You are not logged in.

#1 2020-02-09 18:43:55

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

[SOLVED] Krita not opening

Hello Community,
I recently installed "krita" from package manager, but its crashing getting below error

Executable: krita PID: 1,513 Signal: Segmentation fault (11)

I updated the system for libraries update, but still same error.
Tried to open it in konsole and get following error

KCrash: crashing... crashRecursionCounter = 2
KCrash: Application Name = krita path = /usr/bin pid = 1286
KCrash: Arguments: /usr/bin/krita 
KCrash: Attempting to start /usr/lib/drkonqi from kdeinit
sock_file=/run/user/1000/kdeinit5__0

I am using arch linux with kde plasma as ui.

Need some support

Thankyou

Last edited by gulatihardik10 (2020-02-17 17:47:01)

Offline

#2 2020-02-09 18:57:21

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 9,410
Website

Re: [SOLVED] Krita not opening

gulatihardik10 wrote:

I recently installed "krita" from package manager,

Please elaborate. What is "package manager" in this context? Is your system up-to-date? Do you have any testing repositories enabled?


Sakura:-
Mobo: MSI X299 TOMAHAWK ARCTIC // Processor: Intel Core i7-7820X 3.6GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 5x 1TB HDD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#3 2020-02-09 18:57:48

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [SOLVED] Krita not opening

Could you generate a core dump and backtrace so we can have a look where the segmentation occurs? My Krita works fine so it might be KDE or plasma throwing the seg fault.

Offline

#4 2020-02-14 17:06:22

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

Hi,

Thanks for reply, sorry I was not able to come online before.

@WorMzy
I used pacman to download krita (from official repository).
I already mentioned my system is up to date and there is no testing repositories enabled.

@d_fajardo
Sorry I am not able to use core dump, in my case

gdb -p 1673

it comes

ptrace: no such processes

and thus not able to use

generate-core-file

Please tell how to remove this bug, as I want to use krita on my computer.

And there is a quick question how to tag people here and reply to a specific post.

Thank you

Last edited by gulatihardik10 (2020-02-14 17:07:43)

Offline

#5 2020-02-14 17:16:43

d_fajardo
Member
Registered: 2017-07-28
Posts: 590

Re: [SOLVED] Krita not opening

https://wiki.archlinux.org/index.php/St … ging_guide
It's difficult to debug if we don't know what triggers the seg fault.

