You are not logged in.

#1 2022-03-14 18:37:56

jmneedham
Member
From: Kansas City, Missouri USA
Registered: 2022-01-28
Posts: 4

Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

Hello All:

I am a fairly experienced Linux user and just acquired an older HP Z400 Workstation.  Installed Arch (base system plus some other things.  This system came with an Nvidia Quadro NVS 295 or G98.  Tried to install current Nvidia drivers both Free and Propitary and legacy drivers from the AUR, but nothing works, we boot fine until DM loads (X).  This system booted fine with KDE under Wayland with no video driver specified… also fails there with any drivers for GPU at all.  Xorg no go under ANY circumstances.  I have reinstalled Arch 5x now!  Went back into ISO and chrooted into my install and removed lighten after disabling it.  This is BIOS system so EUFI is not an option even though I am using a modern SSD and again no issues booting to CLI.  Need to get something running on this box tried XFCE and KDE and really wanted to try something like I3 but the live cd I have (Manjaro) also has problems.

Hope someone can help!!

Thanks,
Michael

Last edited by jmneedham (2022-03-14 20:46:48)

Offline

#2 2022-03-14 19:20:39

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 26,900
Website

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

Please describe what's actually going wrong and post logs and / or error messages.

Also please edit your first post to give this thread a meaningful title.

Last edited by Trilby (2022-03-14 19:24:07)


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Online

#3 2022-03-14 19:36:02

Slithery
Administrator
From: Norfolk, UK
Registered: 2013-12-01
Posts: 5,337

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

Which drivers from the AUR did you try? you should be using the 340 version.
Have you tried enabling early KMS as you may be hitting a common race condition?


No, it didn't "fix" anything. It just shifted the brokeness one space to the right. - jasonwryan
Closing -- for deletion; Banning -- for muppetry. - jasonwryan

aur - dotfiles

Offline

#4 2022-03-14 19:43:31

jmneedham
Member
From: Kansas City, Missouri USA
Registered: 2022-01-28
Posts: 4

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

@slitherky

Not sure about early KMS or how to set it up.  The legacy drivers for 340 doesn’t allow the proper resolution for my monitor which is 1920x1080.  KDE running Wayland supported the resolution. 

@trilby what logs would you like to see if I try to boot running X the system is rendered unusable and you have to force a reboot by holding the power button and then powering back up.

Thanks guys.

Offline

#5 2022-03-14 19:50:05

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 26,900
Website

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

You just asked two follow up questions for which information was already provided in links.  Follow the links.  And - again - update the title to be something remotely meaningful.

FWIW, when X does not start are you sure the system is unusable?  Have you tried Ctrl+Alt+F2 or Ctrl+Alt+F3 to get to another tty?


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Online

#6 2022-03-14 20:01:42

jmneedham
Member
From: Kansas City, Missouri USA
Registered: 2022-01-28
Posts: 4

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

Tribute:  yes, tried to switch in all cases just keeps showing a single line and locks the machine.  It is going to be impossible to post the logs because there is no access to the browser on the Z400.  Perhaps a IRC channel?  Thanks for the help,

Offline

#7 2022-03-14 20:09:43

jasonwryan
Anarchist
From: .nz
Registered: 2009-05-09
Posts: 30,065
Website

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

Trilby wrote:

And - again - update the title to be something remotely meaningful.

This. You have been asked twice now.


Arch + dwm   •   Mercurial repos  •   Surfraw

Registered Linux User #482438

Online

#8 2022-03-14 20:16:02

Trilby
Inspector Parrot
Registered: 2011-11-29
Posts: 26,900
Website

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

jmneedham wrote:

It is going to be impossible to post the logs because there is no access to the browser on the Z400.

It's only impossible until you read the links provided which show you exactly how to post logs without a GUI.


"UNIX is simple and coherent..." - Dennis Ritchie, "GNU's Not UNIX" -  Richard Stallman

Online

#9 2022-03-14 21:59:10

jmneedham
Member
From: Kansas City, Missouri USA
Registered: 2022-01-28
Posts: 4

Re: Xorg NVS 295 (G98) Issues on New Install

Ok, well taking advice of @slithery, compiled the Nvidia 340 driver and sure enough X does come up.  I am in my system writing this.  I am STILL getting the same issue with the fact that I can not get my system to set the display to 1280x1024 which is my monitor's resolution, so still need to figure out how to get this accomplished since my prior DE (desktop) handled it... I know the GPU can do it.  Just this driver is apparently not supporting the resolution.  Help is always welcome and thanks to all for the help.

Last edited by jmneedham (2022-03-14 21:59:42)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB