You are not logged in.

#1 2013-02-01 12:36:03

Mliquid
Member
Registered: 2012-11-10
Posts: 6

Screen corruption using xf86-video-ati on Vaio (KMS related maybe)

Hello dear archers,
I'm having some problems on my Sony Vaio sve1712z1e: as you can see into the picture, the display is like splitted in 2 and translated to the right.

imag0081uo.jpg

I suppose it's a problem related to the kernel modesetting / framebuffer because I tried to purge the radeon display driver installation and the same thing happened. The only way I found to show the CLI correctly it's by adding "nomodeset" into the kernel line at boot (anyways radeon drivers need kms enabled). I can't install catalyst drivers due to some invalid VBIOS error. Another piece of info: i tried to connect an external display to my laptop and the image on it is shown correctly, can't say the same about the internal display that keeps on flickering. I tried to recompile libdrm disabling intel, nouveau and so on but it was yet another unsuccessful attempt.

Here's my dmesg | grep drm log:

[    7.574501] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
[    7.878843] [drm] radeon defaulting to kernel modesetting.
[    7.878846] [drm] radeon kernel modesetting enabled.
[    7.878882] fb: conflicting fb hw usage radeondrmfb vs EFI VGA - removing generic driver
[    7.879333] [drm] initializing kernel modesetting (TURKS 0x1002:0x6841 0x104D:0x90AC).
[    7.879384] [drm] register mmio base: 0xC4000000
[    7.879385] [drm] register mmio size: 131072
[    7.879423] [drm] ACPI VFCT contains a BIOS for 01:00.0 1002:6841, size 21504
[    7.879472] [drm] Detected VRAM RAM=2048M, BAR=256M
[    7.879474] [drm] RAM width 128bits DDR
[    7.879613] [drm] radeon: 2048M of VRAM memory ready
[    7.879614] [drm] radeon: 512M of GTT memory ready.
[    7.879628] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
[    7.879630] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[    7.879702] [drm] radeon: irq initialized.
[    7.879706] [drm] GART: num cpu pages 131072, num gpu pages 131072
[    7.880178] [drm] probing gen 2 caps for device 8086:151 = 3/e
[    7.880181] [drm] PCIE gen 2 link speeds already enabled
[    7.880215] [drm] Loading TURKS Microcode
[    8.015844] [drm] PCIE GART of 512M enabled (table at 0x0000000000040000).
[    8.032388] [drm] ring test on 0 succeeded in 1 usecs
[    8.032574] [drm] ib test on ring 0 succeeded in 0 usecs
[    8.087742] [drm] radeon atom DIG backlight initialized
[    8.087749] [drm] Radeon Display Connectors
[    8.087752] [drm] Connector 0:
[    8.087755] [drm]   LVDS-1
[    8.087771] [drm]   DDC: 0x6560 0x6560 0x6564 0x6564 0x6568 0x6568 0x656c 0x656c
[    8.087772] [drm]   Encoders:
[    8.087773] [drm]     LCD1: INTERNAL_UNIPHY
[    8.087774] [drm] Connector 1:
[    8.087776] [drm]   HDMI-A-1
[    8.087777] [drm]   HPD1
[    8.087778] [drm]   DDC: 0x6430 0x6430 0x6434 0x6434 0x6438 0x6438 0x643c 0x643c
[    8.087779] [drm]   Encoders:
[    8.087780] [drm]     DFP1: INTERNAL_UNIPHY1
[    8.087781] [drm] Connector 2:
[    8.087782] [drm]   VGA-1
[    8.087784] [drm]   DDC: 0x64d8 0x64d8 0x64dc 0x64dc 0x64e0 0x64e0 0x64e4 0x64e4
[    8.087784] [drm]   Encoders:
[    8.087786] [drm]     CRT1: INTERNAL_KLDSCP_DAC1
[    8.087836] [drm] Internal thermal controller without fan control
[    8.088759] [drm] radeon: power management initialized
[    8.547524] [drm] fb mappable at 0xB0142000
[    8.547529] [drm] vram apper at 0xB0000000
[    8.547531] [drm] size 8294400
[    8.547532] [drm] fb depth is 24
[    8.547534] [drm]    pitch is 7680
[    8.547715] fbcon: radeondrmfb (fb0) is primary device
[    9.322323] fb0: radeondrmfb frame buffer device
[    9.322323] drm: registered panic notifier
[    9.322456] [drm] Initialized radeon 2.24.0 20080528 for 0000:01:00.0 on minor 0

Using: 3.7.5-1-ARCH
Controller: 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Thames [Radeon 7500M/7600M Series]

Ideas?

Last edited by Mliquid (2013-02-01 12:49:20)

Offline

#2 2013-02-01 13:05:21

headkase
Member
From: Canada
Registered: 2011-12-06
Posts: 1,410
Website

Re: Screen corruption using xf86-video-ati on Vaio (KMS related maybe)

Open source (xf86-video-ati) support for the 7xxx series of Radeons is still a mess:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=n … px=MTI3Njk

At this time if I was an owner of one I'd consider the proprietary driver:

https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Catalyst


We all make choices, but in the end, our choices make us.

Offline

#3 2013-02-01 14:36:02

t0m5k1
Member
From: overthere
Registered: 2012-02-10
Posts: 301

Re: Screen corruption using xf86-video-ati on Vaio (KMS related maybe)

sorry for this post as I have no solution to your issue but I would like to know what DM you have there & if you could share a link to your config for it please

gluck on your driver issue.


AMD Athlon 64 X2 4200+ - 8GB - GeForce 970 AwesomeWM (occasionally XFCE, i3)

If everything in life was easy, we would learn nothing!
Linux User: 401820   Last FM

Offline

#4 2013-02-02 08:23:05

Mliquid
Member
Registered: 2012-11-10
Posts: 6

Re: Screen corruption using xf86-video-ati on Vaio (KMS related maybe)

@headcase i'm not able to install catalyst drivers due to this: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=152629
@t0m5k1 it's kdm with Branding-starboard-arch-white theme

i tried a some live distros like linux mint and everything looks fine. Meh

Offline

#5 2013-02-05 10:43:18

ceceghini
Member
Registered: 2013-02-05
Posts: 1

Re: Screen corruption using xf86-video-ati on Vaio (KMS related maybe)

I'have the same problem.

I'have verified that the problem is with kernel 3.6.10 and later. With kernel 3.6.9 all works

Offline

Board footer

Powered by FluxBB