 knowledge) of that could explain the situation.

Offline

#14 2013-01-26 16:44:26

MindlessXD
Member
Registered: 2007-11-08
Posts: 18

Re: [SOLVED] netcfg fails to add IPv6 gateway

I finally fixed my issue by adding

ROUTES6=('2a00:7b80:3008::1 dev eth0')

to /etc/network.d/eth0

Offline

Board footer

Powered by FluxBB