Offline

#6 2020-02-14 17:27:01

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

Thanks for your fast response

Reading symbols from krita...
(No debugging symbols found in krita)
(gdb) r
Starting program: /usr/bin/krita 
/usr/lib/../share/gcc-9.2.0/python/libstdcxx/v6/xmethods.py:731: SyntaxWarning: list indices must be integers or slices, not str; perhaps you missed a comma?
  refcounts = ['_M_refcount']['_M_pi']
[Thread debugging using libthread_db enabled]
Using host libthread_db library "/usr/lib/libthread_db.so.1".
[New Thread 0x7fffee58c700 (LWP 1994)]
[New Thread 0x7fffe31ba700 (LWP 1995)]
[New Thread 0x7fffe2878700 (LWP 1996)]
[New Thread 0x7fffe2077700 (LWP 1997)]
[New Thread 0x7fffe1876700 (LWP 1998)]
[New Thread 0x7fffe1075700 (LWP 1999)]
[Thread 0x7fffe1075700 (LWP 1999) exited]
[Thread 0x7fffe1876700 (LWP 1998) exited]
[Thread 0x7fffe2077700 (LWP 1997) exited]
[Thread 0x7fffe2878700 (LWP 1996) exited]
[Thread 0x7fffe31ba700 (LWP 1995) exited]
[Thread 0x7fffee58c700 (LWP 1994) exited]
[New Thread 0x7fffe31ba700 (LWP 2000)]
[New Thread 0x7fffe1075700 (LWP 2001)]
[New Thread 0x7fffe1876700 (LWP 2002)]
[New Thread 0x7fffe2077700 (LWP 2003)]
[New Thread 0x7fffe29b9700 (LWP 2004)]
[New Thread 0x7fffcbfff700 (LWP 2005)]
[Thread 0x7fffcbfff700 (LWP 2005) exited]
[Thread 0x7fffe29b9700 (LWP 2004) exited]
[Thread 0x7fffe2077700 (LWP 2003) exited]
[Thread 0x7fffe1876700 (LWP 2002) exited]
[Thread 0x7fffe1075700 (LWP 2001) exited]
[Thread 0x7fffe31ba700 (LWP 2000) exited]
[New Thread 0x7fffe1075700 (LWP 2006)]
[New Thread 0x7fffcbfff700 (LWP 2007)]
[New Thread 0x7fffe29b9700 (LWP 2008)]
[New Thread 0x7fffe2077700 (LWP 2009)]
[New Thread 0x7fffe31ba700 (LWP 2010)]
[New Thread 0x7fffe1876700 (LWP 2011)]
[Thread 0x7fffe1075700 (LWP 2006) exited]
[Thread 0x7fffe2077700 (LWP 2009) exited]
[Thread 0x7fffcbfff700 (LWP 2007) exited]
[Thread 0x7fffe29b9700 (LWP 2008) exited]
[Thread 0x7fffe31ba700 (LWP 2010) exited]
[Thread 0x7fffe1876700 (LWP 2011) exited]

Thread 1 "krita" received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
0x0000555555e4e064 in main ()

This is the output I am getting

Offline

#7 2020-02-14 17:38:29

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9,823

Re: [SOLVED] Krita not opening

gulatihardik10 wrote:

@WorMzy
I used pacman to download krita (from official repository).
I already mentioned my system is up to date and there is no testing repositories enabled.

/usr/lib/../share/gcc-9.2.0/python/libstdcxx/v6/xmethods.py

9.2.1+20200130-2 in core provides /usr/share/gcc-9.2.1/python/libstdcxx/v6/xmethods.py

What is the output of

uname -a
pacman -Q gcc

Offline

#8 2020-02-14 17:43:16

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

Output of uname -a

Linux Hardik 5.5.2-arch1-1 #1 SMP PREEMPT Tue, 04 Feb 2020 18:56:18 +0000 x86_64 GNU/Linux

output of pacman -Q gcc

gcc 9.2.0-4

Offline

#9 2020-02-14 17:53:44

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9,823

Re: [SOLVED] Krita not opening

System is a bit out of date now including a fix that would make C++ backtraces more usable but if you update now you may hit an issue with mesa if the CPU does not support AVX2.
`lscpu` lists the extensions the CPU supports under the Flags category,  will be listed as avx2 is the CPU supports AVX2.

Last edited by loqs (2020-02-14 17:54:22)

Offline

#10 2020-02-14 17:59:18

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

I had updated the system just before installing krita and checked for updates after installing.
How updating the system hit an issue, i think updating doesn't give issues.
Not an issue you might know more.

output of lscpu is

Architecture:                    x86_64
CPU op-mode(s):                  32-bit, 64-bit
Byte Order:                      Little Endian
Address sizes:                   36 bits physical, 48 bits virtual
CPU(s):                          2
On-line CPU(s) list:             0,1
Thread(s) per core:              1
Core(s) per socket:              2
Socket(s):                       1
NUMA node(s):                    1
Vendor ID:                       GenuineIntel
CPU family:                      6
Model:                           23
Model name:                      Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     P8700  @ 2.53GHz
Stepping:                        10
Frequency boost:                 enabled
CPU MHz:                         1520.821
CPU max MHz:                     2534.0000
CPU min MHz:                     800.0000
BogoMIPS:                        5056.03
Virtualization:                  VT-x
L1d cache:                       64 KiB
L1i cache:                       64 KiB
L2 cache:                        3 MiB
NUMA node0 CPU(s):               0,1
Vulnerability Itlb multihit:     KVM: Mitigation: Split huge pages
Vulnerability L1tf:              Mitigation; PTE Inversion; VMX EPT disabled
Vulnerability Mds:               Vulnerable: Clear CPU buffers attempted, no microcode; 
                                 SMT disabled
Vulnerability Meltdown:          Mitigation; PTI
Vulnerability Spec store bypass: Vulnerable
Vulnerability Spectre v1:        Mitigation; usercopy/swapgs barriers and __user pointer
                                  sanitization
Vulnerability Spectre v2:        Mitigation; Full generic retpoline, STIBP disabled, RSB
                                  filling
Vulnerability Tsx async abort:   Not affected
Flags:                           fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mc
                                 a cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ht 
                                 tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts
                                  rep_good nopl cpuid aperfmperf pni dtes64 monitor ds_c
                                 pl vmx smx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm sse4_1 xsave la
                                 hf_lm pti tpr_shadow vnmi flexpriority dtherm ida

please tell if the system supports.

Offline

#11 2020-02-14 18:11:16

loqs
Member
Registered: 2014-03-06
Posts: 9,823

Re: [SOLVED] Krita not opening

System does not have avx or avx2 so do not upgrade until https://bugs.archlinux.org/task/65498 is fixed.
Back to the original issue unfortunately I can not see anything useful from the backtrace as there are no debug symbols.
Perhaps someone else may be able to make more of it.

Offline

#12 2020-02-14 18:17:17

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

Ok will wait for that, but need some fast solution.
No problem will try to handle.

I thought arch linux provides tested updates.
Is might updating creates issue.

Not know, as not want to change the topic.
Thank you

Offline

#13 2020-02-14 23:44:35

arojas
Developer
From: Spain
Registered: 2011-10-09
Posts: 1,667

Re: [SOLVED] Krita not opening

gulatihardik10 wrote:

This is the output I am getting

You didn't follow the instructions correctly. You missed the most important step: bt full

Offline

#14 2020-02-15 12:41:11

ThomasN
Member
Registered: 2016-02-03
Posts: 28

Re: [SOLVED] Krita not opening

When Krita gave a segmentation fault on my system recently the problem turned out to be a misconfigured locale. What is the output of

locale

?

See my thread from late december: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=251711

If your problem is different, a full backtrace with debug symbols can probably tell other helpful people here a lot. Following all the instructions on debugging properly can take a bit of time if it's your first time doing something like that (it did for me), so maybe try the 'locale' thing first, as that takes no time at all.

Offline

#15 2020-02-17 16:18:50

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

Hello,

@ThomasN
Yes, you are right it was fault due to locale not set.
I am able to use krita thanks for your answer.

Anyone tell me how to mark the post as solved and how to tag people here.

Last edited by gulatihardik10 (2020-02-17 16:20:35)

Offline

#16 2020-02-17 17:39:10

WorMzy
Forum Moderator
From: Scotland
Registered: 2010-06-16
Posts: 9,410
Website

Re: [SOLVED] Krita not opening

Edit your first post and amend the topic title to mark it as solved. https://wiki.archlinux.org/index.php/Co … ow_to_post

There is no way to tag people, this isn't Facebook.


Sakura:-
Mobo: MSI X299 TOMAHAWK ARCTIC // Processor: Intel Core i7-7820X 3.6GHz // GFX: nVidia GeForce GTX 970 // RAM: 32GB (4x 8GB) Corsair DDR4 (@ 3000MHz) // Storage: 1x 3TB HDD, 5x 1TB HDD, 2x 120GB SSD, 1x 275GB M2 SSD

Making lemonade from lemons since 2015.

Offline

#17 2020-02-17 17:46:22

gulatihardik10
Member
Registered: 2020-01-14
Posts: 12

Re: [SOLVED] Krita not opening

Ok done thanks again.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB